(©Reuters)
(©Reuters)

Bahar otišao i ostavio utegnutu mašinu: Navijači divljali, Pjero pogađao za miran san Makabija

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.07.23. | 22:42

Izraelski klub već u prvom meču završio posao, moralo bi čudo da se dogodi da ne prođe dalje...

Poglavljen sa Barakom Baharom je u Haifi zatvoreno, ali čovek koji je ispisao najlepše stranice Makabijeve istorije nasledniku nije ostavio brdo posla, već utegnutu mašinu!

Navijačima Crvene zvezde sa nestrpljenjem iščekuju evropske utakmice svom kluba, jer ono što su do sada videli na turniru u Sankt Peterburgu napunilo im je oči i nateralo da se zažele fudbala. Presing, atraktivna igra i juriš po gol više pečat su Baraka Bahara, a za sada od takve igre ne odstupa ni tim koji je do skora vodio. U utakmici na Mati koju su obeležili neredi navijača, Makabi iz Haife je već u prvom meču završio posao. Moralo bi čudo da se dogodi pa da Hamrun prođe dalje - 4:0 (2:0). 

Izabrane vesti

Maltežani su u prošlosti umeli da prirede senzaciju, pamtiće Hajduk iz Splita dvomeč sa Gzirom i bruku koja neće izbledeti. Takvim podvigom i velikim skalpom u Evropi teško da će ove sezone moći da se pohvali Hamrun. Prethodne sezone ga je u plej-ofu za Ligu konferencije zaustavio Partizan, a ove će - prilično je izvesno - zastati u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. 

Na ostrvu usred Mediterana igrao se Makabi fudbala, a predstava je potrajala duže no što je trebalo. Razlog su - navijači. Izraelci su okupirali gostujući sektor, sukobili su se u drugom poluvremenu sa domaćim pristalicama... Letele su zaštitne ograde i manji tvrdi predmeti, glavni arbitar je bio primoran da prekine utakmicu. Zastoj je trajao bezmalo dobrih pola sata, a tim iz Hife je demonstrirao nadmoć u oba poluvremena. 

Makabi nije mogao da računa na Doleva Hazizu, ostao je u Izraelu. Ali, i bez jednog od najboljih igrača je prilično lako stigao do ubedljivog trijumfa. Tjaron Šeri je dirigovao iz pozadine, spojio je sa golom Dina Davida, a za produkciju je, kao i pre godinu dana kada je Makabi ostavio dobar utisak u grupnoj fazi Lige šampiona i pre toga eliminisao Crvenu zvezdu, ostavio Frantzi Pjero. Robusni napadač je otvorio domaćina, zatresao je mrežu i početkom nastavka, da bi se za poker golova postarao tinejdžer Anan Kalaili, koji je ušao sa klupe.

Crveni alarm još nije upaljen u Budimpešti, ali je na Islandu stiglo upozorenje. Ferencvaroš i dalje nije u formi u kakvoj bi Stanislav Čerčesov želeo da je njegov tim. Previše manjkavosti u igri, jeftinih grešaka u završnoj trećini terena i nedostatak automatizama u igri uticali su na to da mađarski prvak ne probije bedem KI Klaksvika - 0:0. 

Uspeli su Islanđani da se odbrane, nisu kapitulirali, iako je Ferencvaroš imao dvocifren broj udaraca ka njihovom golu. Doduše, najčešće te lopte nisu bile ozbiljna pretnja, nedostajalo je snage i(li) preciznosti. Ipak, daleko od toga da je situacija u redovima mađarskog kluba alarmantna, jer imaće i popravni u Budimpešti. Samo što tada neće imati prava na grešku. 

Ferencvaroš nema željeni rezultata, a Ludogorec ima ozbiljnu glavobolju. Ako će Mađarima odgovarati i minimalna pobeda na domaćem terenu, Bugarima neće. Na jedvite jade je Ludogorec prethdone sezone uzeo titulu ispred Saša Ilića i njegovog CSKA, sada bi mogao da bude eliminisan na samom startu! 

Balkani iz tzv. Kosova je šokirao bugarskog šampiona u prvoj utakmici, priterao ga je uz zid - 2:0 (1:0). Čovek odluke bio je Meriton Korenica, koji je uhvatio na spavanju domaćina u prvom delu igre. Zatresao je mrežu, da bi potom u nastavku namestio gol Ćendrimu Zibi. Nimalo lak zadatak ne očekuje Ludogorec u revanšu, moraće da upire iz petnih žila od prvog minuta.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 1. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

Urartu - Zrinjski 0:1 (0:0)

/Senić 89/

Linkoln - Karabag 1:2 (1:0)

/Gomez 25 - Džidža 58, Benzija 90+4/

Žalgiris - Struga 0:0

Hamrun - Makabi Haifa 0:4 (0:2)

/Pjero 41, 57, David 45+3, Kalaili 79/

Olimpija Ljubljana - Valmijera 2:1 (1:0)

/Nukić 42, Pedro 74 - Diop 87/

Rakov - Flora 1:0 (0:0)

/Korčegin 54/

Balkani - Ludogorec 2:0 (1:0)

/Korenica 45+1, Ziba 55/

KI Klaksvik - Ferencvaroš 0:0

Partizani - BATE Borisov 1:1 (0:0)

/Kara 6 - Antilevski 58/

Šamrok Rovers - Brajdeblik 0:1 (0:1)

/Muminović 39/

Sreda

16.00: (1,95) Astana (3,45) Dinamo Tbilisi (4,00)

18.00: (1,30) HJK Helsinki (5,50) Larne (10,0)

19.00: (1,15) Heken (7,75) TNS (19,0)

19.30: (2,15) Farul Konstanca (3,20) Šerif (3,70)

20.30: (1,27) Slovan Bratislava (5,90) Svift Esperanž (10,5)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Hamrun Spartanskvalifikacije za Ligu šampionaMakabi HaifaFerencvarošLudogorec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara