Lazar Sajčić (levo) u dresu Borca iz Čačka (©MN Press)
Lazar Sajčić (levo) u dresu Borca iz Čačka (©MN Press)

Belorusija 1: Bivši školarac Partizana i iskusni trener star 35 godina vode najveći hit prvenstva u Evropu

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.06.21. | 10:21

Novi prvoligaš Gomelj trenutno je treći na tabeli, a tu poziciju koja vodi u Ligu konferencije može da sačuva i posle 12. kola, u kojem gostuje Energetiku u Minsku (petak, 19.00)

U jeku je pandemija koronavirusa – igraju! Počinje Evropsko prvenstvo – igraju! Beloruska liga jedna je od retkih na Starom kontinentu koja ne mari previše za druga dešavanja i igra u nekom svom ritmu. Novo takmičenje je doguralo do 12. kola, a u petak su na programu dva meča.

Onaj zanimljiviji igra se u Minsku, gde se sastaju Energetik i Gomelj. Taj duel počinje od 19 časova.

Izabrane vesti

19.00: (4,10) Energetik (3,45) Gomelj (1,83)

Gomelj je hit dosadašnjeg toka šampionata, trenutno je treći na tabeli i na dobrom je putu da se plasira u evropske kvalifikacije prvi put od sezone 2012/13. Tada je osvojio treće mesto i Kup Belorusije, što su uspesi koje kasnije nije ponavljao. Ispadao je dva puta čak i u niži rang, ali se uvek brzo vraćao. Poslednji inostrani tim koji je gostovao u Gomelju bio je Liverpul, koji je te 2012. godine igrao u Ligi Evrope, a Beloruse je pobedio s ukupnim rezultatom 4:0.

Gomelj je prošle sezone igrao u Drugoj ligi, gde je zauzeo drugo mesto, što je bilo dovoljno za povratak u elitu. Tu za sada igra odlično, doživeo je samo dva poraza i osvojio je 21 od mogućih 33 poena.

Na klupi novog prvoligaša sedi Ivan Biončik, 35-godišnji stručnjak koji već ima zavidno iskustvo, pošto je trener od svoje 28. godine! Luh je preuzeo 2014, bio je tu do 2019. kada ga je angažovao Dnjepar Mogilev, a u Gomelju je od prošle sezone.

Posle ulaska u Prvu ligu Belorusije Biončik je angažovao nekoliko pojačanja, a zasad se u sjajnom svetlu pokazao bivši omladinac Partizana, Lazar Sajčić. Ovaj 24-godišnji ofanzivac je kao slobodan igrač stigao je iz Gorodeje, odigrao je devet utakmica i postigao dva gola, uz jednu asistenciju.

Sajčić je bio strelac baš na poslednja dva mesta, u pobedama nad Slavijom (1:0) i Minskom (5:0). Prethodno je tokom karijere igrao za Češke Budejovice, Borac iz Čačka, Jagodinu i Teleoptik, dok u Partizanu nikada nije dobio šansu da debituje za prvi tim.

17.00: (2,20) Slavija Mozir (3,25) Minsk (3,15)

Gomelj nema puno stranaca, osim srpskog napadača tu su još trojica Ukrajinaca (Pantja, Vasilijev i Batiščev), jednog Moldavca (Kostrov) i trojicu Nigerijaca (Adeolu, Isaha i Okora), s tim što Afrikanci nisu u prvom planu.

Energetik ima mnogo više inostranih igrača, među njima čak i dvojicu Francuza, Žeremija Mavatua i Haika Musahanijana. Za sada oni ipak nisu doneli mnogo toga pozitivnog, pa je tek 11. na tabeli sa 12 osvojenih poena.

Energetik i Gomelj su se sastajali samo četiri puta u takmičarskim utakmicama u poslednjih 10 godina, a tim iz Minska nijednom nije slavio. Gomelj je oba puta na svom terenu slavio bez primljenog gola, dok je na terenu Energetika na oba meča bilo 1:1.

Gledajući sve takmičarske mečeve koje su odigrali u ovom veku, Gomelj i Energetik su se sastali ukupno 12 puta, a ekipa iz prestonice Belorusije nikada nije trijumfovala.


tagovi

Belorusija 1Lazar Sajčić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara