Stadion Sankt Jakob park u Bazelu (©Reuters)
Stadion Sankt Jakob park u Bazelu (©Reuters)

Bazel za spas sezone, Servet sanja evroelitu, Baloteli survao Sion na ivicu provalije

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.05.23. | 12:59

Švajcarska 1: Polufinalista Lige konferencije u direktnom obračunu protiv Grashopersa može do vize za Evropu. Nekadašnji šampion na putu ka drugoj ligi

Posle izgubljene titule u proteklom šampionatu, koja je završila u vitrinama Ciriha, Jang Bojs se ove sezone prošetao do krune u Superligi Švajcarske. Danas se kod Sajdžija spušta zavesa na elitno prvenstvo, igra se poslednje 36. kolo, a sve utakmice počinju od 16.30.

Pred ključnih 90 minuta sezone čak tri nedoumice, traže se putnik u kvalifikacije za Ligu šampiona, učesnik kvalifikacija za Lige konferencije i ko će da igra u plej-autu sa trećeplasiranim timom iz druge lige.

Izabrane vesti

U slučaju istog broja bodova u Švajcarskoj odlučuje gol-razlika.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA (SERVET 55, LUGANO 54)

Servet je prvi pratilac Mladih momaka iz Berna, ima bod više od Lugana, pa bi u slučaju trijumfa u Lucernu tim iz Ženeve mogao da izbori vizu za kvalifikacije za Ligu šampiona. Domaćin je sigurno četvrti, igraće u kvalifikacijama za Ligu konferencije, pa nema rezultatskog zmačaja.

16.30: (3,15) Lucern (3,60) Servet (2,20)

Ukoliko Servet kiksne u poslednjem kolu (poraz ili remi), šansu za vicešampionsko mesto ima Lugano, ali onda mora da pobedi u Cirihu protiv prošlogodišnjeg prvaka koji će teško do borbe za međunarodno takmičenje. Lugano ima bolju gol-razliku, pa bi mogao na drugo mesto i s bodom, ako Servet izgubi u Luganu. Treći tim u Švajcarskoj izboriće kvalifikacije za Ligu Evrope, a to je Servet ili Lugano.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU KONFERENCIJE (BAZEL, GRASHOPERS I CIRIH PO 44, SANKT GALEN 42)

Pored Lucerna traži se još jedan putnik u Ligu konferencije, odnosno peto mesto u šampionatu Švajcarske. Bazel je igrao ove sezone polufinale Lige konferencije, povećao koeficijent svojoj zemlji na UEFA rang listi. Iako tim sa Sankt Jakob parka ne briljira, pobedom nad direktnim konkurentom Grashopersom bi izborio plasman u trećerangirano takmičenje na tlu Starog kontinenta. Mozzart nudi najveći kvotu na svetu na pobedu Bazela protiv Grashopersa.

16.30: (1,80) Bazel (3,80) Grashopers (4,3

Bazel ima bolju gol-razliku od rivala, Grashopersa i Ciriha. Prošlogodišnji šampion bio mogao da bude peti, samo ako na Sankt Jakob parku bude nerešeno. Teoretske šanse ima i Sankt Galen, ali mora da pobedi Sion na svom terenu, da bude nerešeno u Bazelu i da Cirih ne pobedi. U tom slučaju bi tri ili četiri tima imala po 45 bodova, a najbolju gol-razliku ima Sankt Galen, tim za koji odlično igra u poslednje vreme Emanuel Late Lat koji je na meti Crvene zvezde.

PLEJ-AUT (VINTERTUR 32, SION 31) – OBA DAVLJENIKA GOSTUJU

Švajcarska elite se proširuje naredne sezone na 12 klubova, pa nema direktnog ispadanja. Kandidati za plej-aut su Vintertur i Sion. Kao da oba kluba jedva čekaju da igraju drugu ligu jer su u seriji poraza. Vintertur ih ima tri, a Sion, nekadašnji šampion Sajdžija, čak četiri. Prva zvezda Siona je Mario Baloteli. Problematični Italijan je daleko od nekadašnje forme, pa ni njegovih šest golova na 18 mečeva verovatno neće biti dovoljno da se ostane u ligi bez plej-auta.

16.30: (1,53) Sankt Galen (4,30) Sion (6,00)

Iskusni napadač nije bilo u sastavu na poslednje dve utakmice, a i pre toga se nije proslavio. Predsednik kluba, kontroverzni Kristijan Konstantini je tokom godine smenio trenera, suspendovao ceo tim, seo na klupu....Ne zna se ko pije, ko plaća u poslednjeplasiranom timu u Superligi Švajcarske.

Pred poslednjih 90 minuta, Vintertur ima bod više i gostuje Jang Bojsu na proslavi titule u Bernu, dok i Sion ima teško gostovanje Sankt Galenu koji mora da juri tri boda i eventualno izbori kvalifikacije za Ligu konferencije.

Novi članovi elite su Iverdon i Lozana, dok je rival za opstanak Vinterturu ili Sionu Lozana Ouši koja je bila treća u drugoligaškom karavanu.

ŠVAJCARSKA 1 – 36. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

16.30: (1,80) Bazel (3,80) Grashopers (4,30)

16.30: (3,15) Lucern (3,60) Servet (2,20)

16.30: (1,53) Sankt Galen (4,30) Sion (6,00)

16.30: (1,30) Jang Bojs (5,90) Vintertur (9,00)

16.30: (2,80) Cirh (3,40) Lugano (2,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Švajcarska 1BazelGrashopersJang BojsCirih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara