Autobus ostaje ‘kod kuće’, evropska titula ide lepoj Italiji!!!

Vreme čitanja: 7min | ned. 11.07.21. | 23:42

Azuri zasluženo pokorili Vembli

Italija je prvak Evrope!!! Po drugi put u istoriji su Azuri kontinentalni prvaci, a Englezi će još da čekaju na svoju prvu. Ostaje im da pričaju o ’66 i svetskoj tituli. Kreće fešta širom Italije! A i dobrog dela sportske planete koji je većinski bio uz ovu Manćinijevu lepu Italiju i protiv ove Sautgejtove Engleske koju je zaista bilo teško svariti zbog svih privilegija koje je imala na ovom 'njenom' turniru.

Na penal ruletu na Vembliju, sreća je zasluženo pogledala Italiju koja je sjajno igrala ovo prvenstvo i može se popteno nazvati najboljom reperezentacijom Evrope. Posle 1:1 u 120 minuta igre i engleske prednosti od jednog penala posle druge serije, Italija je preokrenula zahvaljujući Điđu Donarumi, Englezi su promašili tri penala zaredom i titula se seli na Apenine. Ni ovog puta nije 'došla kući'... Englezima ostaje da žale što su propustili jedinstvenu priliku, što su izabrali antifudbal i što je selektor Garet Sautgejt opet izazivao boginju Fortunu na penalima koji su mu obeležili igračku karijeru. Ako je neko trebalo da beži od penala, onda je to nesrećni Sautgejt.

Izabrane vesti

Italijani su pobedu zaslužili i bez penala. Ali je možda na kraju ovako i slađe. Gubili su od drugog minuta, pa su gubili na penal seriji prosle promašaja Belotija i sve su stigli i na kraju prestigli. Šampion Evrope je postala ekipa koja ne zna poraz već 34 meča, koju je večito osporavani Roberto Manćini digao iz pepela posle debakla sa Venturom u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji i koja je igrala sjajan fudbal na ovom prvenstvu. Izbacila je strašne timove poput Belgije i Španije i na kraju skinula skalp domaćinu koji je imao brojne privilegije na ovom čudnom turniru i sve mu se nekako 'crtalo' da osvoji toliko željenu titulu.

Mnoge fudbalske tradicije i stilovi su se okrenuli na ovom prvenstvu i finalu. Sautgejtova Engleska je bila fanatično posvećena defanzivi tokom celog turnia, a Manćinijeva Italija igrala lep fudbal i nadigravala se više nego mnoge italijanske generacije pre nje.

Zato nije ni čudo što je Sautgejt večeras odlučio da izvede najoprezniju moguću varijantu sa petoricom defanzivaca i dvojicom zadnjih veznih uzdajući se u kreativnost Maunta, brzinu Sterlinga i suvi kvalitet Kejna. Manćini sa druge strane nije ništa menjao u standardnih 4-3-3 očekujući dominaciju u pasu trilinga ŽoržinjoBarelaVerati i prodornost i talenat Kjeze i Insinjea po bokovima. Kad je već Imobile praktično beskoristan na ovom prvenstvu…

Šta god da su oba selektora planirali, palo je u vodu posle nepuna dva minuta igre. Mnogi su još tražili svoja mesta po Vembliju posle huliganske uvertire oko stadiona i stampeda engleskih navijača koji su se nekako ugurali na utakmicu bez karata, kad je Engleska povela. Proradila je engleska bekovska dijagonala. Tripijer je zarezao centaršut sa desnog krila na drugu stativu gde se sjajno ubacio Luk Šo, izmakao pažnji Di Lorenca i sa peterca zario volej u bliži ugao Donaruminog gola.

I to je bilo sve od engleske želje da večeras igra fudbal! Bio je to njihov jedini šut u prvom poluvremenu.

Parkirali su ‘dabldeker’ u svojih 30 metara, nadali se da će Sterling da uradi nešto protiv cele italijanske odbrane i čekali a prođe skoro cela utakmica. Nekako bi to išlo uz fudbalski gen Italijana i njihov čuveni katenaćo, ali nikako uz Engleze i jurišni fudbal koji je u njihovom DNK. Makar one Engleze na koje smo navikli pre Gareta Sautgejta, ostrvskog Čola Simeonea.

Šokantno primljeni gol je dobro uzdrmao i Italijane kojima je trebalo dobrih dvadesetak minuta da se povežu i da krenu da osvajaju teren koji su im domaćini rado prepustili. Tek posle pola sata igre, uspeli su Azuri prvi put da pronađu pukotinu u Sautgejtovim linijama odbrane. Uradio je to večeras sjajni Federiko Kjeza, prošao kao šilo sa centra do šesnaesterca Engleske i šutirao pored gola.

Barela, Verati i Žoržinjo su držali loptu ali su Kjeza i Insinje bili pod pravom stražom engleske odbrane i udaljeni od gola. Ako bi prišli, bili su okruženi sa po dvojicom i trojicom. Englezima je posao olakšao slabi Ćiro Imobile koji je u drastičnom padu forme na prvenstvu i večeras je čak i kretanjem bio bezopasan za rivala.

Poslednjih 15 minuta prvog poluvremena su bili slika i prilika šta nas očekuje u nastavku.

Pokušao je Sterling na početku drugog poluvremena da odglumi penal kao protiv Danske ali večeras je pravi Holanđanin delio pravdu i nije naseo. Krenuli su Italijani u ofanzivu, nabili Gordi Albion u poslednje redove i počeli da pletu mrežu. Sitan vez Barele, Veratija i Žoržinja je delovao sve opasnije kako se Italija približavala golu domaćina. Proradila su i krila pa je Insinje probao svoju čuvenu ‘plasirku’ ali nije naštelovao nišan. Manćini je podigao Berardija i Kristantea i ubrzo ih ubacio. Imobile je zamenjen jer je bio loš, a Barela je morao na klupu i zbog žutog kartona. Insinje je imao još jedan zanimljiv pokušaj ali je Pikford dobro odbranio.

Na drugoj strani nije bilo nikakavih naznaka opasnosti. Kjelini i Bonuči su stavili Kejna u džep, Maunt se izgubio, a Sterlingovi individualni pokušaji su se olako razbijali o zidine italijanske odbrane.

Posle sat vremena igre je Italija imala najbolju priliku na meču. Kjeza je bio u solo prodoru, šetao se po šesnaestercu Engleske, našao prostor za šut u šumi nogu ali je Pikford sjajno odbranio. Jedini pristojan pokušaj Engleza pred golom Italije je bio Stounsov šut glavom koji je Donaruma za svaku slučaj prebacio preko prečke.

Zbunio je Manćini rivala uvođenjem Berardija jer su Kjeza i Insinje počeli da igraju više centralno, a Berardi da se izvlači na krilo. Menjali su pozicije trojica italijanskih ofanzivaca i naterali Megvajera na korner koji je bio fatalan. Kristanteova visina na prekidima je bila jedan od aduta zbog kojih ga je Manćini uveo. Upravo je Kristante uspeo da skoči na prvoj stativi i prosledi loptu na drugu. Kjelini je pao posle čeličnog zagljaja sa Megvajerom, najniži na terenu Verati je tukao glavom, Pikford uspeo i to da obrani ali je Leo Bonući bio tu da prikuca dok je njegov ‘brat blizanac’ ležao na travi.

Italijanima su se upornost i ofanziva isplatili u vidu zasluženog izjednačenja, a Sautgejt je video da mu meč izmiče kontroli. Berardi je imao šansu za preokret, a Engleska je bila u potpunom nokdaunu. Engleski selektor je reagovao i ofanzivniji Saka je zamenio Tripijera, a iskusni Henderson mladog Rajsa da proba da uspostavi kakav takav balans na sredini gde je Italija gospodarila.

Povreda Federike Kjeze je presekla Italijane u jeku najboljeg fudbala. Enrikov sin je večeras kao i na dobrom delu prvenstva bio ponajbolji igrač Azura. Zamenio ga je Bernardeski, a Kjelini u nadoknadi vremena sprečio kontru Engleza hvatanjem Sake kao u NFL-u.

Manćini je uveo Lokatelija i Belotija na početku produžetaka umesto umornih Insinjea i Veratija pred produžetke. Bez prodora Kjeze i Insinjea, bila je jasna namera da se Italijani opet pređu na igru sa klasičnom ‘devetkom’. Ali i da neće moći da budu tako opasni i dominantni kao do tada.

Na drugoj strani se Sautgejt setio da na klupi ima Engleza koja najbolje igra fudbal – Džeka Griliša. I odmah po njegovom ulasku je Engleska uspela da se oslobodi pritiska, da zadrži loptu i da uspostavi balans. Na kraju je dao koji minut Sanču i Rašfordu. Uveo ih je zbog penala i gorko se pokajao!

Produžeci su prošli u maksimalnom limitu rizika na obe strane. Kao da su oba selektora bili uvereni da će penal rulet pasti baš na njihov broj. Kejn i Megvajer su strašnim šutevima pogodili za Engeze u prve dve serije, na drugoj strani je Berardi pogodio prvi penal ali je Belotijev mlak šut zaustavio Pikford. I onda je sreća pogledala Azure. Rašford je nesportskim zaletom hteo da prevari prevari Donarumu i izigra fer-plej ali ga je sprečila stativa. Bonući je pogodio uz mnogo sreće, a onda je Donaruma poskidao šuteve Sanča i Rašforda. Žoržinjov promašaj nije koštao Italijane jer je Bernardeski bio siguran.

It's coming to Rome!


ITALIJA - ENGLSKA 1:1, penalima 3:2

/Bonuči 67 - Šo 2/

Penali: Berardi - 1:0, Kejn - 1:1, Beloti - brani Pikford, Megvajer - 1:2, Bonući - 2:2, Rašford - stativa, Bernardeski - 3:2, Sančo - brani Donaruma, Žoržinjo - brani Pikford, Saka - brani Donaruma

Stadion: Vembli. Gledalaca: oko 60.000. Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

Žuti karton: Barela, Bonuči, Insinje, Kjelini, Žoržinjo (Italija), Megvajer (Engleska)

ITALIJA (4-3-3): Donaruma – Di Lorenco, Kjelini, Bonući, Emerson (118. Florenci) - Barela (54. Kristante), Žoržinjo, Verati (96. Lokateli) - Kijeza (85. Bernardeski), Imobile (54. Berardi), Insinje (91. Beloti)

ENGLESKA: (3-4-2-1): Pikford – Voker (119. Sančo), Stouns, Megvajer – Tripije (71. Saka), Rajs (74. Henderson, 119. Rašford), Filips, Šo – Maunt (99. Griliš), Sterling - Kejn


tagovi

reprezentacija Engleskefudbalska reprezentacija ItalijeEURO 2020EURO 2021Leonardo BonučiLuk Šo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara