Fakundo Barselo, Kristijan Borha i Damijan Dijaz (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Fakundo Barselo, Kristijan Borha i Damijan Dijaz (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Barsa brani krunu sa najjeftinijim timom u ovom veku, Borha i Amarilja spremaju prevrat, Aukas izgubljen slučaj, a Olmedo prvi u redu za ispadanje

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.02.21. | 21:45

Večeras startuje šampionat Ekvadora ophrvan finansijskom krizom

Pro liga iliti ekvadorska Serija A, vraća se na scenu posle 52 dana pauze. Večeras startuje 63. izdanje fudbalske lige najvišeg nivoa zemlje vulkana i banana, u kojem će se nadmetati 16 ekipa, a titulu brani Barselona. Kao i u protekloj kampanji odigraće se tri faze, a početne dve biće po 15 mečeva po etapi. Na kraju tih faza najbolje plasirani timovi kvalifikovaće se za završno takmičenje. U slučaju da isti tim pobedi u oba dela sezone, finale se neće igrati i ta ekipa će osvojiti prvenstvo.

Ujedno, zbirna tabela koja uključuje mečeve prve i druge faze koristiće se za odlučivanje o međunarodnim kvalifikacijama i ispadanju, pri čemu će se najbolje dve ekipe, osim pobednika etape, kvalifikovati za Kopa Libertadores, a sledeće tri najbolje plasirana tima otići će u Kopa Sudamerikanu, dok će preostali loz za drugorangirano kontinentalno takmičenje biti dodeljeno osvajaču Kupa Ekvadora. Dve poslednje ekipe iz zbirne tabele na kraju sezone biće poslate u Seriju B.

Izabrane vesti

U minuloj kampanji LDU Portovjeho i El Nasional ispali su pošto su završili na najslabijim pozicijama, dok su novi klubovi u najjačem rangu šampion Serije B 9. Oktobar i drugoplasirana Manta.

Glavno pitanje koje muči sve Ekvadorce je kako će izgledati prvenstvo pod velikim efektima pandemijske krize, posebno ekonomske. Stanje klupskih kasa je u ogromnom deficitu, a finansijska praznina može dodatno da optereti ionako nagomilane obaveze.

Rukovodstvo Emeleka, glasom svog predsednika Nasiba Nemea Antona, otkrilo je da će pokušati da primeni rigoroznu finansijsku politiku, s obzirom na tešku godinu koja je protekla, znatne troškove radne snage i troškove koje klub da podmiruje banci zbog obnove stadiona Džordž Kapvel. Uz ovu pozadinu, Neme je insistirao na tome da u potpunosti veruje svom trenerskom osoblju i ekipi igrača.

Poseban slučaj, bez sumnje, je onaj šampiona Barselone, čije je rukovodstvo izašlo u javnost sa porukom da će imati najjeftiniji tim u poslednjih 20 godina. Ova izjava je iznenađujuća, jer nema dileme da su Torerosi najviše ojačali svoj tim, angažujući veliki broj pojačanja s ciljem da odbrani krunu. Otuda su prisutne sumnje, koje zahtevaju detaljnija objašnjenja o tome kako je finansijski potpredsednik Ksavijer Salem uspeo da ovo smanjenje ostvari uprkos novajlijama. Universidad Katolika i Independijente del Valje povukli su prave poteze u skladu sa ekonomskom situacijom. Izabrali su da budu konzervativni, a da to ne znači da će biti udaljeni od borbe za titulu.

Tim koji se umorio od milionskih investicija bez sportskih rezultata je Aukas. Dve godine zaredom Orijentalci su imali visoke snove, ali je stvarnost bila surovija. Ekonomski napori se nisu merili. Danas se ponovo klade sa visokim ulogom, sa adutima koji prete da budu glavni junaci, ali - to je Aukas. Gvajakil Siti, koji uživa u debiju na međunarodnoj sceni Južne Amerike, takođe želi da "leti visoko", a za to mu je bio potreban finansijski kiseonik. Njegovo rukovodstvo napomenulo da je prodaja igrača omogućila jačanje finansija.

Delfin trpi posledice uverenja da će nekoliko igrača biti prodato i tako delimično finansirati budžet. Klub zavisi od ekonomije njegovog predsednika i to je uvek rizično. Zato se ova ekipa više ne kotira visoko među poznavaocima fudbalskih prilika u Ekvadoru, pa se ne očekuje da bude jak kandidat kao pre nekoliko godina.

Sva je prilika da su najbolja vremena iza Makare i Tehniko Universitarija. Ne očekuju se u borbi za najviše domete. O njihovim finansijama se malo zna, ali imaju stabilna rukovodstva, sa iskustvom, koja znaju da moraju da se "pruže koliko su dugački". Nije bilo bombastičnih dolazaka i odlazaka. Oni će se boriti sa onim što imaju, čak iako im to omogućava kretanje u sredini tabele.

Mušuk Runa nije ponudila važne vesti. Protekle sezone je bila u donjem delu i malo je nedostajalo da ispadne. Budućnost bi mogla da joj se dodatno zamagli.

Novajlija 9. Oktobar vratio se u najjače društvo Ekvadora posle 26 godina, ima potpuno drugačiji tim od onog koji je osvojio promociju i, što je logično, sa fudbalske tačke gledišta, dosta poteškoća. Na ekonomskom planu, predsednik Rosi Gomez nije izlazio u javnost kako bi dao više detalja o budžetu ekipe.

Rukovodstvo Orensea, prema sopstvenim rečima, prepoznalo je najvažnije greške napravljene u premijernoj sezoni. Odlučno je da ne prolazi kroz iste nevolje koje dovode status prvoligaša u opasnost. Pa, ostaje da vidimo šta se to promenilo, jer igrački kadar i nije previše.

Deportivo Kuenka je imala mnogo problema pred start. Besparica je učinila svoje, a čelni ljudi Borbenih bikova i dalje se bore za ubrizgavanje resursa. Usled takvih događaja jasno je da je teško očekivati da Kuenka može da ponovi partije iz drugog dela minule sezone kada je završila kao petoplasirana.

Manta se vraća u Seriju A i ima stalnu finansijsku podršku porodice Estrada, pre svih Haimea, lokalnog uticajnog političara. Ipak, nije realno očekivati da već u povratničkoj sezonu u najvišem rangu bude glavni junak.

I naposletku, Olmedo, koji više ne pokazuje "pukotine" samo u ekonomskoj sferi, što je primoralo većinu igrača da ode, već trenutno proživljava unutrašnju krizu, gde se dvojica lidera bore da upravljaju sudbinom kluba. Za sada je to teška perspektiva i komplikovana budućnost. Iz tih razloga, sastav iz Riobambe je verovatno najjači kandidat za ispadanje.

Sve u svemu, jasno je da su Barselona, LDU Kito i Emelek timovi sa najvišim troškovima, te se od njih očekuje da napadnu titulu. Među ekipama sa najviše potpisa za ovu sezonu je 9. Oktobar. Aukas je, takođe, bio aktivan na tržištu sa brojnim potpisima.

Igrači sa najvećom tržišnom vrednošću podeljeni su između LDU-a i Barse. Paragvajski napadač iz redova ekipe iz Kita Luis Amarilja je najskuplji, a nedavno je stigao iz Velez Sarsfilda na pozajmicu. Drugi na platnom spisku i prvi na listi najcenjenijih ekvadorskih igrača je Fernando Leon, koji je stigao u Barselonu kao pozajmljeni igrač meksičkog Atletiko San Luisa.

Na trećem mestu je kolumbijski špic Kristijan Borha, nekadašnji ofanzivac Crvene zvezde, inače prošlogodišnji najefikasniji igrač prvenstva sa 24 pogtoka, slede napadač Karlos Garses iz Barselone i Johan Hulio iz LDU Kita.

EKVADOR 1 - 1. KOLO

Petak

22.30: (1,45) Universidad Katolika (4,00) Olmedo (7,00)

Subota

01.00: (1,30) LDU Kito (5,00) 9. Oktobar (9,00)

20.00: (2,70) Mušuk Runa (3,25) Aukas (2,50)

22.30: (2,55) Gvajakil Siti (3,15) Makara (2,70)

Nedelja

01.00: (5,40) Manta (3,70) Barselona (1,60)

19.00: (3,30) Orense (3,30) Independijente del Valje (2,10)

21.30: (2,25) Tehniko Universitario (3,10) Delfin (3,20)

23.55: (1,40) Emelek (4,40) Deportivo Kuenka (7,25)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

AukasOlmedoIndependijente del ValjeEmelekLDU KitoBarselona GvajakilEkvador 1Južna AmerikaKristijan Borha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara