Fudbaleri Barselone (©reuters)
Fudbaleri Barselone (©reuters)

Barselona u stanju rasula: Dug porastao na preko milijardu evra?! Plate kasne, molba ministarstvu da se odloži plaćanje poreza...

Vreme čitanja: 5min | pon. 25.01.21. | 09:18

Rukovodstvo pod komandom Đosepa Marije Bartomeua dovelo klub na ivicu finansijskog kolapsa, pa pokušalo da ispravi stvari, a onda je došla korona...

Kao ozeblo sunce Barselona čeka predsedničke izbore koji su prvobitno bili zakazani za 24. januar, ali je pandemija virusa korona iste pomerila za 7. mart. Mnogi veruju da će posle istih doći bolje vreme za katalonskog velikana, ali istina je daleko surovija...

Barselona je u stanju potpunog rasula. Duboko u dugovima i jedva funkcioniše. Koliko je situacija teška govore nedavno izgovorene reči predsednika tehničke uprave Karlesa Tusketsa: “Ovo je slučaj za bankrot“. Zbog toga su svi transferi za ovu zimu zabranjeni, navodno čak i onaj Erika Garsije koji je trebalo da iznosi 8.000.000 evra, odnosno po formuli 4.000.000 obeštećenje i isto toliko u eventualnim bonusima...

Izabrane vesti

Neće Barselona otići na doboš, jer gotovo je nezamislivo da udruženje sa 116.469 članova kojima pripada deo kluba dozvoli tako nešto. Ali na stadionu Kamp Nou mora da se dogodi čudo kako bi se stvari značajno promenile. Taj novi početak se vidi u nekoj bliskoj budućnosti, ali ko zna šta će Đoan Laporta, Viktor Font ili Toni Freića zateći kada budu došli na predsedničku funkciju, pod uslovom da za istu budu izabrani 7. marta.

Klub je došao u poziciju da trenutno ne može redovno da izmiruje plate svojim superzvezdama. Primanja već debelo kasne, iako su igrači krajem novembra pristali da se trenutno odreknu 40 odsto svoje godišnje zarade, uz obećanje da će im novac biti isplaćen u naredne četiri godine. Ovo rešenje je samo trenutno skinulo teret sa grbače, ali kada bude došlo vreme za naplatu Barselona će biti u obavezi da pronađe još 122.000.000 evra na sve ono što tada bude bila u obavezi redovno da izmiruje. To nije mala suma novca... Podsetimo, svlačionica je u onom prvom udaru prihvatila i da se trajno odrekne čak 70 odsto plate za ostatak sezone 2019/20.

Prema informacijama još iz novembra dugovi Barselone su 800.000.000 evra, s tim da predsednički kandidat Viktor Font tvrdi da su oni već sada na preko milijardu evropskih novčanica! S druge strane prvi favorit za novog predsednika Đoan Laporta izneo je u javnost podatak da je Barselona samo tokom perioda između dve sezone izgubila okruglo 100.000.000 evra. 

Klub je uspeo da značajno umanji budžet za ovu sezonu i on iznosi 828.000.000 evra, umesto planiranih 1.100.000.000 evra. Impozantan je podatak da su finansijski stručnjaci uspeli da umanje budžet za 300.000.000 evra, što budućeg predsednika obavezuje da odgovara za 15 odsto od pomenutog budžeta iliti 124.000.000 evra i pruži bankovnu garanciju za eventualne gubitke u tom okviru tokom svog mandata, što je jedna od odredbi iz španskog zakona o sportu.

Svima je jasno da je Barselonin sunovrat počeo s onom megalomanskom prodajom Nejmara, posle čega su direktori okupljeni oko Đosepa Marija Bartomeua posegli za nizom (zasad) neuspešnih poslova. Samo su Filipe Kutinjo i Usman Dembele plaćeni preko 300.000.000 evra sa bonusima! Nemački Sport Bild tvrdi da je Barselona uspela da plati otkupnu klauzulu za Antoana Grizmana samo zahvaljujući sumnjivim bankarskim zajmovima. U protekle tri sezone Barselona je potrošila blizu milijardu evra na transfere!

“Od Nejmarovog odlaska Barselona nema nikakav sportski koncept i brojne odluke bile su pogrešne na račun želje da klub ostane kompetitivan i pokaže finansijsku moć“, tvrdi Viktor Font za Sport Bild i dodaje:

“Najveća greška kluba jeste inflacija ugovora. Klub je otišao preko svih granica, što je dovelo do toga da Barselona bude pod pritiskom i zbog sitnica“.

Prazne tribine stadiona Kamp Nou (©Reuters)Prazne tribine stadiona Kamp Nou (©Reuters)

Dalje se navodi da je Barselona imala šestogodišnji plan po kojem bi u periodu od 2015. do 2021. godine postala maksimalno nezavisna od novca stečenog od televizijskih prava, što nije mala suma. Klub se maksimalno fokusirao na prodaju karata, marketing i prodaju suvenira s klupskim grbom. Barselona je na tim poljima doživela procvat. Samo u sezoni 2018/19, Barselona je zaradila 159.200.000 evra od prodaje karata. Najbolji učinak te sezone u celom svetu! Barselonin muzej bilo je najposećenije kulturno-sportsko zdanje u celoj Kataloniji. Kada je pandemija virusa korona došla, prvo je “pojela“ novac na tim mestima...

Kako bi umanjio budžet za plate od 391.000.000 evra Bartomeu i njegovi saradnici pribegli su metodi odstranjivanja onih koji najviše zarađuju bez evrocenta obeštećenja ili za male pare. Luis Suarez je praktično poklonjen madridskom Atletiku i Rohiblankosi s Pistolerom jurišaju ka tituli. Suarez je sam u Barseloni zarađivao 12.000.000 evra neto platu. Arturo Vidal i Rafinja su takođe otišli bez obeštećenja, dok je Ivan Rakitić prodat Sevilji za 1.500.000 evra i bonuse gde bi transfer mogao da dostigne sumu od 10.000.000-11.000.000 evra. Kasa je dodatno rasterećena trampama, pre svega sa Juventusom za Miralema Pjanića, gde je poslala Artura Mela i dobila na to 12.000.000 evra. Ranije je to učinjeno u slučaju Jaspera Silesena koji je poslat u Valensiju u zamenu za Neta, gde je Barsa opet prihodovala oko 5.000.000 evra...

Posle svega i dalje niko ne zna šta će biti s Lionelom Mesijem. Argentinac je najavio da će konačnu odluku da donese tek kad se završi sezona, a u slučaju da Barselona s njim ne produži dalje ugovor uštedela bi cirka 100.000.000 evra samo na njegovoj plati. Karles Tuskets je u jednom potpuno iskrenom obraćanju izjavio da bi on lično pustio Mesija da ode još prošlog leta, jer bi i tako klub uštedeo istu sumu novca!

Na kraju klub ne zna šta će s kreditom od 800.000.000 evra koji je podigao u banci Goldman Saks. Isti mora da bude isplaćen u narednih 20 godina. Taj novac ne može da bude namenjen na saniranje gorućih problema jer je kredit podignut za realizaciju projekta Espai Barsa, odnosno renoviranje stadiona Kamp Nou i prostora na placu, izgradnju novog pomoćnog stadiona, plus totalnu modernizaciju trening centra i još dosta propratnih stvari.

Podsetimo, Barseloni će od trenutnog duga čak 400.000.000 evra pristići na naplatu do avgusta ove godine...



tagovi

BarselonaKamp NouLionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara