Bilo nekad, sad se prepričava: Kad su Zidan i Sedorf zajedno bili jeftiniji od Mijata

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.01.24. | 15:41

Kakva imena i kakve cifre... Samo još jedan pokazatelj u kakvom ludilu živimo

A sad nešto malo drugačije od svega što smo i danas i prethodnih dana pominjali i vezivali za fudbalsku pijacu. Niti je spekulacija, niti ozvaničenje posla. Nego - malo nostalgije. Naravno, za one rođene osamdesetih, pre svega...

U svom ludilu današnjih brojki, neko je na društvenim mrežama 'iskopao' kako je izgledala lista najskupljih igrača u tri najjače lige 1996. godine. U Italiji, Španiji i Engleskoj.

Izabrane vesti

I nije da većina vas ovo nije znala, prosto, kad se ovako posloži na gomilu izgleda zaista frapantno. Kakva imena i kakve cifre...

Šta je nama prvo upalo u oči? Za Predraga Mijatovića Real Madrid je tog leta '96. platio 6.400.000 funti Valensiji, koliko su u istom prelaznom roku zajedno koštali Zinedin Zidan i Klarens Sedorf?! Podsetimo, Zizu je stigao u Juve iz Bordoa, dok se Sedorf pridružio Mijatu u Kraljevskog klubu iz Sampdorije.

Stara je priča da je samo godinu dana ranije Blekburn imao Zidana 'na tacni', tražili su tadašnji šampioni Engleske top pojačanje za Ligu šampiona, bio im je ponuđen francuski genijalac, ali su ljudi iz kluba samouvereno poručili: "Zašto njega kada već imamo Šervuda na toj poziciji?"

Najveći posao u Španiji leta 1996. napravila je Barselona, kupivši Ronalda od PSV-a za blizu 13.000.000 funti, s tim da ništa manje dobar poslovni potez nije bila ni kupovina Rivalda od strane Deportivo la Korunje.

U Italiji je tih dana finansijski cvetala Parma, tako da joj nije bio problem da iskešira čak 10.000.000 evra za Enrika Kjezu, koji je sezonu pre na 27 utakmica postigao čak 22 gola u Seriji A u dresu Sampdorije.

Klub sa Enio Tardinija pazario je istog leta i Lilijana Tirama za svega 4.500.000 funti?!

Bilo je to leto kad je Alan Širer bio apsolutni rekorder sa 15.000.000 funti - toliko je Njukasl izdvojio za njegovo dovođenje sa Ivud parka. I Fabricio Ravaneli plaćen je papreno za ondašnje uslove - 7.000.000 slislo se u kasu Juventusa.

Kao veliku zvezdu Evripskog šampiona u Engleskoj, Mančester Junajted izbrojao je 3.600.000 funti za Karela Poborskog...

Značajno drukčija bila je u ono vreme i platežna moć klubova. Španci su, primera radi, potrošili skoro duplo više od Engleza. Više su tog leta od premijerligaša plaćali i Italijani.

Bilo nekad, sad se prepričava...


tagovi

Zinedin ZidanRonaldoPredrag MijatovićKlarens SedorfZimski prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara