Na današnji dan: Najbolja utakmica Ljupkove Zvezde (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.04.20. | 09:38

I na kraju pokoravanje Minhena – 2:1

Sve priče o čudesnoj generaciji Crvene zvezde iz 1991. godine su ispričane. Prošlo je 29 leta od osvajanja Kupa Evropskih šampiona, ali pandemija virusa korona je idealna prilika da se još malo posetimo na istorijska ostvarenja tima Ljupka Petrovića. Posebno, što je na današnji dan u Minhenu taj tim Crvene zvezde odigrao možda i najbolju utakmicu generacije. Bilo je mnogo dobrih, još više odličnih, ali trijumf nad Bajernom predstavljao je vrh jednog sistema graženog više od četiri godine.

Mnogo toga se u kasnijem periodu spočitavalo iskusnom Ljupku Petroviću. Najviše je kolala priča da bi sa majstorima poput Savićevića, Belodedića, Pančeva i Mihajlovića svaki trener mogao da osvoji najdragoceniji pehar u svetu fudbala. Da li je baš tako?

Izabrane vesti

Trener te generacije pokazao je te noći u bavarskoj da je, kako se to danas kaže, majstor tempiranja forma. Jeste Dragan Džajić bio veliki optimista posle izvlačenja parova i govorio o dvostrukoj pobedi nad nemačkim velikanom, pitanje je samo ko je verovao u sve to. Ljupko Petrović – jeste.

Bajern je godinu dana pre toga igrao finale Kupa šampiona protiv Milana. Imao je strašan tim predvođen Ladurupom, bili su tu i nemački reprezentativci Olaf Ton, Volfart, Jirgen Koler, zatim golman Auman...

Međutim, bio je to dvomeč jedne generacije i jednog kluba. Na tribinama Olimpijskog stadiona u Minhenu bilo je 15.000 Jugoslovena. I nije počelo kako treba. Mladi Robert Prosinečki se zaneo u driblinzima na polovini Bajerna, izgubio loptu, a zatim je usledila brza tranzicija i egzekucija Rolanda Volfarta.

Znali su naši timovi da u takvim situacijama potonu, ali ne i Crvena zvezda. Najveći srpski klub je odigrao jednu od najboljih utakmica u istoriji. Možda i najbolju uz onu četvroku protiv Reala četiri godine ranije.

Vihorna kontra i mat u tri poteza koji su režirali Prosinečki, Binić i Darko Pančev predstavljala je samo uvod u vanvremensko drugo poluvreme. Zvezda je na sitne komade rastavila Bajernov sistem. Dala je još jedan gol iz kontre, posle saradnje Pančeva i Savićevića, a mogla je najmanje još dva. Možda je i morala. Nonšalancija ispred Aumanovog gola mogla je skupo da košta našeg predstavnika u revanšu. Na sreću nije.

(Foto: MN Press)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara