©Star Sport
©Star Sport

Barak konačno usvojio, Mijailović je zadnji vezni

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.12.23. | 10:04

Čini se da je Izraelac shvatio da sa toliko velikim brojem ofanzivnih igrača u domaćem prvenstvu može da igra samo ukoliko oni iza leđa imaju pravi osigurač, odnosno igrača iz veznog reda koji će predstavljati dodatnu ispomoć poslednjoj liniji tima. Upravo se u takvoj ulozi najbolje snalazi momak iz Požege

Osnovni kvalitet Srđana Mijailovića, posebno ga ceni svaki trener koji sarađuje sa njim, predstavlja spremnost da maksimalno odgovori na svaku ulogu na terenu, bez obzira da li ona bila u skladu sa njegovim igračim vrlinama. Stoga i ne čudi činjenica što se momak iz Požege nalazi među igračima koje je Barak Bahar najviše koristio ove sezone i u koje ima najviše poverenja. Isto je i činjenica da niko u ovom timu srpskog šampiona nije menjao poziciju kao pouzdani Zvezdin đak.

Ipak, deluje da se razmišljanje izraelskog stručnjaka promenilo tokom poslednje reprezentativne pauze, te da je Bahar vrlo jasno shvatio da se Mijailović najbolje snalazi na svojoj prirodnoj poziciji - zadnjem veznom. Tu se našao protiv Jang Bojsa, tu je bio i u subotu protiv Napretka u Kruševcu. Deluje da će se u nastavku sezone manje seliti, naravno ukoliko ne bude bilo preke potrebe za pokrivanje neke druge pozicije u defanzivi.

Izabrane vesti

Može se reći da je Mijailović od početka sezone na neki način gasio požare na gorućim pozicijama u timu. Nakon odlaska Strahinje Erakovića u Zenit, što je ozbiljno uzdrmalo Zvezdinu odbranu i posledice njegovog nedostatka se još uvek osećaju, upravo je Mijailović bio taj koji je u sistemu sa trojicom igrača u poslednjoj liniji tima prinudno igrao tog desnog bočnog štopera. U tri uvodne utakmice Lige šampiona nalazio se na poziciji desnog beka. Mestu koje je prvobitno bilo namenjeno za Miloša Degeneka, na čijem je dolasku Izraelac insistirao prošlog leta.

Mijailović se na štoperu sasvim dobro snalazio, ali mu igra po desnom boku nije odgovarala. U defanzivi je vrlo dobro odrađivao zadatke, ali u napadu nije mogao da napravi razliku. Prosto, driblinzi, prodori i centaršutevi nisu osnovne karakteristike njegove igre, uprkos velikoj požrtvovanosti, već pre svega čitanje protivničke igre i mogućnost da pokrije veliki deo svoje polovine terena u defanzivi. Uloga na desnom beku pretila je da mu ozbiljno poljulja samopouzdanje, posebno nakon okršaja sa ubitačnim krilima kakve imaju Mančester Siti i Lajpcig.

Ali, može se reći da je njegov boravak na boku doneo višestruku korist klubu sa stadiona "Rajko Mitić", jer je uticao da Barak Bahar pruži ozbiljniju šansu Kosti Nedeljkoviću, a Crvena zvezda za kratak vremenski period dobije dugogodišnje rešenje na poziciji koja je godinama unazad bila deficitarna. Mladi fudbaler poseduje sve karakteristike modernog beka, već se ustalio u timu, a tek u budućnosti se očekuje da iskaže pun potencijal.

Crvena zvezda ovog vikenda prvi put nije primila gol u prvenstvu još od meča sa Radničkim iz Niša na Topčiderskom brdu (1:0) 30. septembra ove godine. Takve okolnosti se mogu povezati sa odlukama izraelskog stratega da na teren u Mozzart Bet Superligi igra u izuzetno ofanzivnim formacijama, zbog čega su ostavljane ogromne pukotine u obrani. Pritom su crveno-beli sve vreme igrali bez klasičnog defanzivnog veznog igrača, pa se dešavalo da čitav vezni red ostane na protivničkoj polovini u situacijama kad se otvara kontranapad protivničkim igračima.

Na osnovu ekipe koju je izveo u subotu na stadionu Mladost deluje da je Bahar shvatio da tako ofanzivan tim može da bude na terenu samo ukoliko iza svojih leđa ima pravi osigurač, odnosno igrača iz veznog reda koji će predstavljati dodatnu ispomoć poslednjoj liniji tima. Upravo se u takvoj ulozi najbolje snalazi Srđan Mijailović, koji je bio jedan od najzaslužnijih za to što ekipa Vladimira Gaćinovića nije pravila probleme Zvezdinoj odbrani u onoj meri u kojoj su to činili timovi na nekim prethodnim gostovanjima srpskog šampiona ove sezone.


tagovi

Srđan MijailovićBarak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara