Borisov arena (©Reuters)
Borisov arena (©Reuters)

BATE više nije ni bleda senka nekada standardnog učesnika Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.06.23. | 10:42

Tim iz Borisova već pet godina bez titule, a post po svoj prilici neće prekinuti ni sada, uprkos tome što su njegovi najveći rivali Šahtjor iz Soligorska i Energetik. Protiv Naftana (nedelja, 20) pokušava da se pomeri sa šestog mesta na tabeli beloruskog šampionata

Šta se dešava sa BATE Borisovim? Najtrofejniji beloruski fudbalski klub je poslednju od 15 titula osvojio još 2018. godine, a sudeći po prvoj polovini aktuelnog šampionata post neće prekinuti ni ove sezone. Nekada standardni učesnik Lige šampiona nalazi se tek na šestoj poziciji na tabeli, a ogroman zaostatak od 13 poena za liderom Nemanom pokušaće da smanji ove nedelje od 20 časova, kada će da ugosti Naftan.

Neverovatno je da BATE-u nije pomoglo ni to što je Fudbalski Savez Belorusije surovo kaznio dva najboljeplasirana tima iz prošle sezone, Šahtjor iz Soligorska (oduzeta mu je osvojena titula) i Energetik. Ostali su u aktuelnoj sezoni bez 35, odnosno 23 poena, ali BATE to nije iskoristio da opravda ulogu favorita u prvenstvu.

Izabrane vesti

U očajnoj je formi, osvojio je samo dva poena iz poslednja četiri kola i zato je sada šesti. Neman, ali i Dinamo iz Minska i Torpedo Žodino su trenutno van domašaja tima koji trenira Kiril Alševski. Ako neka od te tri ekipe ne počne da gubi, a BATE ne podigne formu, lako može da se desi da klub sa pet nastupa u grupnoj fazi Lige šampiona naredne sezone uopšte ne izađe na međunarodnu scenu.

Samo u nekoj manjoj meri izgovor za loše rezultate može da se pronađe u tome što BATE do sada ove sezone nije igrao utakmice na svom stadionu. Pomalo neočekivano, usled kažnjavanja Šahrtjora i Energetika, tim iz Borisova je dobio priliku da učestvuje ove sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

20.00: (1,18) BATE Borisov (6,50) Naftan (13,0)

Međutim, zimus se nisu preterano potrudili čelnici BATE-a da pojačaju igrački sastav, umesto toga novac je uložen u renoviranje Borisov Arene. Za to vreme beloruski velikan je igrao na neutralnom stadionu, a sada je konačno njegova kuća završena. Naftan će biti prvi tim kojeg će BATE da ugosti ove sezone u Borisovu.

Borisov arena je konačno spremna za utakmice najvišeg nivoa. Radujemo se što ćemo ponovo da osetimo tu atmosferu, da igramo pred našim navijačima. Malo smo zaboravili kakav je osećaj. Jedva smo čekali da se vratimo ovde i da ponovo čujemo tu pesmu i osetimo podršku”, kazao je predsednik BATE-a Andrej Kapski.

Za ovu sezonu se BATE pojačavao isključivo igračima za koje nije morao da plati obeštećenje, a uticala je na to i politička situacija oko rata u Ukrajini, koja pogađa i Beloruse. Petorica od sedmorice novajlija su igrači iz domaćeg prvenstva. Izuzeci su samo Denis Laptev iz moskovskog Torpeda i srpski fudbaler Sead Islamović, koji je došao iz Novog Pazara. Nažalost, 23-godišnji vezista iz Srbije se nije probio u startnu postavu, ove sezone je zabeležio samo pet nastupa u prvenstvu, ulazeći sa klupe. Još se čeka na neki Islamovićev konkretan učinak, u vidu gola ili asistencije.

Doduše, on još i može da bude zadovoljan minutažom, ako pogledamo njegovog sunarodnika Damjana Dostanića, bivšeg igrača TSC-a. Mladi napadač koji je prošao omladinsku školu Ajaksa pre dolaska u Srbiju nije odigrao ni minut ove sezone u Borisovu.

Sead Islamović (©Starsport)Sead Islamović (©Starsport)

Možda se tokom letnjeg prelaznog roka malo oslobodi mesto za njih u timu, pošto beloruski mediji uveliko već spekulišu o odlasku brojnih BATE-ovih prvotimaca poput Malkeviča, Bočerova, Kudraveca ili Zahara Volkova. Ono što je jedino sigurno, 16. titula u vitrinama BATE-a u ovom momentu je veoma udaljena.

BATE je najveće uspehe u Evropi pravio u periodu između 2008. i 2016. godine, umeo je da savlada timove poput Bajerna, Rome, Atletik Bilbaa, Lila, pa i našeg Partizana. Kostur tima tada su činili beloruski reprezentativci i kvalitetni stranci. Sada BATE ima samo četiri A reprezentativca Belorusije (Andreja Kudraveca, Vladislava Malkeviča, Zahara Volkova i Valerija Bočerova) i četvoricu stranaca. Od njih, Islamovića i Dostanića čak ni ne koristi, standardni su samo Šerif Džimoh i Sidi Bane.

I pored svega toga, na Borisov areni domaćin je ove nedelje veliki favorit. Naftan, koji je 2012. godine bio rival Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu Evrope (Beograđani prošli dalje sa ukupnih 7:6) spada među najlošije timove u beloruskom šampionatu. Zapravo, da nije bilo žestokih kazni za Šahtjor, Energetik i Belšinu zbog nameštanja sada bi bio poslednji na tabeli.

Naftan je iz 12 utakmica uspeo da sakupi samo pet poena. U seriji je od osam uzastopnih poraza, gol koji je postigao Zarobekov u prošlom kolu u porazu od Slucka sa 3:1 bio je prvi koji je Naftan dao posle šest vezanih mečeva.

Naftan i BATE su se poslednji put sastali u zvaničnoj utakmici još 2017. godine, kada su odigrali 1:1. Te sezone je tim iz Novopolocka ispao iz elitnog ranga, a u njega se nije vratio sve do ove godine.

BATE mora što pre da podigne formu, jer već 11. jula ga očekuje početak evropskih kvalifikacija i dvomeč sa Partizanijem iz Tirane. Ukoliko preskoči albanskog predstavnika, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igraće protiv Arisa iz Limasola.

BELORUSIJA 1 – 13. KOLO

Petak

Torpedo Žodino – Energetik BGU 1:1 (0:0)

/Železni 87 – Paševič 61/

Subota

Sluck – Neman 0:2 (0:1)

/Šukurov 22, 85/

Isloč – Gomel 3:1 (1:0)

/Mitrofanov 33, Rovdo 67, Adu 87 – Anufrijev 48/

Slavija Mozir – Šahtjor Soligorsk 3:1 (2:0)

/Poloz 39, Kobec 45+1pen, Ivanov 70 – Skaviš 60/

Nedelja

16.00: (2,50) Belšina (3,25) Minsk (2,70)

18.00: (10,0) Smorgon (5,50) Dinamo Minsk (1,25)

20.00: (1,18) BATE Borisov (6,50) Naftan (13,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belorusija 1BATE BorisovNaftanDamjan DostanićSead Islamović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara