Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Bajern za drugu fazu, Barsa za izlazak iz krize

Vreme čitanja: 6min | uto. 02.11.21. | 13:25

Grupa E: Benfika i Dinamo Kijev u ulozi autsajdera protiv velikana

Vreme odluka u Grupi E. Bajern iz Minhena u prilici je da osigura prolaz u nokaut fazu Lige šampiona, Benfika i Barselona trudiće se da mu doskoče, a Dinamo iz Kijeva igra za ostanak u trci za makar prelazak u Ligu Evrope...

Barselona još može da spreči mogući neuspeh u Ligi šampiona, što bi svakako bio neprolazak u drugi krug takmičenja. Otuda treba da pobedi Dinamo u Kijevu, koji joj je pružio veliki otpor u prvom meču pre dve nedelje, ali nije imao odgovor na gol Đerara Pikea.

Izabrane vesti

21.00: (5,40) Dinamo Kijev (3,70) Barselona (1,75)

Katalonci jednostavno moraju da pobede, jer posle duela sa Kijevljanima igraju u Minhenu, gde praktično niko ne dobija bodove. Posle dva poraza u grupi, Barsa je ostvarila tesnu pobedu od 1:0 nad Dinamom, što je drži u igri za prolazak u osminu finala.

"Ova utakmica je veoma važna, jer ako pobedimo, imaćemo sudbinu u svojim rukama. Svi znamo koliko će biti teško. I zbog puta, vremenskih prilika. Dinamo nam zakomplikovao život kod kuće i neće se predati sad kad je domaćin. Moramo da budemo mentalno pripremljeni", rekao je defanzivac Erik Garsija pred susret.

Barselona je inače u dubokoj krizi – finansijskoj i rezultatskoj. Svake nedelje navijači su primorani da trpe rezultate na koje donedavno nisu navikli. Zbirno gledano, Blaugrana je doživela četiri poraza u Ligi šampiona u poslednjih šest mečeva. U Primeri, od pet duela, u tri slučaja nije postigla gol, a na tabeli je tek devetoplasirana sa devet bodova i utakmicom manje od lidera Sosijedada.

Uprava kluba je definitivno ostala bez strpljenja za Ronalda Kumana, a posle njegove smene kormilo je - za sada privremeno - prepušteno nekadašnjem levom beku Serđiju Barhuanu. Premijeru je imao tokom vikenda, ali nije spasao Barsu protiv Alavesa (1:1).

"Jedini način da se iskupimo je da danas pobedimo", rekao je novi kormilar Barhuan.

----------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------------

Odmah posle smene holandskog trenera pojavile su se spekulacije da bi Barselonu trebalo da preuzme legendarni vezista ekipe Ćavi Ernandes. Međutim, Ćavi je odlučio da trenersku karijeru prolongira u katarskom Al Sadu, ali se očekuje da se pojavi uskoro na klupi na Nou Kampu.

Dueli Dinama iz Kijeva i Barselone relativno su česti poslednjih godina, a gosti i dalje imaju prednost u međusobnoj ravnoteži. Kijevski klub je devedesetih godina prošlog veka savladao Barselonu, kada joj je naneo debakl 4:0 na Kamp Nou, ali to je bio novembar 1997. godine.

Reklo bi se da Dinamo sada ima jedinstvenu priliku da pobedi Barselonu. Desilo bi se to posle 24 godine. Kao što je već rečeno, Katalonci trokiraju na svim frontovima. S druge strane, Liga šampiona je i dalje Liga šampiona i iskustvo u tom pravcu ide u korist Barse. Dinamo je za vikend savladao Mariupolj sa 3:2, a u ukrajinskoj ligi dominira sa tri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Šahtjor iz Donjecka. Trener Mirčea Lučesku neće moći da računa na Besedina, Kulača, Mikolenka. Njegov kolega Serđi Barhuan nije u mnogo boljoj situaciji, a iako su se neki igrači vratili posle povreda, Brajtvajt, Pedri, Pike, Roberto i Aguero će i dalje nedostajati. Dembele se vratio u kombinaciju za meč.

21.00: (1,20) Bajern (8,00) Benfika (14,0)

Suvereni lider grupe Bajern Minhen može da obezbedi plasman u osminu finala posle okršaja sa Benfikom. Da bi to uradio mora da pobedi lisabonske Orlove, koji su posle tri kola na drugom mestu na tabeli sa četiri boda. Čak i remi iz Bavarske bio bi veoma koristan za portugalski tim, jer bi bio u dobroj poziciji pred finalne duele sa Dinamom i Barselonom. Ipak, Benfika nije mogla da zadrži Bavarce u susretu na Da Lužu pre dve sedmice, i upitno je da li će bolje proći na Alijanc areni.

Benfika u Minhenu nikad ne prođe dobro. Pre tri godine primila je pet golova u domu Bavaraca, a ništa joj bolje nije bilo ni u dalekoj prošlosti. U prvom ovogodišnjem merenju sile uspela je da odoli bavarskom gigantu 70 minuta, ali je na kraju ipak primila četiri pogotka. Leroj Sane je postigao dva gola, a najozbiljniji kandidat za Zlatnu loptu Robert Levandovski je dodao svoj doprinos.

Poljski napadač ponovo vuče Bajern svojim golovima, a u Bundesliga ih je ove sezone već postigao 12 u deset kola. Dodao je još pet u Ligi šampiona, i to naravno nije konačan zbir. Levandovski se upisao i među strelce u meču za vikend u Kući starog šumara na gostovanju Union Berlinu, posle čega je Bajern potvrdio vođstvo na tabeli za bod ispred Borusije iz Dortmunda.

Sada će moći i da završi očekivani prolazak u nokaut fazu Lige šampiona. Bajern je do sada bio ubedljiv sa svim protivnicima. Barseloni je dao tri gola, Benfiki četiri, a Dinamu iz Kijeva pet. Nije primio nijedan.

"Mi smo profesionalci i sa profesionalnog stanovišta fokusirani smo samo na sledeći zadatak. Spremni smo za meč i nadam se da ćemo od prvog minuta predstaviti našu igru, ući u ritam i stvoriti dosta prilika za gol", rekao je Tomas Miler.

Suverenitet Bajerna donekle je narušen činjenicom da je već dva puta u sezoni doživeo poraz, a posebno duel 2. kola DFB Pokala bio je noćna mora za navijače Bajerna. Minhenski gigant izgubio je od Menhengladbaha sa čak 5:0 iako je igrao u najjačem sastavu.

Upravo u ovom meču Benfika će tražiti inspiraciju. Posle remija u Kijevu i domaće pobede nad Barselonom doživela je neprijatan poraz od Bajerna, a ovog puta će se sastati sa istim protivnikom u Minhenu. Portugalci bi morali da uspeju da ostanu neporaženi kako bi bili konkurentni u zaista teškoj borbi za drugo mesto, jer napaćena Barselona nikako ne može da se otpiše. Od poraza od Bajerna Benfika je odigrala tri takmičarska meča i pobedila samo Vizelu na strani. Tokom vikenda je remizirala sa Estorilom i pala na treće mesto na tabeli iza najvećih rivala Sportinga i Porta.

Julijan Nagelsman van stroja ima Čupo-Motinga i rezervnog golmana Ulrajha. Znak pitanja visi iznad početka Dejvisa. Ni Benfika nije kompletna i u Minhenu mora bez Almeide, Lazara, Pinja i iskusnog napadača Seferovića.


tagovi

Liga šampionaBarselonaBajern MinhenDinamo KijevBenfika

Obaveštavaj me

Bajern
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara