(© Reuters)
(© Reuters)

Australija veruje Arnoldu, 6.000.000 dolara za novi ugovor

Vreme čitanja: 2min | uto. 31.01.23. | 16:21

Iskusni trener će posle dobrog plasmana u Kataru nastaviti da vodi Sokeruse i ka Svetskom prvenstvu 2026.

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Neočekivani uspeh na Svetskom prvenstvu, što plasman u osminu finala i tesan poraz od kasnijeg šampiona Argentine (1:2) za Australiju svakako jeste, doneo je selektoru Sokerusa bogatu nagradu u vidu novog ugovora. Grem Arnold će i u naredne četiri godine voditi državni tim, a za to će biti plaćen 6.000.000 australijskih dolara, odnosno 3.900.000 evra.

Izabrane vesti

Za fudbalskog trenera na Petom kontinentu, pa bio on i selektor reprezentacije, ova suma se može oceniti kao basnoslovna, jer i najbolje plaćeni ragbisti i fudbaleri u zemlji nemaju tolika godišnja primanja.

Volim Australiju i volim australijski fudbal, a ništa u fudbalu nikada ne može da se meri sa ushićenjem, ponosom i osećajem dostignuća koje smo čitav tim i ja osetili u Kataru“, rekao je 59-godišnji Arnold prilikom potpisivanja novog ugovora.

Bivši australijski reprezentativac preuzeo je kormilo državnog tima 2018, odmah posle Mundijala u Rusiji, na kojem je obavljao funkciju asistenta tadašnjem selektoru Sokerusa, Holanđaninu Bertu van Marvajku.

Arnold je prošlog leta uveo Australiju u Katar na mala vrata, pobedom na penale u interkontinentalnom baražu protiv predstavnika Južne Amerike Perua. Na Svetskom prvenstvu njegov tim bez velikih zvezda uspeo je ne samo da se plasira u osminu finala, pobedama nad Tunisom i Danskom, već i da se isprsi pred Argentinom i namuči je kao malo koji rival tokom Mundijala.

Odvažne igre australijske reprezentacije u Kataru probudile su i pomalo presahlu strast za fudbalom na kontinentu. Navijači su se tokom Mundijala okupljali na trgovima i stadionima u 2.00 i 4.00 ujutro, kako bi u pravoj fudbalskoj katarzi nacije pratili mečeve svojih fudbalera.

I kod Arnolda je ovakav odjek uspeha njegovih Sokerusa probudio još veću volju da nastavi sa radom i pokuša da 2026. ode još korak dalje na šampionatu sveta.

Glad da nastavim u ovoj ulozi nikada nije bila jača i znam da mogu još više da dam Sokerusima i australijskom fudbalu. Želim da pružim još više osmeha našim navijačima nego što smo to učinili igrama u Kataru“, kaže Arnold.

Prvi veliki izazov u novom mandatu imaće početkom iduće godine, ponovo u Kataru, gde se održava naredni Kup Azije. Ubrzo zatim uslediće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku, koje za razliku od prethodnih ne bi trebalo da budu veliki izazov za Sokeruse. Grem Arnold će imati motivaciju više da odvede reprezentaciju na Mundijal, jer bi time postao prvi selektor koji je vodio Australiju na dva uzastopna svetska prvenstva.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australijareprezentacija AustralijeFudbalska reprezentacija AustralijeAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara