Fudbaleri Letonije (©Reuters)
Fudbaleri Letonije (©Reuters)

Baltički kup: Litvancima odgovara samo ubedljiva pobeda

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.06.21. | 10:09

Aktuelni prvak Letonija u drugom kolu od 18 časova na Daugava stadionu u Rigi dočekuje izabranike Dainisa Kazakevičsa

Odlična prilika za reprezentaciju Letonije da poveća prednost po broju osvojenih titula u Baltičkom kupu u odnosu na najvećeg rivala Litvaniju. Trenutno je odnos 13:10, a u direktnom okršaju ova dva tima Letonci imaju priliku u petak od 18 časova da izbace Litvance iz borbe za tron u ovogodišnjem takmičenju.

Litvanija je u prvom kolu izgubila od Estonije sa 1:0, pa joj samo ubedljiva pobeda na stadionu Daugave u Rigi ostavlja šansu da se na kraju ipak domogne zlatne medalje. Ukoliko uspe da trijumfuje, onda će u poslednjem kolu da navija za Letonce u Talinu, kako bi se sva tri tima izjednačili na tabeli sa po tri poena, pa da odlučuje o plasmanu gol-razlika.

Izabrane vesti

18.00: (2,75) Letonija (2,90) Litvanija (2,90)

Baltički kup je tradicionalno takmičenje ovog regiona na severu Evrope, ovo je već 19. njegovo izdanje. U prošlosti se dešavalo da u njemu učestvuje i Finska, ali to sada nije slučaj. Finci igraju na Evropskom prvenstvu.

Letoncima je raspoloženje pred ovu utakmicu popravila utakmica sa Turskom u 3. kolu kvalifikacija za Mundijal u Kataru. U Istanbulu su gubili sa 2:0 i 3:1, ali su golovima Uldriksa i Ikaunijeksa uspeli da stignu do prvog boda u kvalifikacijama. Prethodno su izgubili od Crne Gore (2:1) i Holandije (2:0).

Za razliku od njih, Litvanija nije osvojila nijedan bod, odnosno nije postigla nijedan gol. Odigrala je meč manje, izgubila je od Švajcarske sa 1:0, a zatim i od Italije sa 2:0. Ove godine još nije zatresla protivničku mrežu, a odigrala je ukupno četiri utakmice ako računamo i prijateljske.

Letonci i Litvanci su česti rivali, u 21. veku su se sastali čak 15 puta. Jedanaest vukova, kako glasi nadimak tima koji je danas domaćin, bili su znatno uspešniji. Trijumfovali su devet puta, još tri odigrali nerešeno, dok su Litvanci slavili u tri navrata. Poslednji put igrali su u junu 2018. godine, upravo u Baltičkom kupu, a tada je Litvanija spasila bod na domaćem terenu golom Laukzemisa u 86. minutu.

Ipak, to nije bilo dovoljno da Letonci ostanu bez trofeja. Pošto su prethodno savladali Estoniju, uzeli su četvrti uzastopni put Baltički kup, a sedmi od poslednjih devet.

Litvanci pred svoj poslednji meč na turniru imaju kadrovskih problema. Golmani Edvinas Getmonas i Lukas Paukste, kao i vezista Gratas Sirgedas su otpali zbog povreda. Očekuje se da će umesto Getmonasa starter da bude član Erzuruma, Arvidas Novikovas. Takođe, starter bi mogao da bude i Edgaras Dubickas, napadač Livorna. Kao što smo napisali, gosti moraju da traže ubedljiv trijumf i nemaju šta da kalkululišu.

BALTIČKI KUP - 2. KOLO

Petak

18.00: (2,75) Letonija (2,90) Litvanija (2,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Letonijereprezentacija Litvanije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara