Radosav Petrović, Dušan Jovančić, Mamadu Mbođ i Igor Ivanović (©Starsport)
Radosav Petrović, Dušan Jovančić, Mamadu Mbođ i Igor Ivanović (©Starsport)

Astana bez petorice prvotimaca traži finale Kupa Kazahstana, Raća Petrović pred odlaskom?

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.07.23. | 10:17

Velikan iz prestonice u četvrtak od 17 časova u gostima protiv Ordabasija, tima za koji nastupa bivši reprezentativac Srbije, brani prednost od 1:0 iz prvog meča

Pomalo neočekivanu odlluku doneo je trener Astane Grigori Babajan pred vrlo važan meč njegovog tima sa Ordabasijem (četvrtak, 17.00) u revanšu polufinala Kupa Kazahstana. On je odlučio da na gostovanje, na kojem njegova ekipa brani prednost od 1:0, ne povede čak petoricu prvotimaca.

Kako javljaju kazahstanske Vesti, u Astani su ovog četvrtka ostali nekadašnji štoper Partizana Žarko Tomašević, kao i Maks Ebong, Islambek Kuat, Aslan Darabajev i hrvatski internacionalac Marin Tomasov. Sva petorica su standardni prvotimci.

Izabrane vesti

Babajan je tako ostao dosledan sopstvenoj tvrdnji da Astani ovo takmičenje nije preterano značajno, iako su žuti stigli praktično do završne faze i nadomak su trofeja. Jednostavno, Astanu već naredne srede očekuje početak kvalifikacija za Ligu šampiona, cilj je domoći se grupne faze i zbog toga kazahstanski strateg jermenskog porekla namerava da igra kup sa kombinovanim sastavom. Tomaševića, Ebonga, Kuata, Darabajeva i Tomasova će sačuvati za dvomeč sa Dinamom iz Tbilisija, a verovatno će i ostali bitniji igrači imati nešto slabiju minutažu.

Među njih spada i nekadašnji vezista Crvene zvezde Dušan Jovančić. On je odigrao svih 90 minuta prošlog vikenda u prvenstvu protiv Kaspija (2:1), baš kao i makedonski internacionalac Aleksa Amanović, pa nije isključeno da ih Babajan malo odmori.

17.00: (1,90) Ordabasi (3,35) Astana (3,90)

Tom rotacijom otvara se mesto za igrače koji su u prvenstvu imali nešto manju minutažu, poput još jednog srpskog fudbalera iz redova kazahstanskog šampiona, Igora Ivanovića. Bivši napadač Jagodine i Napretka tokom proleća je imao problema sa povredom, a u prvom susretu sa Ordabasijem pre desetak dana ušao je u igru sredinom drugog poluvremena i u 73. minutu postigao jedini gol na meču. Njime je Ivanović verovatno kupio sebi minute i u revanšu, pogotovo jer je čitav meč protiv Kaspija odgledao sa klupe.

Astana i Ordabasi su ove godine dve najbolje ekipe u Kazahstanu. U prvenstvu je Astana prva, ima tri poena više od današnjeg rivala, s tim da je Ordabasi odigrao dva meča manje. Aktobe, Kizilžar i Kajrat su daleko iza njih posle pola šampionata.

Ordabasi je prošle sezone osvojio Kup Kazahstana, drugi put u istoriji, zbog čega će ovog leta igrati kvalifikacije za Ligu konferencije. Uključiće se od drugog kola, rival će mu 27. jula i 3. avgusta biti Legija iz Varšave.

Dakle, do tada Ordabasi ima još dovoljno vremena da se spremi i nema razloga da kalkuliše sa sastavom večeras. Očekuje se da igra u najjačem, što znači da će nekadašnji štoper Crvene zvezde Mamadu Mbođ da budu među starterima. Radosav Petrović, koji je takođe član Ordabasija, propustio je poslednja tri meča i spekuliše se da bi on mogao ovog leta da napusti Šimkent, svega nekoliko meseci posle dolaska u Kazahstan. Ugovor sa Ordabasijem 34-godišnji vezista ima do kraja sezone, a za sada je nakupio 13 nastupa i zabeležio jednu asistenciju.

Petrovićev odlazak mogao bi da pogura sve izvesniji dolazak ukrajinskog reprezentativca Jevgena Makarenka u Ordabasi. Kazahstanski mediji pišu da je nekadašnji fudbaler Dinama iz Kijeva, Kortrajka i Anderlehta praktično pred potpisom, pošto mu je istekao ugovor sa Fehervarom i više ne postoje nikakve prepreke za njegov dolazak. Makarenko ima 32 godine, dve manje od Petrovića i odigrao je 15 mečeva za nacionalni tim.

Ordabasi je dva puta osvajao Kup Kazahstana, a Astana u tri navrata. Doduše, poslednji put je taj pehar podigla još 2016. godine. Ubedljivo najuspešniji klub u kupu je Kajrat, osvajao ga je 10 puta.

KUP KAZAHSTAN – POLUFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

17.00: (1,90) Ordabasi (3,35) Astana (3,90) - prvi meč 0:1

Subota

15.00: (2,40) Atirau (3,20) Tobol (2,85) - prvi meč 0:1

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kazahstan 1OrdabasiAstanaRadosav PetrovićMamadu MbođDušan JovančićIgor Ivanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara