Radost Marka Gujua (©Reuters)
Radost Marka Gujua (©Reuters)

Barsa lansirala novo čudo: Prvi kontakt na debiju i – gol! Katalonija zbog Gujua mirno spava pred El Klasiko (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.10.23. | 22:57

Momak od 17 leta samo što je ušao u igru pogodio za pobedu protiv Atletik Bilbaa...

Ponovo radi La Masija, ponovo navijačima Barselone ucakle oči kada vide golobrade mladiće na terenu!

Barselona je sve više počela da se oslanja na Fermina Lopesa, našao se i u startnoj povredi protiv Atletiko Bilbaa na Monžuiku usled silnih povreda (odsustvovali Robert Levandovski, Pedri, Rafinja, Frenki de Jong). Lamin Džamal je čudo od tinejdžera, ali dete sa druge planete kome predviđaju neverovatnu karijeru nije imalo dan, promašilo je kolosalnu šansu i Ćavi je hteo to ili ne kada je dogorelo do nokata morao da posegne za još jednim klincem. Lansirao je Marka Gujua i dobio na lutriji – 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Mark Guju – zapamtite to ime! Zbog momka od 17 leta Katalonija mirno spava pred El Klasiko. Samo što je ušao u igru i debitovao za Barselonu u zvaničnoj utakmici, matirao je Unaja Simona. Prvi kontakt i – gol! Dobro, ko će da cepidlači... Drugi je. Primirio je loptu i poslao je u mrežu Baska.

Prva asocijacija na Barselonu i njenu La Masiju, fabriku talenata, jesu vezisti plemenitog kova ili krilni napadači, izvrsni tehničari. Takve je najčešće izbacivala. Neki su pravili razliku na vrhunskom nivou, nekima je predviđana i veća karijera od njih i nestajali su. Imali su prosečne karijere.

Kakvu će imati Mark Guju pokazaće vreme, ali je nešto sasvim drugačije od onoga što je katalonski klub svih ovih godina promovisao u prvi tim. Klasična je „devetka“, visok i skočan, ali za momka od bezmalo 1,90 centimetara nije trom. I poprilično je snalažljiv, što je demonstrirao kod pogotka.

Sudbina je tako udesila da prvu put u Barseloninom dresu kroči na teren kada je Robert Levandovski povređen, a u pripremnom periodu je šansu dobio upravo umesto poljske gol-mašine. Kada se „prva puška“ katalonskog kluba vrati, zasigurno će u sam špic, ali posle ovog gola i spokoja uoči El Klasika narednog vikenda, zasigurno će Ćavi gledati kada se ukaže prilika da mu se oduži.

Sve do tog trenutka imao je Ćavi kiseo osmeh na licu, posebno posle promašaja Lamina Džamala. Jer, bila je to najbolja prilika Blaugrane na meču. Lopta u prostor, sam je izbio pred Unaja Simona i sve promašio. Prethodno je Žoao Feliks ušao u dve polušanse, uzdrmao je i prečku u prvom poluvremenu. Katalonci su bili opasniji u završnici, kao što su to generalno čitave sezone. Gol je visio u vazduhu, ali daleko od toga da Bilbao nije pretio.

Ernesto Valverde je bazirao igru na braći Vilijams, kao i Gorki Guruzeti i Ojhanu Sansetu. Zujali su Injaki i Niko – mlađi se dovodi u vezu sa katalonskom klubu i na leto bi, po modelu Injiga Martinesa, mogao da stigne na Kamp Nou – stvarali prilike, stavljali Marka Andrea ter Štegena na iskušenja, pritiskali poslednju liniju domaćeg sastava. Imali su osnova i za nezadovoljstvo kada je Žoao Kanselo u kaznenom prostoru povlačio za dres Nika Vilijamsa, međutim, pustio ga je. Očigledno na vreme da ne bude dosuđen jedanaesterac. Spornu situaciju pogledajte OVDE.

Barselona je čak deseti put ove sezone u poslednjih desetak minuta utakmice – osnovni deo i nadoknada – zatresla mrežu protivnika, opet se izvukla i u El Klasiko neće ući sa osetnijim bodovnim zaostatkom za Real Madridom. Kaska samo jedan bod za Kraljevskim klubom i Đironom...

PRIMERA – 10. KOLO

Petak

Osasuna - Granada 2:0 (1:0)

/Budimir 11, 59pen/

Subota

Sosijedad - Majorka 1:0 (0:0)

/Mendez 64/

Hetafe - Betis 1:1 (1:1)

/Majoral 17 - Roka 1/

Sevilja - Real 1:1 (1:1)

/Alaba 74 - Karvahal 78/

Selta - Atletiko Madrid 0:3 (0:1)

/Grizman 29pen, 64, 70/

Nedelja

Las Palmas - Rajo Valjekano 0:1 (0:1)

/Bebe 90+1pen/

Đirona - Almerija 5:2 (3:2)

/Martin 37, Dovbik 39, 43, Savio 71, Stuani 85 - Baptistao 2, 24/

Viljareal - Alaves 1:1 (0:0)

/Moreno 65 - Samu 48/

Barselona - Atletik Bilbao 1:0 (0:0)

/Guju 80/

Ponedeljak

21.00: (1,80) Valensija (3,60) Kadiz (5,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraAtletik BilbaoBarselonaĆaviErnesto ValverdeLamin DžamalŽoao FeliksŽoao KanseloMark Andre Ter ŠtegenMark GujuInjaki VilijamsNiko VilijamsUnaj Simon

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara