Miloš Ninković (©AFP)
Miloš Ninković (©AFP)

Azijska Liga šampiona: Ćavi, Kazorla, Gomis, Ninković u pohodu na tron

Vreme čitanja: 7min | sre. 14.04.21. | 09:30

Danas počinje najjače klupsko takmičenje na azijskom kontinetnu, a prvo kolo otvaraju prošlogodišnji finalista iranski Persepolis i Al Vahda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Kao što je poznato, azijska Liga šampiona igra se tako što su ekipe geografski podeljene na Zapadnu i Istočnu Aziju. Danas i sutra odigraće se utakmice zapadnog dela kostura, dok će istočni početi tek 21. juna. Ove godine takmičenje je doživelo i promenu, jer umesto 32 ekipe, nastupaće ukupno 40 ekipa, podeljenih u 10 grupa od po četiri tima (pet grupa zapad, pet istok). Direktan plasman u 1/16 finala obezbediće samo prvoplasirane ekipe, kao i šest najboljih drugoplasiranih ekipa (tri sa zapada i tri sa istoka).

Trofej brani južnokorejski Ulsan, koji je prošle sezone bio bolji od iranskog Persepolisa rezultatom 2:1. Svaki učesnik ovosezonske Lige šampiona može da registruje četiri strana igrača, a jedan od njih mora posedovati državljanstvo neke od zemalja najmnogoljudnijeg kontinenta. U utakmicama AFC Lige šampiona moći ćete da uživate na kanalima Sport Kluba i Nove Sport.

Izabrane vesti

16.30: Persepolis (Iran) – Al Vahda (UAE)

Prošlogodišnji finalista otvara ovogodišnju Ligu šampiona. Persepolis je klub koji ima najviše titula u Iranu, ali za razliku od svog velikog rivala Esteglala koji ima dve titule u Ligi šampiona, Persepolis nema nijednu. Dva puta su se našli u finali, kao što rekosmo prošle godine i 2018. godine. U prvoj utakmici dočekuju osmoplasiranu ekipu UAE šampionata. Persepolis je tim koji u rosteru ima samo jednog stranca i to rezervnog golmana, Hrvata Božidara Radoševića. U ekipi se nalazi nekoliko iranskih reprezentativaca – golman Hamad Lak, štoper Hosein Kanani, desni bek Siamak Namati, veznjak i najbolji strelac ekipe do sada Ahmad Nurolahi, krila Vahid Amiri i Mehdi Torabi, a svakako ne treba zaboraviti ni 39-šnjeg štopera i kapitena Sejeda Jalala Hoseinija, koji je do sada već postigao četiri gola. Što se tiče gostiju, oni imaju nekoliko mladih stranaca koji čekaju svoju šansu, a od nešto starijih i važnijih igrača, tu su Korejac Mjung-ju Li, Urugvajac Nikolas Milesi, igrač iz DR Kongo Pol-Žose Mpoku, Moldavac brazilskog porekla Luvanor, Slovenac Tim Matavž i Sirijac Omar Harbin.

19.00: Goa (Indija) – Al Rajan (Katar)

Jedini indijski predstavnik ovogodišnje Lige šampiona jeste ekipa Goe. Ekipu sa klupe predvodi malo poznati španski strateg Huan Ferando, a u ekipi pored pretežno Indijaca, najviše ima Španaca. To su: Ivan Gonzalez, kapiten Edu Bedia, Horhe Ortiz, Alberto Nogera i najpoznatije ime Ivan Angulo bivši napadač poljskog Gornjika. Tu je i Australijanac Džejms Donahi. U goste im dolazi trenutno trećeplasirani tim katarskog prvenstva Al Rajan kojeg sa klupe predvodi nekadašnji trener PSŽ-a Loran Blan. Ekipa naravno ponajviše zavisi od stranih igrača, a u ovoj ekipi to su nekadašnji fudbaler Sevilje Gabriel Merkado, Iranac Šodža Halilzade, Kamerunac Frank Kom, igrač iz Obale Slonovače Joan Boli i najveća zvezda tima, nekadašnji igrač Porta Jasin Braimi.

17.00: Pahtakor (Uzbekistan) – Traktor (Iran)

Zanimljiv duel očekuje nas u Taškentu, gde će najtrofejniji klub Uzbekistana dočekati iranski Traktor. Pahtakor je klub koji je ubedljivo najznačajniji za ovu državu, pola nacionalnog tima dolazi iz ove ekipe, pa je samim tim razumljivo da imaju veoma mali broj stranaca. Svega dvojicu. Nekadašnjeg napadača Leverkuzena Erena Derdijoka i apsolutno božanstvo tamošnjeg fudbala u vidu Dragana Ćerana, koji iz sezone u sezonu cepa mreže protivnika i ogromna je želja uzbekistanskih fudbalskih radnika da predvodi napad njihove reprezentacije. Sa druge strane jedna tipična, neugodna iranska ekipa, koja je direktan plasman u grupnu fazu izborila zahvaljujući osvajanju iranskog kupa. Ono što je tipično za iranske ekipe jeste poverenje u domaće igrače, pa tako i ovaj tim nema nijednog stranog igrača u rosteru. Najveću pretnju domaćoj ekipi predstavljaće nekadašnji mladi nemački reprezentativac, a nakon toga seniorski iranski reprezentativac i bivši igrač Volfsburga i Fulama Aškan Dežega, kao i najbolji strelac ove ekipe Mohamad Abaszadeh. Svakako utakmica koja mnogo toga već na startu može da donese ili odnese jednoj od ove dve ekipe.

20.00: Al Šardža (UAE) – Al Kuva Al Džavija (Irak)

Šestostruki šampion Ujedinjenih Arapskih Emirata dočekuje drugi najznačajniji irački klub Al Kuva Al Džavija ili jednostavnije Er Fors. Domaćin u svojoj ekipi ima veliki broj Brazilaca, a najznačajniji za igru ove ekipe je svakako bivši igrač Palerma Igor Koronado, momak koji je ove sezone zabeležio 15 golova i sedam asistencija. Pored njega, tu je i pozajmljeni fudbaler Benfike Kajo, koji na svom kontu ima pet golova i osam asistencija, a trio glavnih Brazilaca završava bivši napadač Spartak Moskve Veliton, koji je do sada postigao 13 golova. Za igru u veznom redu je veoma značajan Uzbekistanac Otabek Šukurov. Gosti su u Ligu šampiona stigli preko kvalifikacija, gde su u gostima izbacili saudijsku Al Vehdu. Prvo su izjednačili u 92. minutu utakmice, a zatim su bili bolji nakon izvođenja penala. Gosti u svom timu imaju samo dva stranca, to su veznjak iz DR Kongo Čikito Lema Mabidi i kolumbijski napadač Džeferson Kolazos, koji je u martu stigao u Irak iz peruanskog Kuska. Takođe, tu je i Humam Tarik, a pažnju treba obratiti na mladog iračkog reprzentativca Ibrahima Baješa.

20.00: Al Sad (Katar) – Fulad (Iran)

Možda i najveći favorit za osvajanja zapadnog dela kostura i potencijalnog finalistu Lige šampiona jeste ekipe Al Sad. Posmatrajući trenutno formu, igrački kadar i filozofiju njihovog trenera, daju nam za pravo da smatramo kako Al Sad, dvostruki osvajač ovog takmičenja, može ove godine da napadne svoj treći trofej. Ekipu predvodi jedan od najboljih veznjaka u istoriji fudbala, nekadašnji kapiten Barselone, legendarni Ćavi. Ekipa mu ove sezone igra perfektno, ubedljivo su prvi na tabeli domaćeg prvenstva, sa gol razlikom čak +63. Glavna zvezda tima je svakako Santi Kazorla, koji u Kataru proživljava drugu mladost i najbolji je asistent tima sa 11 asistencija. Pored njega, tu je fantastični Brazilac Giljerme, sjajni veznjak koji je nastupao za Olimpijakos. Tu su i dva Korejca, zadnji vezni Vu-jong Jung i ofanzivni vezni Tae-he Nam. Tri veoma važna igrača sa domaćim pasošem, možda i najbolji fudbaler ove zemlje Akram Afif, koji je bio i u Viljarealu, Rodrigo Tabata i Hasan Al Hajdos. A u napadu, neprikosnoveni alžirski napadač, pored Al Some iz Al Ahlija i Marokanca Hamdalaha iz Al Nasra, najbolji špic na arapskom poluostrvu Bagdad Bunedža, koji je ove sezone na 19 utakmica postigao 21 gol, a u svojoj karijeri igrajući za Al Sad na 134 utakmice, čak 142 puta je zatresao mrežu. Sa druge strane, iranski Fulad, koji nikako ne treba potceniti. Ekipa koja je u kvalifikacijama razbila Al Aina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čak 4:0. Domaći bi pažnju prevashodno trebali da usmere na prekid, jer je štoper iz Malija Musa Kulibali veoma opasan u tom segmentu igre i do sada je postigao tri gola. Tu je i prekaljeni brazilski napadač Lusijano Pereira, kao i ofanzivni vezni iz Južne Afrike Ajanda Patosi. Od domaćih igrača, pažnju treba obratiti na krilnog igrača, Faršada Ahmadzadeha.

-----------------------

Pogledajte kako su rasli rekordi fudbalskim transferima

-----------------------

20.00: Al Vihdat (Jordan) – Al Nasr (Saudijska Arabija)

Reklo bi se da domaći samo čudom mogu do makar jednog boda na ovoj utakmici. Jordanski šampion je jedna od najslabijih ekipa u zapadnom delu kostura za ovogodišnju Ligu šampiona. Ekipa koja je sačinjena od domaćih igrača, a stranci nisu kalibar koji mogu da nadomeste nešto slabiji kvalitet domaćih igrača. Tu su dva igrača iz Libana – Soni Sad i Ahmad Zreik, a treći stranac je Senegalac koji je u klub došao iz Libana Abdulaziz Ndiaje. Sa druge strane, Al Nasr ne igra u domaćem šampionatu kako su očekivali, peti su na tabeli, te samo čudo može da se dogodi pa da sledeće sezone nastupaju u Ligi šampiona. Ipak, koliko god imali problema u domaćoj ligi, čini se da nema potreba da ih imaju u Jordanu. Tu je štoper Majkon, koji je igrao za Porto i Galatasaraj, zatim zadnji vezni Brazilac Petros. Konce igre u svojim nogama drži nekadašnji produkt Riverove škole Gonzalo Piti Martinez, a pored već spomenutog Hamdalaha, tu je i drugi, Evropljanima poznatiji Marokanac Nordin Amrabat. Takođe, tu je i levi bek iz Južne Koreje Jin-su Kim, a od domaćih igrača izdvaja se krilo Abdulfatah Asiri.

AZIJSKA LIGA ŠAMPIONA, GRUPNA FAZA - 1. KOLO

Sreda

Grupa B

17.00: (1.80) Pahtakor (3.30) Traktor (4.50)

20.00: (2.00) Al Šardža (3.30) Al Kuva Al Džavija (3.60)


Grupa D

20.00: (9.00) Al Vihdat (5.00) Al Nasr (1.30)

20.00: (1.50) Al Sad (3.80) Fulad (6.50)


Grupa E

16.30: (1.60) Persepolis (3.70) Al Vahda (5.40)

19.00: (6.50) Goa (4.10) Al Rajan (1.47)

***kvote su podložne promenama

Piše: Boško RADONJIĆ


tagovi

Azijska liga šampionaMiloš NinkovićSidnejSidnej FCPersepolisPahtakorAl SadĆaviSanti Kazorla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara