Đoan Laporta (©Reuters)
Đoan Laporta (©Reuters)

Barsa zove tužioca da istraži Bartomeua: Muljali na provizijama, menadžerima, plaćali novinare, očeve...

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.02.22. | 13:46

Klupski dug 1.173.000.000 evra. Plate 40 odsto veće nego na tržištu. Procenti za menadžere išli i do 33%. Advokatima 7.000.000 evra za nepostojeće usluge

“Sjaši Kurta, da uzjaše Murta“, kaže stara narodna izreka aludirajući između ostalog i na to što ljudi koji dođu na vlast nikada ne optuže prethodnike za konkretna krivična dela, kako i sami ne bi u budućnosti došli na udar pravosudnih organa. Međutim, Đoan Laporta je rešio da izađe iz tog šablona i da prethodnika Đozepa Marija Bartomeu ponudi tužilaštvu na tacni.

Mada, kako sam kaže...

Izabrane vesti

Mi smo podatke dostavili kancelariji tužioca. Oni imaju resurse da istraže to. Ovi podaci ne mogu da se dovedu u pitanje, olakšali smo im posao... Ne želimo da budemo saučesnici“, rekao je Laporta na nesvakidašnjoj konferenciji za novinare.

Sazvana je nakon što je aktuelna uprava na čelu sa Laportom pozvala uglednu kompaniju Diloit i potom specijalizovanu Krol agenciju da obave nezavisnu reviziju finansijskih knjiga. Zaključci su poražavajući. Ukupan Barselonin dug je neverovatnih 1.173.000.000 evra! A na plate je išlo 40 odsto više novca nego u ostalim klubovima elitne kategorije.

Klubovi su bili zainteresovani za naše igrače, ali bi se odmah povlačili kada bi videli naše plate. Zato je njihovo smanjenje ključno“, rekao je Laporta, a potpredsednik Eduard Romeu dodao da je poslednjih meseci na platama igrača ušteđeno 159.000.000 evra.

Da sve bude gore, mnogo je primera sumnjivih finansijskih operacija za mandata Bartomeua na predsedničkoj funkciji. Ukratko, bilo je tu neopravdanih isplata, isplata pravdanih po lažnim osnovama, isplata neadekvatnim sumama... Nije Barsa otkrila nijedan konkretan slučaj, ali nekih naznaka ima.

Mogu da kažem da je igrač koštao 17.000.000 evra, a onda se ispostavi da 40.000.000 otišlo njegovom ocu. Neću da krijem takve stvari, da maskiram realnost, uvek ću da objasnim. Zamišljali smo lošu ekonomsku situaciju, ali ovo je prevazišlo naša očekivanja. Tužilac mora da utvrdi da li je ovde bilo krivičnog dela. Nismo mi policajci ni sudije. To mora da utvrdi tužilaštvo. Ali govorimo o milionskim sumama. Naši podaci ne isključuju mogućnost da je neko iznosio pare iz kluba“.

Haume Kampanjer, advokat koga je klub unajmio za ovu istragu, dao je nešto više detalja.

Imamo isplate posrednicima bez bilo kakvog opravdanja. Provizije u visini od 33 odsto, iako je pet odsto uobičajena tarifa. Imamo kompaniju koja je osnovana samo da bi uzimala provizije od Barselone. Advokate koji su dobili ogroman novac iako nisu obavljali nikakvu uslugu. Govorimo o milionima. Do 7.000.000 evra je uzeto za potpis jednog igrača. Postoje naznake za nelegalnu uplatu od 15.000.000 evra klubu za prava na mlade igrače... Klub je platio 1.700.000 evra da ućutka ljude“.

Pod „ljude“ ovde se misli i na novinare. Jedan advokat je, s druge strane, plaćan preko računa neimenovanog fudbalera.

Posebno je Laporti zasmetalo što je Bartomeu sa saradnicima sve izmišljene troškove delio na više faktura kako bi zaobišao sve nadzorne organe u klubu.

Modus operandi je očigledan... Neću ja da upirem prstom, to radi Tužilaštvo. Nije mi želja da nekog od članova bivšeg Upravnog odbora vidim u zatvoru. Ne želim nikome zlo i nemam nikakav lični interes. Ali ne želimo ni da neko nas krivi za ovo. Želimo da zatvorimo ovu mračnu stranu naše istorije“, završio je Laporta.

Bartomeu će odbranu možda morati da iznosi na sudu.


tagovi

Đoan LaportaĐozep Marija Bartomeu

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara