Benrahma i Mitrović (©Reuters)
Benrahma i Mitrović (©Reuters)

Bitka za Zapadni London, novac, istoriju i ono najbitnije - Premijer ligu

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.08.20. | 12:25

Brentford i Fulam u borbi za elitni rang i 200.000.000 evra u najskupljem meču na svetu. Kebano brine Skota Parkera, Pčele čekaju na elitu 77 godina

Trenutak istine – Brentford ili Fulam? Kome će biti odškrinuta vrata raja? Ko je poslednji učesnik Premijer lige za sezonu 2020/2021? Oduka pada večeras (20.45) na kultnom Vembliju. U finalu plej-ofa Čempionšipa sastaju se ljuti rivali, komšijski klubovi čiji stadionu se nalaze na nekoliko kilometara razdaljine. Derbi zapadnog Londona – ulog ogroman. Pobednika čeka elita, ali i nagrada od 200.000.000 evra. Toliko se procenjuje da će dobiti pobednik najskupljeg meča na svetu kako je već sada ustaljeno da zovu finalni duel za popunu najbolje lige Engleske.

Oba tima su opravdala ulogu blagih favorita u polufinalnom dvomeču. Fulam je bio bolji za gol od Kardifa (2:0 i 1:2), dok je Brentford eliminisao još jedan velški klub, Svonsi (0:1 i 3:1). Navijači Fulama rado se sećaju 26. maja 2018. godine. U velikom finalu na Vembliju, tim iz Londona je pobedio Aston Vilu sa 1:0 i domogao se Premijer lige. Ekipu sa Krejven Kotidža tada je sa klupe predvodio Slaviša Jokanović, a na terenu je bio Aleksandar Mitrović. Srpski stručnjak fudbalski hleb sada zarađuje u Kataru, dok popularni Mitar i dalje nosi dres londonskog tima.

Izabrane vesti

Strepeli su svi u redovima Kolibara. Mitrović je zbog povrede propustio dvomeč sa Kardifom. Zna Fulam da pobeđuju i bez najboljeg strelca Čempionšipa i svih engleskih profesionalnih liga (26 golova), ali su svi priželjkivali da se Srbin oporavi i povede napad svog tima. I laknulo im je - Mitar je zdrav! I spreman je za utakmicu. Iako je zbog povrede zadnje lože propustio polufinale sa velškim timom, večeras će biti na terenu Vemblija. Da li je skroz ozdravio ili će stegnuti zube da odigra taj najvažniji meč u sezoni, sada je manje bitno, jer je trener Skot Parker najavio da će Aleksandar igrati.

Mitrović je spreman. Svi igrači su spremni za utakmicu“, rekao je Parker na konferenciji za medije.

Osim samog plasmana u Premijer ligu, srpski reprezentativac će imati još nekoliko motiva u duelu sa Brentfordom. Najpre, imaće šansu da dostigne i prestigne klupski rekord po broju golova u sezoni, koji drži Luis Saha, koji je 2000/2001 27 puta zatresao mreže rivala. Mitrović je sada na koti 26.

Pored toga, utakmica sa Brentfordom biće tačno stota za srpskog asa u dresu Fulama! A do sada je postigao 49 golova. Znači, mogao bi Mitrović da „upuca“ dva jubileja na Vembliju: 100 nastupa i 50 golova u crno-belom dresu.

Međutim, kako je rešio jedan problem, Parkeru se javio novi. U revanšu protiv Kardifa povredio se i junak prolaska u finale plej-ofa Neskens Kebano. Napadač iz DR Konga postigao je po gol u oba duela, ali je u Londonu prošle nedelje zamenjen na poluvremenu. U pitanju je lakša povreda kolena. Obojica bi mogla na teren.

Neskens je osetio bol u kolenu. Mitrović je bolje iz dana u dan. Bio je blizu oporavka i u četvrtak pred revanš, ali nije bio potpuno spreman. Zato je bio najglasniji na tribinama, čuli smo ga i mi na klupi kako viče, psuje, bodri saigrače, podržava svakog, pogotovo u drugom poluvremenu. Bilo je veoma rizično da ga pustimo da igra, ali se nadam da će se oporaviti do utorka i do finala. Ponosan sam na igrače. Prošli smo nemilosrdna dva meseca, tri slučaja pozitivnih na virus korona...“, rekao je Parker.

Brentford na elitu čeka čak 77 godina. Protiv Svonsija u sredu su se izabranici danskog stručnjaka Tomasa Franka oprostili od Grifin parka. Naredne sezone sele se na nešto veći Brentford Komjuniti stadion, kapaciteta 17.250 gledalaca. Kakva bi to nagrada bila da Pčele igraju Premijer ligu na novom zdanju? Probudio se i Oli Votkins, napadač Brentforda. On se "jurio" sa Mitrovićem cele sezone u Čempionšipu. Srbin je bio bolji za jedan gol, ali je napadač Pčela zatresao mrežu Svonsija u sredu i sada i on ima 26 golova na kontu.

Tradicija poslednjih godina je na strani Brentforda. Ove sezone Fulam je oba puta poražen, a nije postigao ni gol protiv komšija za 180 minuta. Na Grifin parku je bilo 1:0 u decembru, a u junu na Krejven Kotidžu Brentford je slavio sa 2:0. Od poslednjih 10 utakmica ekipa iz zapadnog Londona u Čempionšipu, Fulam ima samo jedan trijumf, a Brentford čak šest, dok su tri meča završena bez pobednika. Ukupno, ovi timovi su odigrali 60 utakmica, a Pčele imaju pobedu više (22:21 uz 17 remija).

Na pet od prethodnih šest utakmica ova dva tima dolazio je tip 0-2 gola. I tradicija, ali i veliki ulog nagoveštavaju da nećemo videti mnogo pogodaka na Vembliju.

Međutim, jedno je sigurno – London dobija šestog premijerligaša naredne sezone. 

ČEMPIONŠIP - FINALE PLEJ-OFA ZA PREMIJER LIGU

Utorak

20.45: (2,35) Brentford (3,40) Fulam (3,10)


tagovi

Čempionšip plej-ofČempionšipVembliBrentfordFulam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara