(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)

Bazel odavno nije onaj stari, ali ni Jang Bojs više nije gol-mašina

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.11.20. | 15:14

Osmo kolo švajcarske Superlige donosi nam derbi u Bernu

Skoro 15 godina je Bazel predstavljao strah i trepet u Švajcarskoj, već do Nove godine bi  rešavao pitanje šampionske titule i gotovo neprirodno deluje činjenica da ekipa sa Sankt Jakob Parka već tri sezone nije uzela prvo mesto. A kako deluje, neće ni četvrte…

Pandemija korona virusa ozbiljno je istumbala tabelu u švajcarskom prvenstvu. Jedino su uvodne tri runde Superlige svi mečevi odigrani po planu. Već od četvrtog kola zaraza i obavezni karantin učinilo su odvijanje prvenstva po programu - nemogućim. U četvrtoj rundi otkazan je meč Bazela i Ciriha (odigran početkom novembra), u petoj dve utakmice, u šestoj čak četiri i u sedmoj, poslednjoj pred odlazak na odmor još dve.

Izabrane vesti

S obzirom da nisu svi klubovi pogođeni istom merom, tabela Superlige odavno nije izgledala zbunjujuće. Na čelu tabele je Lugano, bodovno poravnat sa Jang Bojsom, bod manje i utakmicu više (7) ima Sent Galen, dok je Bazel u donjem delu tabele...Skoro 15 godina su crveno-plavi predstavljali strah i trepet u Švajcarskoj, već do Nove godine bi  rešavali pitanje šampionske titule i gotovo neprirodno deluje činjenica da ekipa sa Sankt Jakob Parka već tri sezone nije uzela prvo mesto. A kako deluje, neće ni četvrte…

Jer Bazel posle pet odigranih utakmica ima zaostatak za pomenutim Luganom i Jang Bojsom, izgubio je kao gost i od Serveta i od Ciriha i sada je jasno da već sada se stiče utisak da neće imati snage za šampionsku trku. A ovog vikenda ide u goste upravo najzbiljnijem kandidatu za titulu i klubu koji je potpuno preuzeo primat u Švajcarskoj u poslednje vreme. I to sa sve dužom listom odsutnih fudbalera, kojoj su se pridružili Silvan Vidmer, Đorđe Nikolić i Jasper van der Verf, sva trojica sa pozitivnim testom na korona virus.

Ipak, nije sve tako crno. Nekadašnji defanzivac Volfzburga i Noriča Tim Klose mogao bi da upiše debitanski nastup pošto se oporavio od korona virusa, a polako se treninzima vraćaju i Elis Isufi, Janik Maršan i Luka Zufi, oporavljeni od ozbiljnijih povreda, pa će roster biti širi i jači u narednom periodu.

Ni Jang Bojs nije ostao imun na korona virus. Tim iz Berna ove sezone nije ni nalik gol-mašini koja je u sezoni 2018/19 postigla 99 pogodaka u prvenstvu (2,75 po meču), a potom naredne 80. Ekipa Herarda Seoanea je na prethodnih šest mečeva postigla svega pet golova – tri puta igrao 0:0 - dakle, u proseku manje od jednog. Od toga nijedan u gostima. Jedina pozitivna stvar je što na svom Vankdorfu - a večeras tamo dočekuju Bazel - nemaju poraz za sada.

Međutim, iako više nije onaj stari, Bazel je prethodne sezone jedini u prvenstvu imao pozitivan skor u sudarima sa Jang Bojsima – dve pobede, remi i poraz. Jer derbi se uvek igra i preko svojih mogućnosti. Forma i kvalitet nisu presudni.

ŠVAJCARSKA 1 - 8. KOLO

Subota

18.15: (1,78) Lucern (3,70) Vaduc (4,60)

20.30: (1,55) Jang Bojs (4,20) Bazel (6,00)

Nedelja

16.00: (2,40) Servet (3,30) Lugano (3,00)

16.00: (2,60) Sion (3,30) Cirih (2,70)

16.00: (1,88) Sent Galen (3,60) Lozana (4,10)




tagovi

Švajcarska 1BazelJang Bojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara