Kristijan Štrajh (©Reuters)
Kristijan Štrajh (©Reuters)

Bajka podno Švarcvalda: Kako je mesarev sin poveo Frajburg ka Ligi šampiona

Vreme čitanja: 8min | sub. 06.11.21. | 09:59

Sastav Kristijana Štrajha blista u Bundesligi, jedini je neporaženi tim ove sezone i trenutno trećeplasiran, a danas ga očekuje najteži ispit - gostovanje Bajernu

Bila je subota. Pretposlednji dan oktobra meseca. Podno Švarcvalda, rodnom mestu Dunava, druge najduže evropske reke, grmi posle trijumfa Frajburga protiv Grojtera. Nad univerzitetskim gradom se poput planinskog venca kojim je okružen nadvio san zvan Liga šampiona, koji je ove sezone prilično ostvariv. Četa Kristijana Štrajha je najprijatnije iznenađenje Bundeslige i zato pred odlazak na megdan Bajernu, najsurovijem klubu u zemlji - a i šire - ne čudi skandiranje pristalica južnjaka "skinite Bajernu lederhozne". Pošlo je za rukom Ajntrahtu da nedavno na Alijanc Areni porazi Bavarce, zašto bi onda ustuknuo sastav koji nema strah od neuspeha? Koji "živi" kao da mu je svaki dan poslednji, i kome je, na kraju krajeva, nevažno na kojoj će poziciji da završi dok god igra po sopstvenim notama i ne gubi identitet.

Frajburg je sve, samo ne običan klub. Okrenut je budućnosti, ali ne odstupa od tradicije i vrednosti koje su ga održale i oblikovale. U njemu se ne dele otkazi, ili ih je barem bilo retko, a manjak rezultatskog imperativa daje mu slobodu da se ponaša domaćinski. Da sanjari, ali da se ne zanosi. Kolektiv i društvo su iznad svega. Pa čak i to što je trenutno trećeplasiran u nemačkom šampionatu i što je jedini koji je neporažen posle 10. rundi nije izvuklo tlo pod nogama zaposlenima u timu sa jugozapada zemlje. Pristalice su več druga priča.

Izabrane vesti

NEDODIRLJIVI TRENER SA BICIKLOM, KOJI PRAVI REPREZENTATIVCE

Možda izgleda kao da je došao pravo niotkuda ove sezone, pošto je završio na 10. i osmom mestu u poslednje dve kampanje, još slabije je bio plasiran ranije, ali Frajburg nije čudo koje je predodređeno da brzo nestane. Upravo suprotno. Odavno su postavljeni temelji za klupski uspeh. Čak iako se po strani ostavi čitava struktura – finansijska stabilnost, odlična omladinska škola i baza vernih navijača koji redovno napune stadion – rezultati na terenu su na kraju ono što se računa, a u tom cilju je glavni trener od vitalnog značaja.

Kristijan Štrajh, sin mesara, rođen i odrastao u regionu Švarcvalda, koji može da se pohvali jakim lokalnim akcentom, u taboru sastava iz Baden Virtemberga je od 1995. Kalio se radeći u porodičnoj radnji i svoje vaspitanje pripisuje roditeljima i njihovoj toploj naravi.

"Ako bi se desilo da neko slučajno zakasni i zakuca na vrata radnje posle zatvaranja, a dešavalo se da to bude i usred noći, majka bi svejedno sišla i otvorila. Ako ne bi bilo mesa, uzela bi ga iz naše kuhinje i dala bi im. To je ostavilo veliki utisak na mene i pokazalo mi kako čovek treba da se ponaša prema drugim ljudima", prisetio se Štrajh detinjstva.

15.30: (1,20) Bajern (8,00) Frajburg (14,0)

Posle iznenadnog završetka igračke karijere završio je studije nemačkog, a takođe je studirao sport i istoriju i na kraju postao kvalifikovani nastavnik. Mnogi ga nazivaju vatrenim oružjem zbog energične ličnosti, a Štrajh je sebe u jednom intervjuu opisao rečima "samo sam normalan čovek, bez tetovaža i pirsinga". Bio je šef struke U19 ekipe nekoliko godina, pre nego što je postao pomoćni trener prvog tima 2007. Punu kontrolu preuzeo je u decembru 2011. i čak je zadržao svoj posao posle ispadanja u Cvajtu u sezoni 2014/15, što ga čini stručnjakom sa ubedljivo najdužim stažom trenutno u Bundesligi.

Štrajh se ne plaši da iznosi mišljenje o političkim i društvenim temama. Dolazi biciklom na posao i podstiče igrače da glasaju i jedu hranu iz slobodnog uzgoja, a takođe ceni važnost isključivanja iz fudbala, bilo čitanjem knjiga ili odlaskom u pozorište ili na koncerte.

"Nama je pred start sezone najvažnije pojačanje dobro odmoran trener. Štrajh ne želi da ima veze sa fudbalom u slobodno vreme. Oko sebe ima ljude koji nisu uključeni u igru. Otvorena je i radoznala osoba koja uživa u putovanjima", otkrio je sportski direktor Frajburga Johen Zajer.

Zašto je sve od toga važno? To pokazuje da se učitelj crveno-crnih ne plaši da pokaže ljudsku stranu, da ima stabilno okruženje za rad i da daje ton svima u klubu. Otuda njegovi igrači mogu da se povežu s njim, da uče od njega i prihvate koncept.

"Nedodirljiv je, jer svi znaju da je uvek bio uspešan. Svako ko želi da izazove nemir u svlačionici, teško će to učiniti. Svi – čak i navijači – znaju da je trener glavni", rekao je za Zidojče cajtung Nils Petersen, najbolji strelac kluba.

Radost posle gola protiv RB Lajpciga na novom stadionu (©Reuters)Radost posle gola protiv RB Lajpciga na novom stadionu (©Reuters)

Sve to je dovelo do toga da Frajburg ima tim umesto grupe igrača, jer fudbaleri u potpunosti razumeju svoju ulogu, rade jedni za druge i stavljaju kolektiv na prvo mesto. A uz sva vannastavna interesovanja, Štrajh je stručnjak u svojoj oblasti. Dokazan. Ovaj 56-godišnjak ima oštro oko za talenat i još oštriju veštinu da ga izbrusi u gotov proizvod. Poslednjih godina, Maks Kruze, Matijas Ginter i pomenuti Petersen su postali nemački reprezentativci baš dok su nosili dres Frajburga. To nisu anomalije, jer posle njih su za Pancere debitovali Luka Valdšmit i Robin Koh, dok je Vinčenco Grifo zaradio prvu seniorsku utakmicu u uniformi Italije u novembru 2018.

Uz stabilnog šefa struke ekipa iz "slobodnog zamka" - što u prevodu znači Frajburg - stekla je naviku da pomera sopstvene granice. Tri puta je od 2011. godine sezonu u Bundeligi završila u gornjoj polovini, dva puta je izborila ulaznicu za Ligu Evrope, a jednom je ispala u niži rang i nikome nije palo napamet da se odrekne trenera. Brazilci iz Brajzgaua, što je klupski nadimak koji datira još iz devedesetih godina prošlog veka zbog stila igre, ponovo prkose izgledima u aktuelnoj kampanji. Do sada su jedini kolektiv koji još nije izgubio utakmicu u Bundesligi, a ujedno su primili najmanje golova i samo su tri boda udaljeni od današnjeg rivala, vodećeg Bajerna.

MEGAFON I SUZE NA RASTANKU OD STAROG I NEGOSTOLJUBIVOG STADIONA

Krajem septembra crveno-crni su se oprostili od Drajzama - njihovog doma od 1954. godine. I to su uradili u najprikladnijem stilu koji može da se zamisli, zabeleživši pobedu od 3:0 nad Augzburgom, a naposletku se harizmatični Štrajh popeo na tribine, uzeo megafon u ruke i započeo navijanje za kraj balade.

"Bilo je sjajno biti sa našim navijačima. Igrači su to radili i ranije, ali ja nisam. Ovo je bio moj dom toliko godina. Koji drugi trener u Bundesligi to može da kaže? Neki odu u jedan tim, potom par meseci kasnije pređu u drugi. A ja, svakog dana idem kući porodici i prijateljima, i to je privilegija. Biće čudno na novoj adresi, ali pristalice moraju da donesu ovu energiju na Evropa-Park", rekao je Štrajh, koji je prolio suze na kraju emotivnog dana.

Ostatak sezone Frajburg će igrati na novom stadionu, pošto je zvanično otvorio Evropa-Park protiv RB Lajpciga sredinom oktobra (1:1). Novo klupsko prebivalište može da primi 34.700 gledalaca, što je povećanje kapaciteta od 10.000 mesta u odnosu na prethodni dom. Ukupno 20.000 navijača - maksimalno dozvoljeno prema ograničenjima zbog korona virusa - prisustvovalo je prvoj takmičarskoj utakmici na savremenom zdanju, za koje svi u univerzitetskom gradu u blizini tromeđe Nemačke, Francuske i Švajcarske veruju da će biti podjednako neprijatno za posetioce kao što je bilo i staro.

To se odmah i pokazalo, jer Frajburg je remizirao sa Lajpcigom i samo uz malo više sreće odneo bi i pobedu. Sada ima šest trijumfa i četiri remija, izjednačio je svoj najbolji start u ligi, a taj niz bez poraza uključuje i uspeh kod kuće protiv Borusije Dortmund i pobede u glavnom gradu Nemačke protiv Herte, potom kod lokalnog rivala Štutgarta i na gostovanju Volfzburgu.

SKROMAN BUDŽET, JEDNO POJAČANJE I BUM

Kao i obično, Frajburg je dogurao daleko koristeći skroman budžet u poređenju sa nekim od timova protiv kojih se takmiči. Vezni igrač Maksimilijan Egeštajn iz Verdera bio je jedini letnji potpis, a Štrajh je ponovo rešio da se osloni na mešavinu diplomaca sa akademije i proverenih asova.

Iz ovog kolektiva, međutim, izdvaja se nekoliko igrača sa čijim imenima je usko vezan dosadašnji uspeh. Pre svega, Niko Šloterbek. Posle pozajmice Union Berlinu prošle sezone, visoki centralni defanzivac razvio se u apsolutnog šefa odbrane. Ovaj 21-godišnjak besprekorno odrađuje zadatke i nedavno je čak i nagrađen pozivom u reprezentaciju Nemačke. I Holanđanin Mark Fleken je pozvan u selekciju Lala, pošto je trenutno jedan od najboljih golmana u prvenstvu Nemačke. Dalje, gazda u veznom redu i motor Frajburga je Vinčenco Grifo. Italijanski internacionalac je ove sezone već postigao tri gola i ostvario isto toliko asistencija.

Novi dom Frajburga Evropa Park (©Reuters)Novi dom Frajburga Evropa Park (©Reuters)

Njemu uz rame po efikasnosti su još Lukas Heler i Jeong Vu-Jeong, a trenutno povređeni Nils Petersen, inače najefikasniji igrač u istoriji kluba, dokazao je svoju važnost pogotkom za trijumf nad Hertom. Noa Vajshaupt i Kevin Šade, dva igrača iz tradicionalno jakog omladinskog pogona integrisani su u prvi tim, a ujedno su postali članovi mlade reprezentacije Pancera.

Praktično svaki mladi igrač pozitivno se razvija u Frajburgu jer može da radi u miru, u dobrom okruženju, i ima neophodno vreme za rast. Upravo Štrajhova dugovečnost kraj aut linije ukazuje na stabilan klub, ali i finansije - za koje će novi predsednik

Eberhard Fugman rado otkriti da izgledaju dobro. Pandemija korona virusa predstavljala je izazov za timove širom sveta, ali ekipa iz Brajzgaua je prodajama Batista Santamarije, Robina Koha, Aleksandera Švolova i Luke Valdšmita sačuvala "zdravlje".

Sada sa 56 godina, Štrajh je iskusio dovoljno uspona i padova u Baden Virtembergu, da zna šta je potrebno da održi snažan timski početak sezone. A, hoće li Frajburg da ostane neporažen i u Minhenu?

"Borićemo se. Sjajno je što možemo sa određenom lakoćom da idemo na megdan Bajernu", najavio je Štrajh.

Ukoliko Frajburg "preživi" Minhen, to bi samo podstaklo evropske snove navijača. Novi stadion crveno-crnih zove se Evropa-Park i sasvim je moguće da će na njemu uskoro da se predstave vrhunski timovi iz Starog kontinenta.


tagovi

BundesligaFrajburgBajern MinhenKristijan Štrajh

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara