Balaž Džudžak (©Reuters)
Balaž Džudžak (©Reuters)

Balaž Džudžak postavlja rekord na oproštaju: Od Grčke do Grčke, 600 kupljenih karata i Portugalija za sva vremena

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.11.22. | 14:38

Legendarni as će večeras protiv Helena da upiše 109. nastup u selekciji Mađarske i ujedno da zatvori reprezentativno poglavlje

To bi bilo to. Kraj. Balaž Džudžak (36) je nervozniji nego inače pred poslednju, 109. reprezentativnu utakmicu u dresu sa državnim grbom, iako mađarsko krilo večerašnji meč protiv Grčke na Puškaš areni ne želi da "privatizuje". Na konferenciji za novinare, Džudžak je govorio o svojim kritičarima, planiranom govoru i koliko je karata lično kupio za nedeljni meč u Budimpešti.

Džuzdak je za nacionalni tim debitovao 2. jula 2007. u Grčkoj, a sada se oprašta baš protiv Helena. To mu, kako je rekao, uokviruje karijeru u reprezentaciji, a period koji je protekao u međuvremenu jasno pokazuje razvoj tima koji je na početku još bio u "dečijim cipelama", što ilustruje činjenica da je Nemzeti Tizenegy na u međuvremenu napravio veliki iskorak, učestvovavši na minula dva šampionata Evrope.

Izabrane vesti

"Srce mi kuca malo brže nego inače pred običan meč, ali mislim da je to normalno. Više sam nervozan jer ću ipak da zatvorim razdoblje od 12-13 godina. Tako da sam uzbuđen, ali je stvarno, stvarno dobro biti ovde među reprezentativcima, sjajan je osećaj vratiti se među članove tima. Želim da proživim svaki trenutak, uživam u svakom pojedinačnom treningu, u svakoj diskusiji ili čak u zezanju", rekao je Balaž Džudžak, koji se sprema da odigra poslednju, 109. reprezentativnu utakmicu.

Legendarni as Debrecina karijeru je gradio u PSV-u, a put ga je dalje vodio u Anži, Dinamo Moskvu, Bursu, Al Vahdu, Itihad Kalbu, Al Ain i ponovo na početak, u matični Debrecin. U uniformi Mađarske je na 108 nastupa upisao 21 pogodak.

"Ovo je toliko istorijski momenat, i u mom životu i u životu reprezentacije, da je ovo godina koja je bila skoro savršena. Bili smo u euforičnom stanju tokom leta, tako da ne mislim da je ova priča samo oproštajni meč Balaža Džudžaka. Hvala, ipak, ljudima koji su mi omogućili da se oprostim od dresa kako dolikuje. Svako ima svoje mišljenje i ja ga poštujem. Mada, mislim da ne treba da naglašavam da niko ne može da dobije 108 utakmica za reprezentaciju na poklon ili bi mogao da ih ostvari sa alibijem. Tako da mislim da su brojke, godine, golovi, asistencije i činjenica da sam uvek bio svima na raspolaganju, dovele do toga da mi se ukaže velika čast".

20.15: (2,25) Mađarska (3,10) Grčka (3,50)

Džudžak je 2010. bio izabran za fudbalera godine u Mađarskoj, a dugo je bio jedino što baš vredi u selekciji Nacionalnih 11. Večeras ruši rekord po broju nastupa, jer trenutno deli prvo mesto sa golmanom Gaborom Kiraljijem.

"Voleo bih da bude pun stadion. Ne mogu da kupim karte različitih kategorija zbog velikog interesovanja, tako da sam veoma srećan. Opet ponavljam, ovo nije samo 'oproštajna utakmica Balaža Džudžaka', jer se nikada nisam stavljao iznad reprezentacije, pa neću ni sada. Reč je o Mađarskoj, a ne o rušenju rekorda. Neka ovo bude primer i povod za neke nove igrače da nadmaše ovaj učinak. To će da znači da imamo igrača ili igrače koji su stalni i svake godine su tu bez povreda. Želim i nadam se da će to da se dogodi što pre".

Budući rekorder Mađarske obezbedio je ulaznice za veliki broj ljudi.

"Trenutno imam oko 600 karata. Iz Njirlugoša, gde sam odrastao, doći će 210 ljudi. Veliko hvala savezu, pružio je svu pomoć u svim vidovima organizacionih i logističkih stvari i poštuju ono što ću da postignem u nedelju".

O svom najvećem iskustvu u dresu sa mađarskim grbom nije bilo velike dileme kod Balaža. Krilni igrač je blistao protiv Portugalije na EURO 2016.

"Posle dužeg vremena, uspeli smo da svojoj generaciji, ili malo starijoj, damo nešto poput toga da se Mađarska kvalifikovala za Evropsko prvenstvo. I uspeo sam da postignem dva gola protiv tima koji nije bilo koji, tako da je to iskustvo trenutak u mojoj karijeri za koji sam siguran da ništa neće nadmašiti", poručio je Balaž Džudžak.

Mađarsko-grčki prijateljski meč počinje u nedelju u 20.15, a sudiće ga Italijan Danijele Čifi na Puškaš areni.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Nedelja

14.00: (1,65) Makedonija (3,70) Azerbejdžan (5,70)

14.00: (1,55) Norveška (3,80) Finska (7,00)

15.00: (2,55) Luksemburg (3,10) Bugarska (2,90)

17.30: (2,00) Slovenija (3,30) Crna Gora (4,00)

19.30: (1,50) Izrael (4,10) Kipar (7,00)

19.30: (5,10) Moldavija (3,50) Rumunija (1,75)

20.00: (7,50) Malta (4,10) Republika Irska (1,48)

20.15: (2,25) Mađarska (3,10) Grčka (3,50)

20.45: (3,20) Austrija (3,10) Italija (2,40)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Balaž DžudžakFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija MađarskeFudbalska reprezentacija Grčkereprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara