Barsina nadmoć

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.03.19. | 10:38

U brojkama

Dve pobede Barselone u četiri dana na Santjagu Bernabeuu. To se ne pamti. I ovaj meč ima mnogo veće značenje od činjenice da se Real pozdravio sa nadama da može do titule u Španiji. Mnogo dublje značenje. Ovom pobedom Barselona je stigla do većeg broja trijumfa u odnosu na Real Madrid: sada je odnos 96:95! Nerešeno je bilo 51 put.

Od 31. januara 1932. godine pa sve do sinoć Real Madrid je držao prednost u broju pobeda nad Barsom, ali su Katalonci posle 87 godina ponovo prešli u prednost. Poređenja radi, Real je 1965. godine imao 16 pobeda više.

Izabrane vesti

Ključ u celoj priči Barse je igra poslednjih godina. Sa Pepom Gvardiolom, Blaugrana je imala nekoliko vezanih pobeda na stadionu Real Madrida. A on se i dodatno pojačao. Od poslednjih osam gostovanja Barselone na stadionu Santijago Bernabeu, šest puta je tim iz Katalonije slavio. A neke su pobede bile vrlo ubedljive poput 0:4, ili dva puta po 0:3.

Čak i madridska Marka priznaje da je trend takav da je Barselona najbolji klub u Španiji poslednjih godina. I to potkrepljuje činjenicama. Sada ta nadmoć nije "limitirana" međusobnim odnosom. U poslednjih deset godina, Barsa je osvojila sedam titula prvaka Španije, Real dve, a Atletiko jednu. I katalonski gigant ima sve izglede da će i ove sezone biti šampion.

Kakva je situacija u Kupu. U poslednjih 10 godina, Barsa je uzela šest kupova. Poslednja četiri su pripala ekipi koju sada vodi Ernesto Valverde. A imaće njegov sastav šansu za novu titulu jer 25. maja igra protiv Valensije u finalu. Ako uspe da dobije, postaviće novi rekord jer nijedan tim do sada nije uspeo da osvoji pet puta zaredom Kup Kralja.

Istorija u Evropi je balansirana. Ako uzmemo poslednja izdanja nema sumnje da je Real Madrid nadmoćan sa tri uzastopne titule prvaka Evrope. Ipak, u poslednjih 13 godina, rezultat je 4:4. Gledajući u ovom veku, Madrid ima prevagu sa šest osvojenih Liga šampiona.

Mnogo je segmenata koji su uticali na ovakav trend. Glavni faktor je svakako Leo Mesi. Bez sumnje, on je najzaslužniji za sve pomenute brojke. Ali, ne treba zaboraviti ni ostale vrlo bitne igrače. Lista je dugačka: Luis Suarez, Pike, Ćavi, Inijesta, Pujol, Valdes, Ter Štegen, Vilja... Na kraju, tu je i rad trenera od Gvardiole, preko Luisa Enrikea do sada Valverdea.

Barsi preostaje da se raduje, a Realu da se pogleda u oči i da donese odluke. I pre ovog El Klasika smo pisali da je Santijagu Solariju ponestalo kredita, jasno je i da ne štima u odnosima njega i Iska, te njega i Krosa. Mnogim igračima je pala cena, tako da je jasno da će sledeće leto biti ključno za Real u vidu obnove svega što je porušeno posle oslaska Zinedina Zidana.

Foto: Reuters


tagovi

Lionel MesiErnesto Valverde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara