Renco Tesuri (©AFP)
Renco Tesuri (©AFP)

Atletiko Tukuman na putu da postane tek treći tim van Buenos Ajresa koji je pokorio Argentinu

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.08.22. | 23:03

El Dekano je najveće iznenađenje dosadašnjeg toka prvenstva zemlje Gaučosa, a noćas ima posla sa Barakasom u 15. kolu

Definitivno jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem toku argentinske profesionalne lige jesu nastupi i igra Atletiko Tukumana. Klub iz istoimenog grada i provincije, posle 14 odigranih kola, trenutno se nalazi na čelnoj poziciji u šampionatu. Razlog što nije i jedinio iznenađenje do sada jeste i Himnasijin povratak u konkurenciju za titulu posle skoro tri decenije posrtanja, pa čak i ispadanja u niži rang takmičenja. Pored toga, treba imati na umu da su Vukovi iz La Plate prvi i poslednji put šampioni Argentine bili još u doba amaterskog fudbala 1929. godine, a sada zaostaju tek jedan bod za liderom šampionata.

El Dekano ili Gigant sa Severa, kako glase nadimci popularnog kluba iz Tukumana, noćas (02.30) na svom stadionu Monumental Presidente Fiero, u San Migel de Tukumanu, dočekuje Barakas Sentral u sklopu 15. kola argentinske profesionalne lige.

Izabrane vesti

Atletiko zauzima trenutno najvišu poziciju na tabeli prvenstva sa 29 osvojenih bodova u 14 utakmica, a njegov dosadašnji skor broji osam pobeda, pet remija i samo jedan poraz i ujedno se radi o klubu koji je najmanje puta poražen u dosadašnjem delu takmičenja. Sa 14 postignutih i šest primljenih golova na 14 mečeva, tim predvođen argentinskim stručnjakom Lukasom Pusinerijem se mnogo više ističe po snažnoj konzistentnosti u defanzivnoj fazi nego po dominaciji u fazi napada. Glavna karakteristika Tukumana je svakako intenzitet sa kojim izvodi transformaciju iz defanzivne postavke i brzinu koju tom prilikom dobija kroz bokove.

02.30: (1,53) Atletiko Tukuman (3,90) Barakas (7,00)

U poslednjem kolu Primere Atletiko Tukuman je gostovao u severnom delu Buenos Ajresa, u kraju San Fernando, ekipi Tigrea u meču koji je završen nerešenim ishodom bez postignutih golova. Pusineri je u tom meču osmislio izbalansiraniji plan igre, čime je njegov tim imao naizmenični posed lopte sa domaćim timom. Na kraju, pošto ga nije pretekla drugoplasirana Himnasija iz La Plate, remi je bio dovoljno dobar za El Dekanose, ali su se zato timovi ispod drugog mesta, kao što su Argentinos Juniorsi, Urakan, River Plejt I Rasing, bodovno opasno približili, a tek je polovina šampionata.

Sledeći njihov protivnik je novajlija i povratnik među elitu Barakas Sentral. Kamiondžije iz centralnog dela Ajresa trenutno se nalaze na skromnom 19. mestu od 28 klubova. Sa 17 osvojenih bodova u 14 utakmica, posle četiri pobede, pet remija i pet poraza, njihova udaljenost od poslednjeplasiranog Lanusa je sedam bodova. Ipak, na opštoj tabeli na kojoj se računaju koeficijenti učinka, Barakas nije ugrožen, uglavnom zbog dobrog plasmana u prethodno završenom Liga kupu. Opet, ako se nastavi pad forme, može se lako dogoditi da drugi deo sezone provede u borbi za opstanak.

Sa 17 postignutih i 20 primljenih golova, veliki problem tima koji vodi Argentinac Alfredo Berti, inače treći trener Barakasa u 2022. godini, kao što se iz priloženog da videti je nedostatak konzistentnosti i discipline u defanzivi. Negativna gol-razlika od -3 ukazuje na to da i ovaj tim ima dosta nedostatka u odbrani i teško izlazi na kraj sa ekipama koje uspeju da ostvare veći posed i kontrolu lopte.

U poslednjem kolu argentinskog prvenstva, Barakas Sentral je ugostio Defensu i Hustisiju i tom prilikom slavio rezultatom 3:1. U ovom meču, tim Alfreda Bertija zauzeo je agresivniji stav nego inače i preuzeo odgovornost nad igrom od prvog zvižduka, pokazujući snažnu sklonost u pogledu napada. Barakas je bio mnogo efikasniji od Jastrebova iz Florensio Varele i zaslužio je trijumf sa dva gola razlike pred svojim navijačima.

Uprkos dobrom rezultatu koji je Barakas nedavno napravio, ne može se poreći da Atletiko Tukuman prolazi kroz mnogo bolji trenutak i da ima konsolidovani model igre pod komandom Lukasa Pusinerija. Dobra vest za trenera domaće ekipe je mogućnost da ponovo u opticaju ima Kira Rijusa. Vezista je otpušten posle operacije zbog preloma leve podlaktice i ponovo je na raspolaganju stručnom štabu. Sa druge strane, zbog povrede prepona Ignasio Maestro Puč, mlađani napadač, ponovo je van protokola za noćašnji duel. Pored toga, Ramiro Karera mora da ispuni datum suspenzije zbog nagomilanih žutih kartona, a njegovo mesto bi zauzeo Fransisko Di Franko.

Nedavno je predsednik Atletiko Tukumana Mario Leito potvrdio nameru kluba da iskoristi opciju kupovine Manuela Kapasa i Hoakina Perejre. Pored toga, najavio je da će pokušati da zadrži i Martina Garaja ili u svakom slučaju produži pozajmicu za još jednu sezonu. Dakle, Tukuman ozbiljno namerava da zadrži vodeću poziciju, a ako u tome uspe do kraja sezone, postao bi tek treći tim koji bi uspeo da titulu izmesti iz prestonice zemlje Gaučosa.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

ARGENTINA 1 - 15. KOLO

Subota

Kolon - Tigre 2:1 (1:0)

/Rodrigez 38, 90+1 - Retegui 87/

Nedelja

Urakan - Njuels 1:0 (0:0)

/Kokaro 72/

Lanus – Arsenal Sarandi 1:0 (0:0)

/Perez 90+5/

Godoj Kruz – Independijente 1:1 (0:1)

/Aljende 56 – Insauralde 42/

River Plejt – Sentral Kordoba 3:0 (2:0)

/Solari 11, Borha 15, Zukulini 67/

Ponedeljak

Defensa i Hustisija - Boka Juniors 0:1 (0:0)

/Luis Vaskez 90+2/

Estudijantes - Union Santa Fe 1:0 (0:0)

/Boseli 76pen/

Rosario - Banfild 0:1 (0:1)

/Urzi 22/

Rasing - San Lorenco 1:2 (0:0)

/Kopeti 65 - Mendez 51, Vombergar 72/

Utorak

Platense - Taljeres 0:0

Velez - Sarmijento 1:1 (0:1)

/Perone 57 - Toledo 24pen/

23.55: (3,25) Patronato (3,10) Argentinos Juniors (2,35)

Sreda

02.30: (1,53) Atletiko Tukuman (3,90) Barakas (7,00)

02.30: (1,68) Himnasija La Plata (3,60) Aldosivi (5,60)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Atletiko TukumanBarakas Sentral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara