Edin Džeko (©Reuters)
Edin Džeko (©Reuters)

BiH bez prava na kiks protiv Luksemburga, Hadžibegića muče povrede

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.06.23. | 10:53

Gosti stižu u Zenicu bez dvojice važnih asova

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle poraza od Portugalije u subotu, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20.45) nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. U Zenicu stiže Luksemburg, što će biti prilika za Zmajeve da se dodatno približe drugom mestu koje vodi na kontinentalni šampionat.

Izabrane vesti

Iako je u pomenutom duelu u Lisabonu upisan poraz, tabor Zmajeva ne može da bude nezadovoljan. Prvo, protivnik je fudbalska velesila. Drugo, prvo poluvreme je bilo potpuno ravnopravno uz stoodstotnu šansu koju nije iskoristio Edin Džeko. Treće, do poslednjih 15 minuta, pružao se sasvim solidan otpor fudbalskim aždajama kojim raspolaže selektor Roberto Martinez.

Ono što od igre više brine stručni štab jesu problemi sa povredama. Naime, selektor Hadžibegić je u poslednjih 20 minuta subotnjeg duela napravio svih pet izmena, pa je na pres konferenciji rekao da su sve izmene bile prinudne, jer su se igrači požalili na povrede. U pitanju su Edin Džeko, Sead Kolašinac, Miralem Pjanić, Amir Hadžiahmetović i Adrian Leon Barišić. Svi nabrojani, osim ovog potonjeg su nosioci igre Zmajeva, dok je mladi defanzivac Osijeka debitovao za nacionalni tim u Lisabonu i definitivno pokazao da na njega može da se računa.

20.45: (1,55) Bosna i Hercegovina (4,00) Luksemburg (6,50)

U međuvremenu, na povredu se požalio i sjajni defanzivac Anel Ahmedhodžić, ali je u međuvremenu, nalaz magnetne rezonance pokazao da nije reč o ozbiljnijoj povredi, pa se očekuje da štoper Šefild Junajteda predvodi odbranu u Zenici.

Ipak, kako stvari stoje Edin Džeko će od prve minute istrčati na Bilino polje, pošto je na zvaničnoj pres konferenciji govorio o nastupu i očekivanjima pred Luksemburg.

"Mislim da smo već pričali o tome da Luksemburg nije reprezentacija odranije, kao što su bili pre 10 godina. Pokazali su to prošle godine ovde u prijateljskom meču, a i protiv Slovačke u gostima (0:0). Sigurno da očekujemo tešku utakmicu, ali spremni smo" kazao je Džeko pa nastavio:

"Tek su prošle tri utakmice i sigurno kad se pogleda tabela, nije baš najbolja. Mi smo igrali s Portugalom, Slovačka nije. Ona je pobedila na Islandu, što možda nije dobro za nas, ali je izgubila dva boda kod kuće od Luksemburga. Imamo jako bitnu utakmicu, gde treba da damo svoj maksimum i u situaciji gdje su Slovaci izgubili dva boda, mi treba da ih uzmemo protiv Luksemburga. Još je rano da se priča o deficitima kvalifikacija, ali je najbitnije da nakon poslednje utakmice budemo tamo gde treba da budemo", kazao je kapiten Zmajeva.

Dodatan problem stručnom štabu predstavlja i činjenica da zbog kartona neće biti Benjamina Tahirovića, legitimnog naslednika Miralema Pjanića u nacionalnom timu. Mladi veznjak, koji je od pre nekoliko dana postao novi igrač Ajaksa, je u duelu sa Portugalijom zaradio drugi žuti karton, pa će zbog suspenzije morati utakmicu gledati sa tribina.

Ipak, činjenica da je istorija međusobnih duela apsolutno na strani Zmajeva, to može da raduje BiH javnost. U svih sedam mečeva upisali su pobede, uz svega jedan primljeni gol.

Pride, situacija u taboru Luksemburga nije baš bajna. Jedan od najboljih igrača Žerson Rodrigez odstranjen je iz tima zbog nediscipline, dok je napadač Vinsent Til napustio kamp reprezentacije.

Sve u svemu, BiH je favorit i nema pravo na kiks, jer u suprotnom drugo mesto Grupe J može ostati samo san.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 4. KOLO

Utorak

GRUPA J

20.45: (1,55) Bosna i Hercegovina (4,00) Luksemburg (6,50)

20.45: (10,5) Island (5,70) Portugalija (1,28)

20.45: (35,0) Lihtenštajn (14,0) Slovačka (1,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024reprezentacija Bosne i Hercegovinereprezentacija Luksemburga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara