Gustav Ludvigson (©MN Press)
Gustav Ludvigson (©MN Press)

Bitka za Stokholm i Hamarbijev završeni medeni mesec

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.08.21. | 10:49

Jurgorden se bori sa AIK-om, a rival Čukaričkog ide na noge Geteborgu u sklopu 14. runde Alsvenskana

Malme je ovog leta u prvom planu od švedskih klubova u Evropi posle dobrih igara u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U domaćim okvirima, tim koji predvodi poznati Danac Jon dal Tomason imaće opasne konkurente u gradskim rivalima, Jurgordenu i AIK-u. Timovi iz Stokholma u nedelju (15.00) igraju derbi 14. kola Alsvenskana.

Posle skoro polovine elitne lige Švedske, Jurgorden je na prvom mestu usled bolje gol-razlike od šampiona Malmea, koji je juče remizirao na gostovanju Halmstadu. Lider ima ubedljivo najbolju odbranu u ligi, sa samo osam primljenih pogodaka. AIK, gradski rival iz severnog dela prestonice Švedske, u odličnoj je formi. Osvojio je 10 bodova u prethodna četiri kola i uključio se u borbu za titulu u šampionatu ove države na severu Evrope.

Izabrane vesti

15.00: (2,05) Jurgorden (3,35) AIK (3,80)

Jurgorden ima tri uzastopne pobede. Na svom terenu, stadionu Tele2 Areni, ima šest trijumfa i remi, bez poraza, s gol-količnikom 16:3. Najbolji strelac tima ove sezone je Norvežanin Aslak Fon Vitri. Zanimljivo je da je on defanzivac, a postigao je već pet golova (dva iz jedanaesterca).

Kod tima iz Solne, dela Stokholma, Argentinac Nikolas Stefaneli četiri puta je zatresao mrežu rivala u dosadašnjem toku šampionata. Za AIK igraju i dvojica srpskih internacionalaca, golman Budimir Janošević i napadač Bojan Radulović. Ekipa iz Solne ne može da se pohvali dobrim rezultatima u gostima. Najbolji je domaćin u ligi sa šest pobeda i dva remija, bez neuspeha, ali van svoje "Prijateljske arene" ima samo četiri boda na pet mečeva - po pobedu i remi, uz tri poraza.

Tradicija duela gradskih rivala je da dolazi mali broj golova. Na devet vezanih utakmica ovih klubova (osam u prvenstvu u jedna u Kupu Švedske) dolazio je tip 0-2, a na tri prethodne utakmice mreže su se tresle samo jednom – dva puta je slavio AIK, a jednom Jurgorden. Oba tima su u naletu, dobroj formi.

17.30: (2,50) Geteborg (3,35) Hamarbi (2,80)

Na teren će danas u Alsvenskanu i Hamarbi, rival Čukaričkog u 3. kolu kvalfikacija za Ligu Konferencije. Sastav iz Stokholma gostuje Geteborgu, u sklopu 14. kola, i neće imati lagan zadatak da se izvuče sa stranputice.

Prva nedelja avgusta nije bila sjajna za momke Miloša Milojevića, srpskog stratega koji je probudio Bajen po dolasku sredinom jula. Posle zahvalnog rasporeda utakmica minulog meseca i sa finim skalpovima protiv Norćepinga i Maribora, čini se da je Hamarbi počeo da se skreće sa pobedničkog puta. Ako je jul bio medeni mesec na Havajima, početak avgusta je poput spavanja sa komarcima.

Sve je krenulo remijem na gostovanju Estersundu, kojem će biti teško da sačuva prvoligaški status, a onda je došao četvrtak i gostovanje u Beogradu, u sklopu prvog duela borbe za plej-of Lige Konferencija. Hamarbi nije bio ni blizu da zapreti Čukaričkom, koji je slavio sa 3:1, mada je kompletan utisak da je Bajen odlično prošao.

Što se tiče Geteborga, radi se o sastavu koji je pun povratnika. Matijas Bjersmir, Oskar Vendt, Sebastijan Erikson, Pontus Vernblom, Gustav Svenson i Markus Berg su se poslednjih godina vratili kući u Geteborg kako bi ponovo "okupili bend". Na nesreću Vernbluma, telo je zaustavilo njegov nastavak karijere.


tagovi

Švedska 1AIKJurgordenAIK SolnaHamarbiGeteborgFK Geteborg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara