Romelu Lukaku, najbolji strelac Belgije (©Reuters)
Romelu Lukaku, najbolji strelac Belgije (©Reuters)

Belgija nije bez motiva, bori se za prvi šešir na žrebu, dok Azeri gledaju ka Ljubljani

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.11.23. | 12:22

Crvenim đavolima je zbog potencijalno lakšeg rasporeda na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj važno da ove nedelje od 18 časova savladaju Azerbejdžan

U nekim grupama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo situacija je neizvesna pred poslednje kolo, ali ima i onih gde su bili poznati putnici u Nemačku i pre novembarskog okupljanja. Jedna od takvih je F grupa, Austrija i Belgija su još ranije obezbedili prve dve pozicije, tako da su sada rasterećeni.

Ipak, ne može da se kaže da će utakmica između Belgije i Azerbejdžana, koja se igra ove nedelje od 18 časova u Briselu, da bude potpuno lišena takmičarskog naboja. Crvenim đavolima je pobeda izuzetno bitna, kako bi na tabeli prestigli Austriju.

Izabrane vesti

To im ne bi donelo samo status najboljeg tima u grupi, već vrlo verovatno i povoljniji položaj na žrebu, koji se održava 2. decembra u Hamburgu. Belgijance bi samo pobeda pogurala ka prvom šeširu, samim tim i potencijalno lakšim rivalima u grupnoj fazi.

Naime, sadržaj šešira će da bude određen na osnovu rezultata u kvalifikacijama, tj. po broju osvojenih poena. Prema trenutnom poretku Austrija bi upala u prvi šešir, među nosioce, a Belgija u drugi. Naravno, mnogo toga će se promeniti posle poslednjeg kola kvalifikacija.


18.00: (1,08) Belgija (13,0) Azerbejdžan (45,0)


Sigurno je da će među nosiocima da budu Nemačka, kao domaćin, te zasad savršene Portugalija i Francuska. Belgija ima 17 poena, Austrija 19, ali je ona već odigrala sve svoje utakmice. Dakle, ako Crveni đavoli trijumfuju protiv Azerbejdžana preskočiće rivala iz grupe.

Što se tiče Azerbejdžanaca, oni su četvrti na tabeli sa sedam bodova, koliko ima i Švedska. Ma koliko bi im bilo lepo da se trijumfom nad jednom od najjačih evropskih selekcija oproste od kvalifikacija, daleko bitnija utakmica im je ona koju će u ponedeljak da odigraju Slovenija i Kazahstan u Ljubljani.

Navijaće svim srcem za Kazahstance, svoju bivšu braću iz Sovjetskog Saveza, jer ako uspeju da pobede Slovence i plasiraju se direktno na Evropsko prvenstvo, Azerbejdžanu će se otvoriti mesto u baražu na osnovu rezultata u Ligi nacija. Gruzija, Grčka i Luksemburg su sigurni u baražu iz C divizije, ostalo je samo da vidimo da li će im rival u martu biti Kazahstan ili Azerbejdžan.

Belgija je pre četiri dana bila slobodna u kvalifikacijama, što je iskoristila da odigra prijateljski meč sa Srbijom. Pobedila je sa 1:0, golom Janika Karaska još u drugom minutu, mada je utisak da je kombinovani tim Đavola mogao da bude i ubedljiviji protiv jednako oslabljenih Orlova. Obe ekipe su se čuvale za današnje susrete.

Azerbejdžan je u prošlom kolu napravio iznenađenje i pobedio Švedsku u Bakuu sa 3:0. Bila je to treća pobeda selekcije sa Kavkaza na poslednja četiri susreta. Pre toga su savladani i Jordan (2:1) i Estonija (2:0), dok je Austrija jedva slomila Azerbejdžance (1:0), golom Marsela Zabicera iz penala.

U prvom susretu u kvalifikacijama, 9. septembra, Belgija je u Bakuu takođe pobedila Azere sa 1:0. I tada je Karasko bio strelac jedinog pogotka, u 38. minutu.

Posebnu motivaciju večeras će imati napadač Đavola Romelu Lukaku. On je trenutno na deobi prvog mesta liste strelaca sa Kristijanom Ronaldom. Obojica su dali po 10 golova, a Ronaldo će takođe ove nedelje moći da popravi svoj saldo protiv Islanda.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 10. (POSLEDNJE) KOLO

Grupa F, nedelja

18.00: (1,08) Belgija (13,0) Azerbejdžan (45,0)

18.00: (1,17) Švedska (7,50) Estonija (16,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija Azerbejdžanakvalifikacije za EPkvalifikacije za Evropsko prvenstvoKvalifikacije za Euro 2024Romelu Lukaku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara