Dejvid Bekam (©Reuters)
Dejvid Bekam (©Reuters)

Bekamov ambiciozan projekat: Mala Barsa u Inter Majamiju

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.03.22. | 11:09

Englez želi Mesija, Suareza, Busketsa i Albu

Prva zvezda Inter Majamija trenutno je Gonzalo Iguain, a od igrača koji su poznati široj fudbalskoj publici tu su još nekadašnji levi bek Arsenala Kiran Gibs i bivši vezista Pari Sen Žermena i Juventusa, Blez Matuidi, (koji nije registrovan za predstojeću sezonu zbog kazne za kršenje pravila o platama igračima, takozvanog seleri kepa) dok je na klupi jedan od članova čuvenih Fergijevih beba, Fil Nevil.

Njegov nekadašnji saigrač u Mančester junajtedu i u engleskoj reprezentaciji, danas suvlasnik kluba sa Floride, Dejvid Bekam, nada se da će pomenuta imena biti dovoljna da Inter Majami napravi dobar rezultat u sezoni koja je, doduše, neslavno počela samo jednim bodom u prva četiri kola, ali već dugo planira da dovede neko zvučno ime evorpskog fudbala koje bi doprinelo i marketinški.

Izabrane vesti

Iguain i Matuidi svakako mogu da znače na terenu, ali njihova imena nisu posebno atraktivna Amerikancima. Svestan toga, a željan da od svog kluba napravi nešto poput zaštitnog znaka čitave lige, Bekam se dao u veoma ambiciozan projekat - dovođenje Lionela Mesija, Luisa Suareza, Đordija Albe i Serhija Busketsa.

Cilj nekadašnjeg majstora slobodnjaka, po pisanju Marke, je da u Inter Majamiju napravi nešto nalik Fergijevim bebama sa Old Traforda, odnosno da još jednom okupi dugogodišnje saigrače iz Barselone.

Na prvu zvuči kao nemoguća misija, ali i nije baš tako ako se ima u vidu da je realizacija ove ideje planirana najranije za sezonu 2023/24, Mesi će tada imati 36 godina, a posle zvižduka navijača Pari Sen Žermena na domaćem terenu i nezadovoljstva u klubu zbog ispadanja iz Lige šampiona, neće biti iznenađenje ako Argentinac napusti Pariz pre isteka ugovora koji je potpisan do leta 2023.

Pisalo se već da bi Mesi možda mogao i nazad u Barselonu, ali će Bekam pokušati da odigra na kartu velikog prijateljstva sa Luisom Suarezom. Za razliku od prve sezone po povratku u Atletiko Madrid, kada je svojim golovima imao značajnu ulogu u osvajanju titule, Urugvajcu u tekućoj sezoni ide mnogo lošije. Manje igra, još manje pogađa i gotovo je izvesno da će na leto, kada mu ističe ugovor, napustiti Madrid.

Što se njega tiče, povratak u Barselonu teško da je moguć zbog ružnog rastanka sa katalonskim klubom (mada je u međuvremenu promenjeno rukovodstvo), kao i činjenice da Ćavi gradi novi tim u kom teško da bi bilo mesta za veterana u špicu, pa bi poziv iz Amerike mogao da bude vrlo primamljiv za Suareza, koji je 24. januara napunio 35 godina.

Mesi i Suarez (AFP)Mesi i Suarez (AFP)

Đordi Alba i Serhio Buskets obojica uskoro pune 34 godine, a iako igraju standardno ove sezone, evidentno je da su sve manje pouzdani za nivo igre i rezultata kojima Barselona teži. Busketsku ugovor ističe juna 2023, Albi godinu dan kasnije, ali teško da bi mu Barselona pravila problem ukoliko poželi da ode.

Jasno je da za ovaj poduhvat treba dosta novca, a Inter Majami je nedavno zbog nepravilnosti u transferima Matuidija i Kolumbijca Andresa Rejesa morao da plati kaznu od 2.000.000 dolara, kao i da koriguje plate igračima, ali u slučaju pozitivnih signala pomenutog kvartera, sigurno je da bi Bekam i njegovi saradnici uspeli da prikupe sredstva potrebna za realizaciju svoje ideje. Samo Mesijev dolazak bio bi dovoljan za pun stadion i drastičan skok prodaje dresova, a da ne govorimo o tandemu sa Suarezom...

Pitanje je samo da li imena kao što su Mesi, Suarez, Buskets i Alba žele da završe karijere u ligi kakva je MLS. Po rečima Bleza Matuidija u nedavnom intervjuu za Gardijan radi se o potpuno drugačijem svetu nego što su Evropa ili Južna Amerika, a upravo to je njega privuklo da se odazove Bekamovom pozivu 2020. godine kada je napuštao Juventus.

"Razlika između sportista u SAD i Evropi je u tome što ovde imaju smisla za biznis. Eksperti su u svom poslu, ali su istovremeno veoma fokusirani na marketing i druge stvari u životu, posebno na biznis. Američki sportisti su širih shvatanja nego evropski, kod kojih je sve posvećeno samo sportu. Tako smo naučeni, kada počinješ da treniraš govore ti da se koncentrišeš samo na teren, dok je ovde drugačije. U Americi sportisti idu na koledže na koje idu i inženjeri, ljudi koji se bave tehnologijom i svi oni se druže, dok si u Evropi na akademiji okružen samo fudbalerima", objasnio je Francuz, koji je zajedno sa nekadašnjim saigračima iz reprezentacije, Ngolom Kanteom i Olivijeom Žiruom, osnovao internet platformu Oridžins (Origins), zamišljenu kao tehnološki investicioni fond za sportiste.

Cilj francuskih fudbalera je da sportisti udruže svoj finansijski uticaj i uticaj društvenih medija kako bi pomogli razvoj novih kompanija.

Možda neka slična ideja privuče pomenute asove Barselone da se presele u Majami. Videćemo.


tagovi

Dejvid BekamInter MajamiBarselonaLionel MesiĐordi AlbaSerhio BusketsLuis Suarez

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara