Đozep Marija Bartomeu (©AFP)
Đozep Marija Bartomeu (©AFP)

Bartomeu: Nemamo para za plate, idu legende, ne i Grizman, Dembele, Semedo...

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.08.20. | 21:57

Ali kad je reč o Kutinju...

Navijači su besni, traže odgovornost i traže je sa vrha. Međutim, predsednik Đozep Marija Bartomeu odgovara tvrdnjom da bi s njegove strane bilo neodgovorno kad bi napustio klub u trenutku kad treba da se priprema za novu sezonu. I detaljno govori o planovima za rekonstrukciju u Barseloni. U intervjuu za klupsku televiziju Bartomeu kaže da ovo nije početak nove ere za Barsu, jer će ona početi tek kada Lionel Mesi, a to se neće skoro desiti.

Ipak, odlazaka će biti, jer kako kaže prvi čovek katalonskog giganta posle pandemije zbog korona virusa jednostavno neće biti para za ovolike plate.

Izabrane vesti

Ove sezone smo u gubitku od 200.000.000 evra. Trudimo se da minus bude što manji. Ali ove sezone posledice će biti gore. Planirali smo na prihode od 1.120.000.000 evra, a imaćemo oko 800.000.000. To je sigurno 300.000.000 manje. Ima para za pojačanja. Ali nemamo za ovoliki budžet za plate. To je problem“, kaže Bartomeu.

To znači da će neki igrači morati – mada se ništa ne mora – da pristanu na smanjenje plata. Neki će morati da idu. Ali tvrdi Bartomeu da nisu samo Mesi, Mark Andre Ter Štegen i Frenki de Jong među nedodirljivima.

Tu su i Klemon Lengle, Nelson Semedo, Antoan Grizman i Usman Dembele. Oni su dovedeni da budu sa nama duži period“, ističe Bartomeu?

A Filipe Kutinjo?

Postoji opcija da ostane. Odlučiće tehnički sekretarijat i trener, ako oni smatraju da treba da ostane – ostaće“.

O sekretarijatu i treneru nešto kasnije, da se vratimo na 400.000.000 evra potrošenih na Dembelea, Grizmana i Kutinja. Ogorčeni posle sramote u sudaru sa Bajernom (2:8) svi ih sada vide kao promašene investicije.

Prvo, ne bih Grizmana poredio sa Kutinjom ili Dembeleom. On je dobra investicija. A još čekamo da vidimo Dembeleov potencijal, on je bio i teško povređen. Kutinjo se nije snašao, ne bih njega u isto koš sa Grizmanom“, nagoveštava Bartomeu da će Kutinjo ipak biti žrtvovan.

Ne samo on, ali javnost se brine da li će Barselona uspeti da proda sve što je zamislila s obzirom da je do sada davala najveće plate na svetu. Mnogi veterani verovatno neće rado otići.

Svaki igrač je individualni slučaj. Sve karte su na stolu. Sa nekima smo već razgovarali, sa drugima ćemo kada stigne trener. Prvo treba da iz poštovanja prema svemu što su uradili za klub porazgovaramo sa njima, da odu dostojanstveno, ima tu legendarnih igrača koji su nam mnogo doneli“, najavljuje Bartomeu misleći verovatno i na nekog iz do ovog leta nedodirljivog trija Đerar Pike, Đordi Alba, Serđi Buskets.

Druga “briga“ javnosti bila je navodna Mesijeva protekcija za njegove prijatelje u svlačionici. Bartomeu o tome ne razmišlja.

To morate da pitate njega, ali tehnički sekretarijat i novi trener će povući drastične mere. Ponavljam, neki igrači zaslužuju da odu uz sve počasti. Mnogo su nam titula doneli. Ali o tehničkim odlukama nećemo se konsultovati sa igračima. Saslušaćemo ih, ali zna se ko odlučuje“.

Dobro, sad o novom treneru...

Ako sve bude kako treba Kuman će biti trener. Vratiće nas na put koji je nama Kataloncima dobro poznat. Kladimo se na njega jer ga dobro poznajemo, znamo kako razmišlja, znamo da je bio član Krojfovog drim-tima. S njim smo prvo razgovarali i u decembru, ali tada nije hteo da napusti reprezentaciju Holandije“.

Već bivšem šefu Kijeku Setjenu kurtoazna zahvalnost, ali i primedbe kad se povela priča o spremi igrača.

Postoji ona izreka da igraš onako kako treniraš. Ne kažem da smo loše trenirali, ali videli smo tu razliku u brzini na terenu. Potrebna nam je i konstruktivna kritika. Sad ćemo imati novog, iskusnog trenera“.

A da li će imati i nove, dobre igrače? Navijači sanjaju Lautara Martineza i Nejmara.

Oko Lautara smo razgovarali sa Interom, ali smo pre nekoliko nedelja prekinuli pregovore jer su se takmičenja u Evropi nastavila. Sad treba da sačekamo da oni završe takmičenje u Ligi Evrope, a nama da dođe novi trener i tehnički sekretarijat pa da vidimo kako oni gledaju na budućnost. Nejmara smo probali prošlog leta, ali nemoguće je kad klub ne želi da ga proda“.

Ponude za Barsine igrače postoje, pre svih za Ansua Fatija, njega sigurno neće prodati. A ko će uopšte odlučivati posle odlaska – čini se iznuđenog – Erika Abidala sa mesta sportskog direktora?

Ramon Planes je bio Abidalova desna ruka i on će voditi tehnički sekretarijat. Ali podvlačim da to nije jedna osoba. Već više njih i jedan koji ga vodi. A odluke će donosi o saglasju sa trenerom“.

Što se tiče Mesija, ponavlja Bartomeu da je Argentinac više puta govorio da želi da završi karijeru na stadionu Kamp Nou. I Ronald Kuman mu je rekao da je Mesi u središtu novog projekta. Samo će se sačekati da to kaže i lično Mesiju.

Za kraj, o sopstvenoj odgovornosti.

Svi je imamo. Upravni odbor i ja kao predsednik svakako najviše. Posle Liverpula prošle sezone smo umesto revolucije izabrali da verujemo igračima i Valverdeu, to je bila moja odluka. Sad smo odlučili drugačije“.

Zašto onda uprava nije otišla?

Da su izbori sada bilo bi potrebno nekoliko meseci da se oformi upravni odbor, a treba se pripremiti za novu sezonu, ko bi to radio? Klub nije u institucionalnoj ili sportskoj krizi, samo sportskoj“.

Nova uprava dakle tek za sledeću sezonu. Navijači neće biti oduševljeni. Neće ni Mesi.


tagovi

Đozep Marija Bartomeu

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara