Slavlje igrača Bilbaa posle gola Muniaina (©AFP)
Slavlje igrača Bilbaa posle gola Muniaina (©AFP)

Bilbao zaboravio kako se pobeđuje u derbiju: Muniain u nadoknadi iz slobodnjnaka ukrao pobedu Sosijedadu

Vreme čitanja: 3min | ned. 31.10.21. | 23:01

Podela bodova na Anoeti - 1:1

Ono što je Atletik Bilbao za Real Madrid ili Barselonu, to je Sosijedad za „ponos Baskije“ – penicilin. Zaboravio je Atletik Bilbao kako se igra protiv Real Sosijedada, kako se pobeđuje u baskijskom derbiju, a posebno kako to izgleda radovati se na Anoeti – 1:1 (0:0)

Postale su utakmice Sosijedada i Bilbaa preslikane, a večerašnji derbi na Anoeti bio je slika i prilika onog prošlogodišnjeg odigranog posle finala Kupa Kralja na Kartuhi, kada su plavo-beli trijumfovali golom Mikela Ojarzabala iz penala. U ligi Sosijedad povede, Bilbao se izvuče na volšeban način.

Izabrane vesti

Spasao je po ko zna koji put Iker Minuian Atletik Bilbaa. Digao je Lavovima glavu iznad vode i sprečio Real Sosijedad da mu nanese sedmi poraz u poslednjih deset utakmica. Iz slobodnjaka, u nadoknadi. Koliko puta je u derbijima samo proključala legendarna Katedrala, koliko puta je Iker Muniain raspalio atmosferu na San Mamesu, koliko puta je usrećio navijače. Čovek - klub. Legenda. Sve ove godine veran Atletik Bilbau. Da nije bilo silnih povreda, možda bi velikan sa severa Španije imao koju titulu više u vitrinama. Makar one iz Kupa kralja, za koji je Bilbao specijalista.

Crne slutnje su se obistinile, Mikel Ojarzabal je zbog povrede zadnje lože morao da preskoči svetkovinu baskijskog fudbala. Imanol Alguasil nije imao najboljeg strelca, ali je imala Aleksandera Isaka da donese Sosijedadu sedmu pobedu u poslednjih deset utakmica protiv ljutog rivala.

Mogao je plavo-beli deo Baskije da slavi Aleksandera Isaka, a donekle i to što je Injigo Martinez svojevremeno postao Juda, i pokazao pravo lice. San Sebastijan je do nadoknade bio na nogama – Real Sosijedad je bio nadomak Bilbaa na kolena. Penaldžije Mikela Ojarzabala nije bilo, ali nema razlog za brigu Imanol Alguasil kada švedski napadač namesti loptu na belu tačku. Odradio je Aleksander Isak posao, ali sve je golman uprskao.

Prevario je Aleksander Isak golmana Bilbaa matirao je Unai Simona. A, pogotku sa kreča prethodio je prekršaj Injiga Martineza u kaznenom prostoru. Nema čoveka u San Sebastijanu koji bi izabrao nekog drugog pre Injiga Martineza da skrivi penal... Izdao je Martinez pre tri godine Sosijedad, promenio je stranu i ogrnuo se crveno-belim bojama. Od tada je napravio brdo grešaka u derbijima. Načinjen penal bio je jedna u nizu.

Injigo Martinez viđen kao tragičar, Aleksander Isak heroj. Ali, drugačije planove imao je Iker Muniain, dete Atletik Bilbaa, klupska legenda. Ponovo je izvadio fleke defanzivaca. Spasao je Injiga Martineza u nadoknadi. Raspalio je preko živog zida, nije najbolje intervenisao Remiro... Imao je loptu na ruci – završila je od prečke u mreži.

Na taj način je Iker Muniain obradovao malobrojne pristalice Atletik Bilbaa na Anoeti i postao prvi igrač od Markela Susaete koji je iz slobodnog udarca postigao gol u baskijskom derbijui. Davno beše ta 2012. godina. Više se neće spominjati, sada je Iker Muniain postao referentna tačka.


PRIMERA - 12. KOLO

Subota

Elče - Real Madrid 1:2 (0:1)

/Milja 86 - Vinisijus 22, 73/

Sevilja - Osasuna 2:0 (1:0)

/Dijego Karlos 40, Okamppos 60/

Valensija - Viljareal 2:0 (1:0)

/Giljamon 43, Soler 56 pen/

Barselona - Alaves 1:1 (0:0)

/Depaj 49 - Rioha 52/

Nedelja

Kadiz - Majorka 1:1 (0:1)

/Negredo 90+3 - Baba 29/

Atletiko Madrid - Betis 3:0 (1:0)

/Karasko 26, Peselja 63 autogol, Feliks 80/

Hetafe - Espanjol 2:1 (1:1)

/Unal 31, 56 - Gomez 38/

Sosijedad - Bilbao 1:1 (0:0)

/Isak 58pen - Muniain 90+1/

Ponedeljak

18.30: (2,50) Rajo Valjekano (3,30) Selta (3,10)

21.00: (2,05) Levante (3,50) Granada (3,90)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ŠpanijaPrimeraReal SosijedadAtletik BilbaoAleksander IsakInjigo MartinezIker Muniain

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara