Foto: ©AFP
Foto: ©AFP

Benzema ne da krunu Mbapeu: Real sa ivice ponora Karimovim het-trikom do četvrtfinala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.03.22. | 22:54

Napadač Reala pokazao mlađem sunarodniku ko je i dalje gazda kraljevskog kluba

Tukao ga je na Parku prinčeva, maltretirao i na Santijago Bernabeu, u po mišljenju mnogih svojoj novoj kući. Stajao je Kilijan Mbape pred Kraljevskim klubom, spreman da mu bez razmišljanja odrubi glavu i krunu stavi na svoju, ali će na nju morati da sačeka makar još neko vreme. Real ima svog kralja i ime mu je - Karim Benzema. Onda kada je bio na ivici ponora, dok je gledao ka ambisu bez ikakvog plana kako da se izvuče iz situacije i u istom ne završi, pojavio se francuski napadač, pružio mu ruku i odveo ga u četvrtfinale. U revanš meču osmine finala Lige šampiona het-trikom Benzeme Real Madrid - Pari Sen Žermen (čitaj Benzema - Mbape) 3:1 (0:1), ukupnim rezultatom 3:2.

Benzemi epitet apsolutnog heroja, Đanluiđiju Donarumi zvanje tragičara revanš utakmice. Kada je Real bio na kolenima, bez daha, kada je delovalo da nema plan ni kako da pripreti, a ne da dođe do pogotka koji znači tračak nade, italijanski golman je napravio glupost u svom šesnaestercu, bespotrebno petljao i poklonio loptu, samim tim i gol kojim je probudio uspavanog kralja i uspaničio svoje saigrače. Voda koja im je u tom trenutku žargonski rečeno ušla u uši, za samo 17 minuta prešla je nivo glave i nade Pari Sen Žermena da može do toliko željenog Ušatog trofeja još jednom su potopljene...

Izabrane vesti

U tih 17 minuta Benzema je postigao tri gola (najstariji igrač u istoriji Lige šampiona koji je stigao do het-trika) i kao dlanom o dlan promenio raspoloženje madridske publike koja je do tog trenutka pomešanih osećanja gledala kako je po svemu sudeći njen budući ljubimac u njenom domu izbacuje na prvom koraku nokaut faze.

Do tog pomračenja uma Đanluiđija Donarume svoj šou imao je Kilijan Mbape. Kada se žreb poigrao sa njegovom sudbinom i spojio Pari Sen Žermen sa Realom, govorio je kako će učiniti sve da izbaci madridski klub i sa pariskim osvoji sve ove sezone. Što je bilo do njega, brzonogi Francuz je učinio. Postigao je gol u Parizu, još jedan u Madridu i bio na dobrom putu da ponese epitet glavne figure meča, ujedno i dželata svog budućeg kluba.


Karlo Ančeloti kao da je zaboravio da je kontranapad u stvari najjače oružje njegovog rivala (ili je morao da se opravda za kukavičko izdanje iz prvog meča), kao da ništa nije naučio iz poraza sredinom poraza, naložio je visok presing na poslednju liniju odbrane Pari Sen Žermen, što je ostavilo prostora Mbapeu da demonstrira svoju monstruoznu brzinu i još jednom zagorča život Daniju Karvahalu. Kao jedini bek po vokaciji (Načo igrao na suprotnoj strani), Španac je bio primoran da se češće priključuje napadu, a brzonogi Francuz koristio svaku priliku da kazni njegovu uspavanost ili ostajanje na protivničkoj polovini. Samo u uvodnih petnaestak minuta pretrčao ga je nekoliko puta, u dva navrata i izbio ispred Tiba Kurtoe (drugi put doduše zbog ispadanja Edera Militaa), ali je Belgijanac i večeras uspevao da održi svoj tim u životu (odbranio penal Lionelu Mesiju u Parizu).

Dvaput Mbape je oprostio, treći već nije. "Istraumirani" Karvahal je izgubio loptu na protivničkoj polovini, usledila je ekspresna reakcija gostujućih fudbalera, Nejmar je iz prvog dodira sa loptom izbacio Mbapea na protivničku polovinu, i mada ga je David Alaba stigao, Francuz je lukao šutirao u bliži ugao i doveo Parižanima prednost koju su zaslužili.

Prednost koja je komotno mogla da bude i veća još do pauze, samo da su Lionel Mesi i Nejmar bili nešto precizniji i nemilosrdniji (što nisu već neko vreme) u svojim šansama. Pride su i Mbapeu zbog ofsajd pozicije poništena dva pogotka zbog ofsajda (zbog majstostrva koji je demonstrirao kod drugog je zaista prava šteta što nije bio regularan).

Real je u nastavku zaigrao smelije, ruku na srce, više nije ni mogao da kalkuliše, ali nije odavao utisak da može i zna kako da se vrati u meč. Na kraju mu nije bilo potrebno, put do četvrtfinala pokazao mu je Donaruma. Ili mu makar kiksom koji bi mogao da utiče na njegov status među stativama pokazao dao krila da pojuri preokret. Ipak, Madriđani ni pored tog poklona u 61. minutu nisu uspevali da bez protivničke pomoći nađu put do gola. A onda - blickrig. Bam, bam - dva za 106 sekundi.

Za prvi (drugi Realov na meču) velike zasluge idu na račun Luke Modrića, loptom na navođenje započeo je napad, u nastavku akcije u svom maniru zavukao pas "ispod ruke" za Benzemu koji je izbegao ofsajd, pobegao Markinjosu i iz okreta zakucao loptu u bliži ugao. Kod drugog pak suvo Karimovo majstorstvo, naleteo je na panično ispucavanje Markinjosa, "na prvu" spoljnim delom stopala na prepad uhvatio Kurtou i bacio Pari Sen Žermen na pod.

A svega dvadesetak minuta ranije on je bio na kolenima. Naravoučenije - nikad ne otpisuj Kralja.

REAL MADRID - PARI SEN ŽERMEN 3:1

/Benzema 61, 77, 79 - Mbape 40/

Stadion: Santijago Bernabeu

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Žuti kartoni: Naćo, Vinisijus, Karvahal, Vaskez (Real), Paredes, Donaruma, Hakimi, Kimpembe (PSŽ)

REAL MADRID (4-3-3): Kurtoa - Karvahal (od 66. Vaskez), Militao, Naćo, Alaba - Modrić, Kros (od 57. Kamavinga), Valverde - Asensio (od 57. Rodrigo), Benzema, Vinisijus.

PSŽ (4-3-3): Donaruma - Hakimi (od 88. Draksler), Markinjos, Kimpembe, Mendeš - Paredes (od 71. Gej), Verati, Danilo (od 81. Di Marija) - Nejmar, Mesi, Mbape.


tagovi

Liga šampionaReal MadridPari Sen ŽermenKilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara