Mikel Arteta u želji da se obračuna sa Jirgenom Klopom (©Reuters)
Mikel Arteta u želji da se obračuna sa Jirgenom Klopom (©Reuters)

Arsenalovih 11 godina patnje na Enfildu

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.12.23. | 13:29

Liverpul će odmeriti snage sa Tobdžijama za prvo mesto u Premijer ligi uoči božića

Dan pred Badnje veče u gradu Bitlsa, ljubitelji fudbala mogu da se raduju pravom spektaklu. Arsenal će u 18. kolu Premijer lige doći u Liverpul, gde će odmeriti snage sa Redsima u direktnoj borbi za prvo mesto. Londonski tim u ovu konfrontaciju ulazi malo odmorniji. Dok je LFC tokom nedelje igrao četvrtfinale Liga kupa i deklasirao Vest Hem sa 5:1, Mikel Arteta je imao priliku da priprema svoje momke tokom čitave nedelje za gostovanje na Enfildu. Tobdžijama je to tradicionalno veoma neugodan teren. Poslednji put Arsenal se radovao na njemu u šampionatu 2012.

Ipak, o jasnoj ulozi favorita u korist domaćina ne može biti reči. Vrhunski klubovi se sastaju pod jednakim uslovima i nijanse će odlučiti o ishodu. Definitivno neće nedostajati individualnog kvaliteta, motivacije i frenetične atmosfere u subotu uveče na Enfild Roudu.

Izabrane vesti

Posle prilično razočaravajuće prošle sezone, Liverpul se sprema da ponovo ima važnu reč u trci za nacionalnu titulu. Neposredno pred početak Nove godine, Crveni su nadomak vrha, odnosno zbog remija protiv Mančester Junajteda prethodne nedelje tim trenera Jirgena Klopa je na drugom mestu samo bod iza Arsenala.

Decembar je mesec velikih utakmica za Liverpul. Prošlog vikenda je na Enfildu ugostio Mančester Junajted, ovog će u definitivno ne većem, ali trenutno "težem", derbiju sa većim značajem dočekati trenutnog lidera Arsenal.

18.30: (2,50) Liverpul (3,50) Arsenal (2,95)

Liverpul je bez poraza u šampionatu od kraja septembra, ali i pored činjenice što za vodećim Arsenalom zaostaje samo bod i legitiman je kandidat za titulu, tim Jirgena Klopa u poslednje vreme uglavnom "na mišiće" dobija rivale. Jeste sredinom nedelje torpedovao Čekićare u Liga kupu, ali je Fulam početkom decembra uspeo da "okrenuo" u završnici. Pride, Šefild Junajted je overio golom tek u nadoknadi, dok je protiv Kristal Palasa takođe preokrenuo rezultat u zaustavnom vremenu u utakmici u kojoj je, prema Klopovom priznjanju, njegova ekipa bila "užasna". Protiv Junajteda ju je Nemac uprkos remiju hvalio, delom i zbog toga što je Enfild i posle osam godina ostao neosvojiva tvrđava za najljućeg rivala.

Za Arsenal još i duže. Tobdžije u domu Liverpula nisu slavile u premijerligaškoj utakmici punih 11 godina! Od tada su Redsi deset puta ugostili lodnonski tim u ligi, a Tobdžije su u tom periodu uspele da osvoje samo tri boda, uz gol-razliku 34:12 u korist tima sa Mersisajda.

Redsi sada imaju priliku da pobedom prestignu direktnog rivala iz prestonice Engleske. Pomenuti remi prošlog vikenda protiv najvećeg rivala Junajteda ne treba posmatrati kao prepreku, jer su u veoma jednostranih 90 minuta Crveni ispalili 34 udarca ka golu Đavola. Posle 26 uzastopnih ligaških duela sa najmanje jednim postignutim pogotkoma, Liverpul je ovoga puta završio susret nedorečen.

Mohamed Salah slavi gol Arsenalu (©Reuters)Mohamed Salah slavi gol Arsenalu (©Reuters)

Domaći su se tokom dosadašnje sezone predstavili prilično stabilno, dosledno i željno da igraju pred svojim navijačima. Sa sedam pobeda i jednim remijem u osam utakmica na Enfild Roudu, Klopov tim ima drugi najbolji domaći učinak, odmah iza Aston Vile. Šest od sedam pomenutih trijumfa kod kuće ostvareno je sa razlikom od najmanje dva gola. Samo u dva slučaja postignuto je manje od tri pogotka.

Kadrovski se situacija gotovo nije promenila. Iako je veliki broj važnih igrača poput Matipa, Tijaga, Bajčetića, Robertsona, Mekalistera i Žote još van terena, Klop je nedavno mogao da se osloni na jaku dubinu tima. I dalje će biti nekih promena u startnoj postavi. Na primer, Mohamed Salah će se sigurno vratiti. Egipćanin je postigao 17 golova u poslednjih 17 utakmica kod kuće.

-----------

MOHAMED SALAH DAJE GOL - 3,00

BUKAJO SAKA DAJE GOL - 4,00

KOMPLETNA PONUDA OVDE.

-----------

Arsenal se razvio u pravu snagu u međunarodnom fudbalu pod, a verovatno i zahvaljujući, Mikelu Arteti. Toliko su porasla očekivanja na Emirejtsu, da se razmišlja smelo i o osvajanju Lige šampiona prvi put u istoriji kluba. Kao aktuelne lidere najbolje nacionalne fudbalske lige na svetu, Tobdžije ne treba potceniti.

Pogotovo ne kada se pogledaju brojevi iz protekle dve kalendarske godine. Arsenal je već slavio 25 pobeda u Premijer ligi 2022. Na kraju 2023. trijumfovao je 24 puta u 39 ligaških susreta. Tobdžije nikada nisu imale dve godine uzastopno 25+ pobeda u dugoj klupskoj istoriji.

Podrazumeva se da bi španski trener prestoničkog kluba verovatno bio zadovoljan i bodom sa Enfilda. Bukajo Saka and društvo su imali poteškoća van svog doma u nedavnoj prošlosti. Iako je učinak od pet pobeda, dva remija i samo jednim porazom u osam mečeva na protivničkim stadionima i dalje veoma dobar, poslednja utakmica u Birmingemu protiv Aston Vile je izgubljena sa 0:1. Čak i u pobedi od 4:3 u Lutonu, Tobdžije se nisu nužno pokrile slavom.

Arsenal je bio bolji od Brajtona sa 2:0 na svom terenu u poslednjem meču u Premijer ligi kada su Gabrijel Žezus i Kai Haverc pogodili. Tobdžije su tako nadoknadile prethodni poraz od Aston Vile, zbog čega su već nedelju dana na čelu. Međutim, pre poraza od Vilansa, Arsenal je bio u nizu od četiri trijumfa, tokom kojih je pobedio Barnli sa 3:1, Brentford sa 1:0, Vulverhempton sa 2:1, kao i pomenuti Luton.

Čak ni u slučaju Tobdžija, ambulanta nije prazna. U njoj se nalaze Žoržinjo, Parti, Timber, Tomijasu i Vijeira. Stanje Elnenija je neizvesno.

PREMIJER LIGA – 18. KOLO

Četvrtak

Kristal Palas - Brajton 1:1 (1:0)

/Aju 45+1 - Velbek 82/

Petak

Aston Vila - Šefild Junajted 1:1 (0:0)

/Zaniolo 90+8 - Arčer 87/

Subota

13.30: (2,25) Vest Hem (3,45) Mančester Junajted (3,15)

16.00: (1,63) Fulam (3,80) Barnli (5,70)

16.00: (5,90) Luton (3,90) Njukasl (1,67)

16.00: (2,85) Notingem Forest (3,35) Bornmut (2,50)

16.00: (1,75) Totenhem (3,70) Everton (4,70)

18.30: (2,50) Liverpul (3,50) Arsenal (2,95)

Nedelja

14.00: (4,00) Vulverhempton (3,60) Čelsi (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiverpulArsenalJirgen KlopMikel Arteta

Obaveštavaj me

Liverpul
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara