Tom Rogić (©Reuters)
Tom Rogić (©Reuters)

Australija ne sme da omane: Sokerusi kompletni idu po pobedu

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.02.22. | 09:01

U 8. kolu azijskih kvalifikacija selekcija Grema Arnolda ima priliku da se sa tri boda protiv Omana vrati na drugo mesto, pod uslovom da Japanci ne pobede Saudijsku Arabiju

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Malo je nedostajalo da reprezentacija Australije otputuje na jedno od ključnih gostovanja u trci za Mundijal u Kataru bez selektora! Iskusni stručnjak Grem Arnold bio je dvaput pozitivan na testu na kovid uoči prethodne utakmice protiv Vijetnama (4:0), pa je ovaj susret mora da isprati putem direktnog prenosa iz hotelske sobe u Melburnu.

Izabrane vesti

Arnold je u petak podvrgnut još jednom testu i to dok se njegov tim pakovao za polazak ka Muskatu, glavnom gradu Omana, gde ovog utorka (17.00) Sokerusi igraju protiv selekcije domaćina. Selektor je neposredno pred polazak dobio negativan rezultat i uspeo je da se bukvalno u poslednjem minutu ukrca u avion za Arapsko poluostrvo, gde njegov tim nema pravo na grešku.

Kako je 58-godišni stručnjak rekao, vest da nema kovid je primio sa velikim olakšanjem.

"Veče kad smo igrali protiv Vijetnama mi je bilo jedno od najgorih u živvotu. Dovoljno je teško kad vodiš utakmicu protiv klupe ili gledaš sa tribina, a kamoli kad sediš ispred laptopa sa slušalicama i mikrofonom koji su na direktnoj vezi sa stručnim štabom. Slika u prenosu je kasnila, pa sam sve što se dešavalo video sa zadrškom, nekad i ceo minut. Srećom, sve vreme sam imao na vezi moje saradnike pa je bilo malo lakše", žalio se Arnold.

17.00: (7,75) Oman (3,90) Australija (1,50)

Australija je u Omanu kompletirala snage, pošto su se ekipi pridružili vezista Ajdin Hrustić koji je bio suspendovan protiv Vijetnama, kao i bek Aziz Behič koji je meč porpustio zbog otkazanog leta iz Istanbula, usled mećave u najvećem turskom gradu. Obojica bi trebalo da budu u startnoj postavi, tim pre što je bek-debitant Džoel King iscrpljen, a i veznom redu je neophodna sveža krv.

Igrom Sokerusa i u Muskatu će dirigovati Srbin Tom Rogić, koji se protiv Vijetnamaca upisao u strelce i bio igrač meča. I drugi igrač srpskog porekla Miloš Degenek se očekuje opet u startnoj postavi, u štoperskom tandemu sa Trentom Sejnsburijem.

Australija ima impoerativ pobede, pošto zaostaje za konkurentima za direktan plasman na Mundijal, selekcijama Saudijske Arabije i Japana. Upravo ova dva rivala se u utorak sastaju u međusobnom duelu u Saitami, što i te kako može da ide na ruku Ozijima. Ako pobede Oman, a Japan ne uspe da savlada Saudijce, Sokerusi će se vratiti na drugo mesto u grupi i u povoljnijem položaju će čekati presudne martovske duele sa direktnim suparnicima - s Japanom na domaćem terenu i protiv Saudijske Arabije u gostima.

Plasman na Mundijal u Kataru obezbediće po dve prvoplasirane ekipe iz obe grupe azijskih kvalifikacija, dok će trećeplasirani igrati baraž, iz kojeg pobednik ide na megdan petoplasiranoj selekciji iz Južne Amerike, za poslednju vizu za Svetsko prvenstvo 2022.

11.10: (1,63) Japan (3,45) Saudijska Arabija (6,75)

Kada se na kraju kvalifikacija bude podvukla crta ispod dve prvoplasirane reprezentacije u Grupi B, i ako među njima ne bude Japan, ispostaviće se da je šokantan poraz od Omana na njegovom tlu još iz prvog kola skupo koštao Plave samuraje. Naravno, selektor Hađime Morijasu i njegovi izabranici imaju još tri utakmice da poprave stvari, ali dve su vraški teške – ova i naredna, na gostovanju Australiji, koja ima samo bod manje od vicešampiona Azije.

Jasno je da momcima iz Zemlje izlazećeg sunca odgovara isključivo pobeda. Međutim, Morijasu se sigurno neće odlučiti za totalnu ofanzivu pošto bi to bio potencijalni fudbalski „sepuku”, jer Saudijci osim stamene odbrane imaju i odličan kontranapad koji im je omogućio da maksimalnom učinku kod kuće priključe dva minimalca i remi bez pogodaka na strani i zasluženo drže prvu poziciju. S obzirom na to da Zelenim sokolovima odgovara i nerešen rezultat, ni Morijasuovom kolegi, Francuzu Ervu Renaru nije ni na kraj pameti da napadne, tim pre što je najbolji strelac Arabljana Saleh Al-Šehri otpao zbog povrede, a van stroja je i ključni vezista i kapiten Salman Al-Faradž.

Dolazimo do logičnog zaključka da u Saitimi potencijalno neće biti ni mnogo šansi, ni golova, štaviše, pobednika bi lako mogao da odluči jedan lucidan potez ili neopreznost. Ako ih uopšte bude, ogromna je verovatnoća da se dogode u drugom poluvremenu kad na scenu stupe umor i pad koncentracije, a Japan je blagi favoriti kao objektivno kvalitetnija i reprezentacija sa više iskustva u presudnim situacijama.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, AZIJA - 8. KOLO

GRUPA A

Utorak

13.00: (2,75) Liban (2,75) Irak (3,00)

15.00: (8,00) Sirija (3,80) Južna Koreja (1,50)

15.30: (1,53) Iran (3,70) UAE (7,75)

GRUPA B

Utorak

11.10: (1,63) Japan (3,45) Saudijska Arabija (6,75)

13.00: (4,00) Vijetnam (3,40) Kina (1,87)

17.00: (7,75) Oman (3,90) Australija (1,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Australijereprezentacija Australijefudbalska reprezentacija Japanareprezentacija Japanareprezentacija Saudijske Arabije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara