Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Belgijski rudnik afričkog fudbala

Vreme čitanja: 8min | pet. 28.07.23. | 13:07

Ukupno 109 fudbalera koji su rođeni na Crnom kontinentu ili su poreklom odatle registrovano je za 1. kolo belgijskog šampionata, koji će početi ovog petka od 20.45 časova okršajem briselskih rivala Union Sen Žiloaza i Anderlehta

Koliko ste samo puta učestvovali u razgovoru u kojem se diskutovalo o kvalitetu srpskog fudbalskog šampionata, a da je neko izneo mišljenje „ma treba dovoditi što više anonimlnih afričkih fudbalera, sa nekim će se ubosti sigurno“? I obično, u nastavku se kao argument koristi belgijsko prvenstvo, koje sa Crnog kontinenta crpi najveću snagu. Gotovo da ne postoji belgijski prvoligaš koji nema barem nekoliko Afrikanaca u prvoj postavi, a to je praksa od koje se ne odstupa ni ove sezone. Ovog petka od 20.45 časova briselskim derbijem između Union Sen Žiloaza i Anderlehta otpočeće novi šampionat, a presek pred tu utakmicu je da trenutno za belgijske prvoligaše nastupa 65 Afrikanaca.

I to ako ne računamo fudbalere koji imaju belgijski pasoš, a poreklo vuku iz Afrike. U tom slučaju bi ova brojka bila daleko veća, jer samo večeras na terenu možemo da očekujemo u ljubičastom dresu „belgijskog Kamerunca“ Kilijana Sardelu, Marka Kanu koji je poreklom iz Demokratske Republike Kongo, a igra za mladu reprezentaciju Belgije, Fransisa Amuzua, poreklom iz Gane, odnosno Engleza Tudora Mendela Idovua, pojačanja iz Čelsija, koji ima i nigerijski pasoš. Za Union od igrača koji se ne izjašnjavaju kao Afrikanci igraju Metju Sorinola (Nigerija), Noa Sadiki, Elton Kabangu (obojica DR Kongo) i Henok Teklab (Eritreja). Takvih je trenutno među prvoligašima 44, dakle ukupno ima 109 fudbalera koji imaju pasoše neke afričke zemlje. U Evropi ih možda samo Francuska ima više.

Izabrane vesti

Belgija je tokom druge polovine 19. i prve polovine 20. veka bila kolonijalna sila, držala je teritorije današnje Demokratske Republike Kongo, Ruande i Burundija, a imala je i deo modernog Maroka. Kasnije je politika prema Afrikancima, a pogotovo onima iz pomenutih zemalja doživela potpuni zaokret, pa je Belgija potpuno otvorila kapije za stanovnike Crnog kontinenta. To je uzročno-posledično dovelo do toga da sada imamo ogroman broj Afrikanaca u belgijskom fudbalu, kako onih koij su se doselili u Evropu, tako i onih koji su rođeni u Belgiji.

Gledajući Afrikance bez belgijskog pasoša, najviše fudbalera ima Gana – njih jedanaestoricu. Prate je Maroko sa devet, odnosno Nigerija sa osam predstavnika, dok po pet imaju Obala Slonovače, Gvineja i Alžir. U belgijskom šampionatu će igrati fudbaleri iz 70 različitih država, od čega je 16 iz Afrike. Ranije nije postojalo nikakvo ograničenje u broju stranaca, Šarlroa je 2001. godine prvi izveo startnu postavu koja je bila potpuno sačinjena od inostranih fudbalera. Kasnije su se čelnici fudbalskog saveza dosetili, da bi koliko-toliko zaštitili domaće igrače, da uvedu pravilo po kojem svaka ekipa mora da ima ukupno šestoricu Belgijanaca, bilo među starterma ili na klupi.

20.45: (2,30) Union Sen Žiloaz (3,40) Anderleht (3,10)

Odavno su u ovoj zemlji prepoznali porast broja afričkih fudbalera, pa su još 1992. godine uveli nagradu kojom bi odali priznanje najboljim igračima. Reč je o takozvanoj Crnoj kopački, koja je najviše puta (tri) završavala u rukama Marokanca Mbarka Busufe. Da bi fudbaleri iz belgijskog prvenstva konkurisali za nju neophodno je da poseduju pasoš neke od afričkih država. Tako je 2011. godine osvojio Crnu kopačku Romelu Lukaku, koji je poreklom iz DR Konga. Upravo je ta država lider po broju pehara, ima ih ukupno 11, dok je prate Nigerija sa šest i Maroko sa pet.

Prošle sezone je za najboljeg afričkog fudbalera u belgijskom prvenstvu proglašen belgijski reprezentativac iz Genka Majk Trezor Ndajišimije, koji je poreklom iz Burundija. On je iza sebe ostavio Nigerijce Viktora Bonifejsa, novog napadača Bajera iz Leverkuzena i Gifta Orbana, kojeg je zimus Gent doveo iz Norveške. Ipak, tih nekoliko meseci je Orbanu bilo dovoljno da demonstrira klasu i ove sezone će biti jedan od glavnih favorita za Crnu kopačku.

To prestižno priznanje ranijih godina su osvajali Tarik Tisudali (Maroko), Pol Onuaču (Nigerija), Dijemersi Mbokani (DR Kongo), Mbvana Samata (Tanzanija), Entoni Limbombe (DR Kongo), Juri Tilemans (DR Kongo)...

-------------------------------------

AFRIKANCI U BELGIJSKOM PRVENSTVU

Gana (11): Džozef Pejntsil, Kristofer Bonsu Bah (Genk), Kamal Sovah, Denis Odoi (Klub Briž), Madžid Ašimeru (Anderleht), Abu Frensis (Serkl Briž), Natanijel Opoku, Emanuel Toku (Leven), Isak Nuhu, Abdul Nurudin (Epen), Džozefo Barns (Sint Trojden)

Maroko (9): Bilal El Kanus (Genk), Tarik Tisudali, Ismael Kandus (Gent), Hamza Mendil, Sofijan Kijine (Leven), Mehdi Bukamir (Šarlroa), Zakarija El Uhdi (Molenbek), Ilijas Lefrank, Rajan Falšu (Mehelen)

Nigerija (8): Gift Orban, Džordan Torunariga (Gent), Jira Sor, Tolu Arokodare (Genk), Rafael Onjedika (Klub Briž), Alhasan Jusuf (Antverpen), Išak Abdulrazak (Anderleht), Valentin Ozornvafor (Šarlroa)

Obala Slonovače (5): Lazare Amani (Union Sent Žiloaz), Konan Endri (Leven), Aziz Uatara (Genk), Fernand Đure (Vesterlo), Vilijam Togi (Mehelen)

Gvineja (5): Amadu Dijavara (Anderleht), Mori Konate (Mehelen), Ibrahima Sori Bangura (Genk), Amadu Keita (Epen), Seku Kamara (Vesterlo)

Alžir (5): Adem Zorgane, Nadir Benbuali (Šarlroa), Abdelkadir Kadri, Bilal Mesaudi (Kortrajk), Rafik Belgali (Mehelen)

Togo (4): Kevin Denki (Serkl Briž), Lios Bezile (Šarlroa), Frederik Ananu (Sint Trojden), Dejvid Henen (Kortrajk)

DR Kongo (3): Vilijam Balikviša, Mervel Bokadi (Standard Lijež), Džoris Kajembe (Genk)

Kamerun (3): Frenk Boja (Antverpen), Didije Lamkel Ze (Kortrajk), Rajan Agbor (Gent)

Senegal (3): Jusuf Bađi (Šarlroa), Musa Endiaje (Anderleht), Pape Habib Gaje (Kortrajk)

Gambija (2): Aliju Fadera (Genk), Vali Fofana (Vesterlo)

Madagaskar (2): Lois Lapuzin (Union Sen Žiloaz), Marko Ilajmaharitra (Šarlroa)

Burkina Faso (1): Erv Kofi (Šarlroa)

Angola (1): Nurio Fortuna (Genk)

Burundi (1): Trezor Mosi (Vesterlo)

Sijera Leone (1): Mustafa Bundu (Anderleht)

Tanzanija (1): Kelvin Džon (Genk)

-------------------------------------

Koliko su afrički fudbaleri važni za belgijski fudbal pokazuju i transferi. Dva najveća izlazna ovog leta, odnosno tri u top pet napravili su Afrikanci. Bonifejs je prešao iz Uniona u Leverkuzen za 20.500.000 evra, Abakar Sila iz Obale Slonovače je prelaskom u Strazbur doneo Klub Brižu profit od 20.000.000, dok je Kenijac Džozef Okumu opremu Genta zamenio Remsovom za 12.000.000 evra.

Od Afrikanaca trenutno veliku korist ima i reprezentacija Belgije. Od aktuelnih reprezentativaca poreklo sa Crnog kontinenta imaju Lukaku, Miši Bašuaji, Dodi Lukebakio, Orel Mangala, Juri Tilemans (DR Kongo), Johan Bakajoko (Obala Slonovače), Džeremi Doku (Gana) i Majk Trezor (Burundi). To je samo od onih koji su se našli na poslednjem spisku selektora Domenika Tedeska. Ne sme se naravno zaboraviti na igrače poput Loisa Opende (Maroko), Amadua Onane (Senegal) ili Dedrika Bojate (DR Kongo), koji su preskočili prethodna okupljanja, ali su inače belgijski reprezentativci.

Što se samog belgijskog prvenstva tiče, sezona koja počinje ovog petka biće čak 121. Titulu brani neočekivani prošlogodišnji pobednik Antverpen, kojem je to bilo prvi put posle 66 godina da je zaseo na tron.

Fudbaleri Antverpena su prošlog vikenda osvojili i Superkup Belgije (©AFP)Fudbaleri Antverpena su prošlog vikenda osvojili i Superkup Belgije (©AFP)

U odnosu na prethodno prvenstvo, ovo je skraćeno sa 18 na 16 ekipa, što je dovelo do promene u sistemu takmičenja. Sada će se svi klubovi sastati svako sa svakim po dva puta (ukupno 30 kola), pre nego što će prvenstvo da bude podeljeno na tri dela. Najboljih šest ekipa će igrati plej-of za titulu, timovi koji zauzmu od sedmog do 12. mesta će u baraž za Ligu konferencije, dok će četiri najslabije ekipe u plej-aut, da se bore za opstanak.

Naravno, ne bi to bili Belgijanci, kada nešto dodatno ne bi zakomplikovali sa takmičenjem. U plej-ofu i baražu za Ligu konferencije posle 30. kola će biti podeljeni bodovi na pola, ne i u plej-autu. Ko god posle 30. kola bude prvi imaće u najmanju ruku zagarantovan plasman u Ligu konferencije.

Sva tri doigravanja igraće se dvokružno, što znači da će najboljih 12 timova da odigra ukupno po 40 prvenstvenih ekipa u sezoni. Prvak će se naredne sezone plasirati u Ligu šampiona, vicešampion u kvalifikacije za elitno takmičenje, dok će trećeplasirani (ako neko od prva dva osvoji Kup Belgije) u Ligu Evrope. Četvrti će u Ligu konferencije, baš kao i sedmoplasirani (najbolji tim iz baraža).

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

----------

Što se tiče ispadanja iz lige, u drugi rang će dva najlošija tima iz plej-auta, dok će 14. igrati doigravanje protiv trećeg iz druge lige. Opstanak će osigurati samo najbolji tim plej-auta.

Prošle sezone su iz lige ispali Ostende, Seren i Zulte Varegem, dok je zbog skraćenja broja učesnika promovisan samo Molenbek.

Raspisali smo se o afričkim fudbalerima, a nismo napomenuli da će, kao što je to već godinama običaj, u belgijskom prvenstvu da igra i ove sezone nekoliko srpskih igrača. Doduše, niko se od njih verovanto neće boriti za titulu, pa čak ni za plej-of. Boris Popović će igrati u odbrani Serkl Briža, Aleksandar Radovanović je štoper Kortrajka, dok je nekadašnji napadač Partizana i Radničkog iz Niša Nikola Štulić u Šarlroi. Za tu ekipu igra i nekadašnji štoper mlade reprezentacije Švajcarske, koji ima i srpski pasoš, Stefan Knežević.

Nikola Štulić protiv Genka (©AFP)Nikola Štulić protiv Genka (©AFP)

Što se tiče borbe za titulu, pored branioca pehara Antverpena, najviša su očekivanja od Klub Briža, Union Sen Žiloaza i Genka. Uostalom, te četiri ekipe su se i prošle godine u plej-ofu borile za titulu. Najtrofejniji belgijski klub Anderleht godinama već nije konkurentan, u prošlom šampionatu nije uspeo čak ni da dođe do evropske vize, pa je teško da će se tu nešto promeniti. Isto važi i za Standard iz Liježa, koij je takođe godinama već u podređenom položaju.

Belgija je kroz istoriju imala 16 različitih šampiona, a ako izuzmemo predratne klubove koji više ne postoje, samo Rasing iz Brisela i Lijež trenutno ne igraju u elitnom rangu.

Prošle sezone su se do završnih minuta poslednjeg kola tri ekipe borile za titulu. S obzirom na to kakav je sistem takmičenja, a i koliko su belgijski prvoligaši sličnog kvaliteta, sa dobrim razlogom se nadamo da će i ova šampionska trka da bude barem upola zanimljiva kao prošla.

-------------------------------------

SVI OSVAJAČI TITULE

34 – Anderleht

18 – Klub Briž

11 – Union Sen Žiloaz

10 – Standard Lijež

7 – Beršot VAC

6 – Rasing Brisel

5 – Antverpen, Lijež, Daring de Brisel

4 – Mehelen, Genk, Lirs SK

3 – Serkl Briž

2 – KSK Beveren

1 – Gent, Molenbek

-------------------------------------

BELGIJA 1 – 1. KOLO

Petak

20.45: (2,30) Union Sen Žiloaz (3,40) Anderleht (3,10)

Subota

16.00: (3,20) Epen (3,40) Vesterlo (2,25)

18.15: (2,10) Šarlroa (3,45) Leven (3,50)

20.45: (3,70) Molenbek (3,50) Genk (2,00)

Nedelja

13.30: (1,85) Antverpen (3,50) Serkl Briž (4,40)

16.00: (1,37) Gent (4,90) Kortrajk (8,50)

18.30: (1,53) Klub Briž (4,20) Mehelen (6,25)

19.15: (2,75) Sint Trojden (3,20) Standard Lijež (2,65)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Belgija 1AntverpenKlub BrižAnderlehtGentGenkUnion Sen ŽiloazBoris PopovićGift OrbanNikola ŠtulićAleksandar Radovanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara