©Reuters
©Reuters

Australijanci kritikovali domaćina Mundijala, Katar odmah uzvratio

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.10.22. | 14:43

Grupa reprezentativaca snimila video poruku u kojoj ukazuje na tretman LGBTIQ+ populacije i migrantske radne snage u ovoj arapskoj zemlji. „Nijedna država nije savršena, pa ni Australija“, odgovorili domaćini

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Australija je možda bila poslednja reprezentacija koja se kvalifikovala za Svetsko prvenstvo u Kataru, ali je prva zvanično podigla glas protiv tretmana LGBTIQ+ populacije i migrantske radne snage u ovoj arapskoj zemlji. Ukupno 16 reprezentativaca Australije učestvovalo je u snimanju video-poruke kojom su kritikovali domaćina Mundijala zbog kršenja ljudskih prava pojedinih kategorija društva.

Izabrane vesti

Na snimku, objavljenom u ime celog tima, igrači čitaju delove zajedničke izjave u kojoj pozivaju da se pronađe „efikasan lek protiv kršenja ljudskih prava u Kataru“.

U saopštenju su istakli da je „Katar sproveo neke važne reforme za poboljšanje uslova i prava stranih radnika“, od kada je dobio organizaciju Svetskog kupa. Tu se pre svega misli na ukidanje sistema koji je ranije omogućavao poslodavcima da oduzmu pasoše radnicima i onemoguće ih da napuste zemlju.

Međutim, Sokerusi tvrde da se primena ovih reformi ne poštuje dosledno u Kataru.

"Mi smo uz FIFPro, Međunarodnu organizaciju radnika u građevinarstvu i Međunarodnu konfederaciju sindikata, koji nastoje da unesu reforme i uspostave trajne promene u Kataru. To mora da se odnosi na uspostavljanje centra za migrante, efikasnog pravnog leka za one kojima su uskraćena prava, kao i na dekriminalizaciju istopolnih veza. Ovo su osnovna prava koja bi trebalo da budu data svima i koja će obezbediti nastavak napretka u Kataru i nakon poslednjeg sudijskog zvižduka na Svetskom kupu", navodi se u saopštenju reprezentativaca Australije.

I Fudbalski savez Australije je takođe istakao nedavne zakonodavne reforme u Kataru, ali je istovremeno podržao poziv igrača da se zaštite prava radnika i posle SP, kao i da dođe do dugoročne promenu u stavu ove arapske zemlje o homoseksualnosti.

„Kao najmultikulturalniji, najraznovrsniji i najinkluzivniji sport u našoj zemlji, verujemo da bi svako trebalo da bude u mogućnosti da se oseća bezbedno i da bude ono što jeste“, navodi se u saopštenju FS Australije.

„Iako uvažavamo najviši nivo uveravanja koje su dali Njegovo visočanstvo Amir od Katara i predsednik FIFA, da će LGBTI+ navijači biti bezbedno dočekani u Kataru, nadamo se da se ova otvorenost može nastaviti i nakon turnira“, dodaje se u saopštenju.

Zbog čega su fudbaleri Australije i ovdašnja „kuća fudbala“ ušli u političko minsko polje uoči Svetskog prvenstva za sada nije najjasnije, naročito u svetlu činjenice da se Australija priprema za kandidaturu za domaćina Mundijala 2034. godine.

Kako bilo, na odgovor iz Dohe se nije dugo čekalo.

U saopštenju portparola katarskog Vrhovnog komiteta za sprovođenje organizacije i nasleđe, ističe se da katarske vlasti priznaju da su Sokerusi pokrenuli "važna pitanja" i pohvalili fudbalere koji javno iznose svoje stavove.

Međutim, katarski zvanični dalje kažu da nijedna država na svetu nije savršena.

„Nijedna zemlja nije savršena, a svaka zemlja – bila ona domaćin velikih događaja ili ne – suočava se sa svojim izazovima. Dosledna primena zakona o radu je globalni izazov za sve zemlje, uključujući i Australiju“, istakao je portparol organizatora Mundijala.

Iako nije precizirano koji su to izazovi s kojima se Australija suočava, ovdašnji mediji podsećaju da se u poslednje vreme država suočila s globalnim kritikama zbog tretmana autohtonih naroda i izbeglica.

S druge strane, portparol organizatora Mundijala je istakao da je zaštita svih radnika od ključnog značaja.

„Uložili smo sve napore da osiguramo da ovo Svetsko prvenstvo ima transformativni uticaj na poboljšanje života. Zaštita zdravlja, bezbednosti i dostojanstva svakog radnika koji doprinosi ovom Svetskom prvenstvu je naš prioritet“, naveo je portparol domaćina.

Katarski komitet je pre svega istakao reforme u pogledu bezbednosti gradilišta i uslova rada, koje su sprovedene u poslednjih pet godina. Do reforme je došlo posle izveštaja da je najmanje 6.500 stranih radnika umrlo u Kataru otkako je ta zemlja dobila organizaciju SP. Neki i tokom izgradnje stadiona.

Prema Međunarodnoj konfederaciji sindikata, broj poginulih je neprihvatljiv u poređenju s brojem smrtnih slučajeva tokom izgradnje objekatra za druge velike događaje širom sveta.

Kada je reč o zabrinutosti kako će navijači homoseksualne orjentacije biti tretirani tokom Svetskog kupa, Katarski komitet nije konkretno pomenuo prava LGBT populacije.

„Ovo Svetsko prvenstvo je doprinelo uspostavljanju nasleđu napretka, boljim praksama i poboljšanju života. To je nasleđe koje će živeti dugo nakon što se završi Svetski kup“, istakao je portparol domaćina.

Međutim, postupak australijskih igrača nije naišao na odobravanje dela javnosti. Među prvima je veoma konkretno reagovao britanski TV voditelj i kolumnista Pirs Morgan.

On je u objavi na Tviteru kritikovao australijske fudbalere, pitajući se zbog čega idu u Katar ako im je baš toliko stalo do toga o čemu pričaju.

„Fine reči koje liče na vrlinu. Pretpostavljam da ćete sada bojkotovati turnir? Ili vas baš i nije toliko briga?", napisao je Morgan.

Među 16 australijskih igrača koji su snimili „protestni“ video su kapiten tima Met Rajan, Bejli Rajt, Džejmi Meklaren, Nik D’Agostino, Džekson Irvajn, Kreg Gudvin, Deni Vuković, Endi Redmejn, Metju Leki, Mičel Djuk, Mič Langerak, Denis Dženro, Kameron Devlin, Adam Tagart, Kaj Rouls i Aleks Vilkinson.

U znak protesta, Danska je takođe objavila da će nositi jednobojne dresove sa izbledelim simbolima, dok je devet evropskih reprezentacija najavilo da će nositi trake u duginim bojama i sa natpisom „Jedna ljubav“, čak i ukoliko FIFA to ne dozvoli.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Fudbalska reprezentacija AustralijeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara