Silvio Berluskoni (AFP)
Silvio Berluskoni (AFP)

Berluskoni u susret derbiju Napolija i Milana: Maradona je bio Napulj, a to ne može da se kupi

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.04.23. | 10:06

"Doveo bih Halanda ili Mbapea u moj Milan..."

Sportska tema dana u Italiji jeste derbi između Napolija i Milana. Iako su Napolitanci nadomak Skudeta što su poslednji put osvojili 1990. godine, interesovanje za sudar podno Vezuva dodatno pojačava činjenica da će se ovi rivali kroz desetak dana boriti i za mesto u polufinalu Lige šampiona.

Pritom udariće jedno na drugo verovatno dva najdominantnija leva krila italijanskog fudbala Hviča Kvarachelija i Rafael Leao. Prošlosezonski MVP Serije A protiv čoveka koji će izvesno naslediti to zvanje. Ni sam Silvio Berluskoni, nekadašnji premijer Italije, te tvorac najmoćnijeg Milana u istoriji nije znao koga bi pre doveo u svoj tim, a u intervjuu za Gazzettu dello Sport sadašnji predsednik Monce fokusirao se na predstojeći derbi koji je na programu večeras od 20.45.

Izabrane vesti

Zapravo, Berluskoni se prisetio jedne konkretne utakmice Napolija i Milana iz 1988. godine. Bio je prvi maj, a Rosoneri su pokorili jug Italije došavši tako do prve titule prvaka Italije Berluskonijevoj eri.

“Toliko uspomena, toliko emocija. Iznad svega i dalje sam dirnut apaluzom kojim nas je divna napuljska publika počastila na kraju utakmice. Dokaz stila i izvanrednog sportskog duha, a to je jedan od razloga zašto će Napulj uvek biti u mom srcu. Kada se sećam te utakmice ne mogu da zaboravim nedostižnog Gulita, dvojicu izvanrednih strelaca poput Virdisa i Van Bastena, ali ni sjajan gol Maradone iz slobodnog udarca. Bilo je to jedno od onih fudbalskih čuda koje je samo on mogao da uradi", rekao je Berluskoni.

Pietro Paolo Virdis postigao je dva, Van Basten jedan gol. Titula je stigla na San Siro, rađao se tada veliki Milan.

“Tog dana, savladavši taj veoma snažan Napoli, moj Milan je osvojio svoj prvi Skudeto. Prvi trofej neprevaziđenog epa vođenog sa izvanrednim menadžerom i pravim prijateljem poput Adrijana Galijanija... Epa koji je Milan učinio najtrofejnijim timom na svetu i koji me i dalje čini predsednikom kluba sa najviše trofeja u istoriji svetskog fudbala. Prema Fifi, Milan Ariga Sakija igrao je najlepši fudbal u istoriji. U stvari, teško je reći, ali svakako je uzbuđenje gledanja tog tima u mečevima poput onog sa Napolijem bilo neprevaziđeno. Srećan sam što je moj otac, koji me je od malena vodio za ruku na utakmice da se radujem i patim za Milanom, toga dana još bio među živima“.

Nije tajna da je Berluskoni želeo Dijega Armanda Maradonu na San Siru, ali je sporazumnim dogovorom dve strane operacija propala.

“Osećam duboko kajanje, ne samo zato što je Maradona bio najveći fudbaler svoje generacije. Bio je krhka osoba, možda bi mu disciplina i pažnja prema pojedincima koja je postojala u mom Milanu pomogla da izbegne neke greške. Ali tog dana, razgovarajući s njim, shvatio sam jedno - Maradona je bio Napulj, bio je simbol i zastava najvećeg Napolija u istoriji, barem do danas. Zastave se ne mogu kupiti i pomerati. To bi bilo kao da uzmete srce celog grada i prenesete ga u Milano. Bio bi nepravedno učiniti tako nešto...“

Dijegova zaostavština Napulju i fudbalu u opšte je nemerljiva, ovenčan je jedan od najvećih svih vremena i tako što je stadion San Paolo prekršten u njegovo ime i prezime. A na tom stadionu ove sezone Napoli igra ne samo najbolji i najatraktivniji fudbal u Italiji, već, mnogi bi se složili i u čitavoj Evropi.

Kvarachelija je postao novi idol grada, dobio nadimak Kvaradona (jasno po kome), a kunu se Napolitanci i u najboljeg strelca Serije A Viktora Osimena koji nažalost neće uveličati večerašnji derbi svojom pojavom.

"Prava šteta za povredu Osimena. Ona oduzima element velike draži predstojećem derbiju", rekao je Berluskoni, a potom se osvrnuo i na čoveka koji je prošle sezone doneo Milanu neočekivani Skudeto, Stefana Piolija: "Imam mnogo poštovanja prema njemu. Ovo je čudna sezona, sa usponima i padovima."

Gotovo kroy celu Berluskonijevu eru bio je prisutan Paolo Maldini, legendarni kapiten koji je pisao istoriju Rosonera, koji u fudbalskom rezimeu ima sedam titula prvaka Italije, pet pehara namenjenih šampionu Evrope i koji s velikim uspehom danas vodi sportski sektor Milana.

"Maldini? Ima istu harizmu i lucidnost koje je pokazivao na terenu."

U Berluskonijevo vreme, Serija A bilo je mesto gde stanuje najbolji evropski fudbal, Meka za najveće svetske zvezde. Situacije su u poslednjih petnaestak godina promenila.

"Jaz koji je stvoren u poređenju sa engleskim, nemačkim i španskim je teško prevazići. Naši timovi pate od hendikepa stadiona i resursa, a to proističe iz televizijskih prava. Ko bih ja doveo u moj Milan? Halanda i Mbapea“, nikada nije bilo lažne skromnosti kod čuvenog Cavalierea.


tagovi

Silvio Berluskoniac milanMilanNapoliMaradona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara