Veljko Birmančević (©MN Press)
Veljko Birmančević (©MN Press)

Birmančević osvaja Švedsku: Tek sam na 50 odsto mogućnosti, a plan je lepa priča sa Malmeom pa – liga Petice

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.07.21. | 16:43

“On je igrač velikih mogućnosti, ali je još u periodu adaptacije”, kaže Jan Dal Tomason

Devet utakmica, od toga šest kao starter i bilans od tri gola i jedne asistencije. Veljko Birmančević je bacio nagoveštaj i navijačima i celoj švedskoj javnosti šta sve može na terenu, zašto je Malme platio Čukaričkom 1.000.000 evra za njega.

A, sigurni su Šveđani, što i sam Birmančević potvrđuje, da je još daleko od pune forme, pune koncentracije potrebne da bi se, najpre, ustalio u prvoj postavi Malmea, a da bi onda postao prva zvezda ekipe, jer sve karakteristike potrebne da bi “drmao” Allsvenskan ligom – ima.

Izabrane vesti

Period potpune adaptacije još nije gotov, uči srpski fudbaler nove principe igre, koji vladaju u Malmeu i švedskoj ligi, ali uči i van terena, pre svega engleski jezik, pa i to kako je živeti u inostranstvu. Zbog svega toga, strpljivi su u klubu, svesni da je sve proces kroz koji Birmančević mora da prođe da bi zasijao na zelenom tepihu.

Na to ukazuje i Jan Dal Tomason, neka sjajni napadač, sada trener Malmea.

Sve ide prirodnim tokom. Birmančević je igrač velikih mogućnosti, sa veštinama da rešava utakmice. Ovo mu je prvi put da živi u inostranstvu, da igra u većem klubu. Zato mu je fokus malo i na drugim stvarima van terena: odjednom mora da živi sam, da vozi automobil... Sećam se sebe kada sam otišao preko granice sa 18 godina, nije bilo lako. Normalno je da ima uspona i padova”, smireno konstatuje Tomason u velikom tekstu za Fotbollskanalen posvećen Veljku Birmančeviću.

Jan Dal Tomason (©Reuters)Jan Dal Tomason (©Reuters)

A, mladi srpski fudbaler smatra da sve ide u pravom smeru.

Mogu da kažem da sam zadovoljan, s obzirom na to koliko je teško kada se prvi put ode u inostranstvo, promeni zemlja, promeni klub, uči se novi jezik. Brzo sam se uklopio u tim, odigrao neke mečeve, postigao poneki gol, što je odlično. Zadovoljan sam klubom, timom, grad je takođe lep”, konstatuje Birmančević.

Svestan je i on da se prava izdanja tek očekuju. Prva kola prvenstva je propustio zbog povrede, tek u petom je bio prvi put starter i odmah je postigao gol protiv Varsberga. Od tada do danas, tri gola i asistencija.

Mislim da idem u pravom smeru. Naravno, još nisam postao standardan prvotimac, moram da se izborim za mesto, čak i da igram celu utakmicu. To su moje trenutne želje, jer kada igraš ceo meč, onda imaš 90 minuta da postigneš gol. A, za ofanzivnog igrača takav kontinuitet je preko potreban. Ja sam još u periodu adaptacije, nekad igram, nekad ne, što je sve normalno kada još imaš i jaku konkurenciju za mesto. Nadam se da će mi minutaža u narednom periodu biti sve veća”.

Pomalo iskri nestrpljenje iz Veljkovih reči da što pre “osvoji” Švedsku.

Kada pričam sa ljudima kod kuće u Srbiji, razumeju da nisam još iskazao sve svoje kvalitet. Nešto sam pokazao, ali ne onoliko koliko sam očekivao i koliko mogu. A, mogu mnogo, mnogo više. Mislim da sam trenutno na 40-50 odsto mogućnosti. Biće bolje vremenom, kada sve stvari dođu na svoje mesto i kada budem dobijao više vremena da igram”.

Objasnio je brzonogi ofanzivac i razlike na koje u Malmeu mora da se navikava.

“Na terenu, najveća je razlika u principima igre. Igra u defanzivi i presingu traže drugačiji pristup nego u Čukaričkom. U švedskom fudbalu se mnogo više igra napred-nazad”.

I čisto da se zna, Birmančevićeve ambicije su daleko od veće od osvajanja Malmea i Švedske.

Lepo mi je ovde i voleo bih da napravim neku prelepu priču, a da onda za godinu-dve pređem u neku od najjačih liga. To mi je cilj”, poručio je srpski fudbaler.

Dušan Đorđević i Veljko Birmančević(©MN Press)Dušan Đorđević i Veljko Birmančević(©MN Press)

A, Šveđani su u pomoć pozvali i Dušana Đorđevića, trenera Čukaričkog, kod kojeg je Birmančević eksplodirao prošle jeseni. Odigrao je daleko najbolju sezonu, pa su Skandinavci pitali šefa struke Brđana gde je “žica” lucidnog ofanzivca.

“Eksplodirao je kada sam preuzeo Čukarički, postigao je 11 golova i šest asistencija. Igrao je stvarno fenomenalno. To govori o nešto o našoj saradnji i razumevanju, jer ranije se njegov učinak nije toliko odražavao u statistici”, kaže Đorđević.

Publika u Švedskoj će tek videti šta sve Birmančević može, siguran je trener Brđana.

Njegov stil igre je takav da podiže publiku na noge. Radio je to ovde u Beogradu svojim driblinzima, prodorima, nekim neočekivanim rešenjima na terenu. On je tip igrača kakve navijači vole. Ima i brzinu, prodornost, fizičke atribute da isprate tehničke. Stvarno je maestro u svemu. Razlika između njega i ostalih igrača je što ima fenomenalnu viziju igre, razume igru jako dobro. Ali, njemu je potrebna iskra, nešto da uradi po svom, neki driubling, gol ili asistencija, da to bude spektakularno”, objasnio je Đorđević.


tagovi

Veljko BirmančevićMalmeDušan ĐorđevićJon Dal Tomason

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara