Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bilbaov Gvozdeni lav: Injakijeva teorema oborila zakone fizike i anatomije

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.10.21. | 11:16

Napadač Baskijaca ostvario neverovatan rekord, cilj 300 utakmica u nizu

Minimalna pobeda protiv Alavesa (1:0) ukrasila je rekord Injakija Vilijamsa, napadača Atletik Bilbaa koji je sa 203 odigrane utakmice u nizu ispisao istoriju Primere.

U doba kada se na profesionalne fudbalere gleda kao na moderne gladijatore, kada je takmičarski tempo dostigao neverovatan intenzitet, a broj zvaničnih duela na godišnjem nivou se praktično udvostručio u odnosu na sezone od pre dve ili tri decenije, igrač baskijskog kluba uspeo je da pobedi anatomiju, fiziku i generalno nauku. Uspeo je Vilijams da u šest sezona, pod komandom pet trenera i uz preko 50 saigrača, ostvari praktično nezamisliv podvig i upiše se u istoriju fudbala na Pirinejskom poluostrvu i na najbolji način opravda nadimak Gvozdeni lav.

Izabrane vesti

Ofanzivac koji je na San Mamesu preskočio bivšeg fudbalera Sosijedada Huana Antonija Laranjagu, prvestveni susret nije propustio od 20. aprila 2016. godine. Vilijams je tako demonstrirao da je jači od umora, povreda, pandemije i brojnih drugih faktora, a na put do istorije osvrnuo se u intervjuu za Marku.

"Još nisam svestan šta sam ostvario, ali treba biti ponosan i srećan. Ovo je dostignuće koje se ne postiže svaki dan. Niz nije bio nešto što me je opterećivalo, ali kako sam se bližio rekordu sve sam više želeo da ga nadmašim i uđem u istoriju sa Atletikom. Veoma sam srećan", rekao je napadač rođen 1994. godine.

Od gostovanja Valensiji i 202. meča centarfor je privlačio posebnu pažnju.

"Pokušao sam da se normalno nosim sa činjenicom da mi predstoji obaranje rekorda. Saigrači su mi u šali govorili nemoj sada da sve upropastiš. Ipak, nisam se pripremao rezervisano, davao sam sve od sebe. Sada, kad sam ostvario uspeh, mogu da se fokusiram na ono što sledi".

Petogodišnji niz pomerio je granice u Španiji, ali i generalno u svetu fudbala, naročito u vreme modernog sporta. U vreme kada su intenzitet i napori profesionalnih fudbalera na neverovatnom nivou, utisak je da Vilijamsov rekord dugo neće dobiti konkurenciju.

"Čini se neverovatno. Ovih dana detaljnije razgovarajući sa kolegama na ovu temu, kondicioni trener je rekao da je ono što sam postigao ludo. Imao sam sreću što nisam imao povrede, čak ni prehladu, treneri su uvek mogli da računaju na mene. Naravno uticala je i dobra genetika".

Vilijams je potom otkrio recept po kojem je stigao do rekorda.

"U zavisnosti od doba sezone, telo od vas traži više odmora ili da radite neku vrstu vežbe, ali istina je da nisam baš lud za određenim pravilima. U trening bazi Lezama smo okruženi sjajnim profesionalcima i trudim se da učinim sve što je potrebno da budem spreman za utakmicu. Profesionalni sportista treba da se oporavi i odmori. Veliki deo svog oporavka zasnivam na odmoru, na hidrataciji pre svega. Odmor je neophodan. Dremnem i noću pokušavam da odem na spavanje rano, a ne da budem sa mobilnim telefonom u krevetu".

Za kraj, Injaki je predvideo koliko bi njegov niz mogao da traje

"Do 300. utakmice ne nameravam da stanem. Vrlo sam zahtevan prema sebi. Neophodno je da imate visoke ambicije. Želim da postavim lestvicu veoma visoko, da narednim generacijama bude komplikovano da me dostignu", rekao je napadač.


tagovi

Injaki Vilijams

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara