Slavlje Engleskinja (© Reuters)
Slavlje Engleskinja (© Reuters)

Australijski san je gotov: Evropski šampion srušio domaćina za svetsko finale

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.08.23. | 13:49

Uprkos izostanku Loren Džejms Gordi Albion ide u mundijalsko finale

Junakinje četvrtfinalnog duela protiv Kolumbije Loren Hemp i Alesija Ruso golovima u poslednjih dvadeset minuta rešile polufinalni meč Svetskog prvenstva protiv Australije 3:1 (1:0) i rastužile više od 75.000 navijača na Nacionalnom stadionu u Sidneju. Ovim trijumfom Engleska je prvi put u istoriji državnog tima ušla u finale ženskog Mundijala, gde će se sastati sa Španijom.

Nije pomogao popularnim Matildama ni povratak fantastične Sem Ker. Uspela je amajlija Australije da donese izjednačenje svom timu, ali je radost domaće publike trajala jako kratko. U izostanku suspendovane najbolje igračice Loren Džejms, odgovornost su ponovo preuzele Hempova i Alesija Ruso, baš kao u prethodnoj rundi takmičenja protiv južnoameričke selekcije.

Izabrane vesti

Selektor Australije Toni Gustavson prvi put na prvenstvu uvrstio je zvezdu tima Sem Ker u startnu postavu. Fudbalerka Čelsija je zbog povrede propustila veći deo turnira, a na terenu se pojavila tek u četvrtfinalu protiv Francuske kada je ušla sa klupe. Značaj njenog prisustva na terenu video se od samog starta jer je ubrzo ušla u veliku priliku. Izašla je Sem Ker sama ispred golmana Engleske Meri Irps i šutirala sa desetak metara po zemlji, ispostavilo se nedovoljno snažno, pa je Irpsova uspela da to odbrani.

Vodeći gol Engleskinje postižu u 36. minutu, kada je lopta uz dosta sreće došla do En Tun, a fudbalerka Mančester Junajteda neometana šutirala iz srca šesnaesterca za vođstvo od 1:0.

Maksimalno ofanzivno krenuo je domaćin u drugo poluvreme, a pravo remek-delo Sem Ker u 63. minutu ulilo je veliku nadu australijskom timu. Primila je loptu Kerova na sredini terena, odvukla do dvadeset metara pred gol, šutirala, a lopta vrlo malo kači protivničku igračicu, dovoljno da prevari Irpsova za egal.

Delovala je Australija totalno zahuktalo u tim trenucima, udarala je i napadala sa svih strana, ali je pravo niotkuda Engleska ponovo povela. Glavni krivac bila je levi bek domaće selekcije Eli Karpenter, ona je u želji da interveniše promašila loptu, Loren Hemp joj se prikrala iza leđa i donela novu predost Gordom Albionu 2:1.

Na kraju je i Sem Ker još postala i tragičar, jer je propustila dve izgledne šanse za izjednačenje u 82. i 85. minutu, a samo minut kasnije Alesija Ruso kažnjava promašaje najbolje igračice Australije za konačnih 3:1.

Uprkos porazu Australiji je ovo najbolji plasman na Svetskim prvenstvima, dok će Engleska prvi put igrati u finalu, nakon što je prethodno poražena u polufinalima na prethodna dva Mundijala 2015. i 2019.

Finalni meč devetog Svetskog prvenstva u fudbalu za žene igraće Engleska i Španija, u nedelju od 12.00 po srednjoevropskom vremenu. Prethodno se u subotu od 10.00 u meču za bronzu sastaju Švedska i Australija.

DAME IGRAJU, MOZZART NAGRAĐUJE

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.




tagovi

AustralijaEngleskaSvetsko prvenstvo za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara