Niko Kovač (Reuters)
Niko Kovač (Reuters)

Bivši šampion Nemačke potpisao četvrtog trenera za godinu dana: Kovač ponovo u Bundesligi

Vreme čitanja: 2min | uto. 24.05.22. | 13:32

Volfsburg angažovao hrvatskog stručnjaka do 2025. godine

Posle skoro šest meseci pauze Niko Kovač se vraća trenerskom poslu. Treći put u karijeri sešće na klupu jednog nemačkog šampiona budući da je preuzeo kormilo Volfsburga sa kojim je ozvaničio saradnju do 2025. godine. Tako je postao čak četvrti trener na klupi Vukova u poslednjih 12 meseci, budući da su se pre njega na toj poziciji smenjivali Oliver Glazner, Mark Van Bomel i Florijan Kofelt.

Posle jednoipogodišnje sage u Monaku, vratio se hrvatski stručnjak u rodnu zemlju, čiji fudbal najbolje poznaje i oseća. Profesionalnu trenersku karijeru počeo je u Ajntrahtu iz Frankfurta, gde je u drugoj sezoni (2017/18) dvogodišnjeg mandata bio jedan od najzaslužnijih za napredak Luke Jovića, da bi leta 2018. preuzeo minhenski Bajern gde se zadržao 16 meseci.

Izabrane vesti

"Ja sam dete Bundewslige i vrlo sam entuzijastičan i motivisan da počenem još jedno uspešno podglavlje sa Vukovima", rekao je Kovač koji će pored sebe kao asistenta imati dve godine mlađeg brata Roberta.

U upravi Volfsburga se nadaju da je kraj kratkoročnim trenerskim mandatima kluba koji je 2009. godine osvojio Bundesligu, 2015. bio vicešampion, prošle godine zauzeo četvrto mesto, a aktuelnu završio na razočaravajućoj 12. poziciji.

"Kada smo popunjavali poziciju trenera, najvažnije nam je bilo da ne napravimo brzopletu, ishitrenu odluku, već da odvojimo dovoljno vremena za izbor trenera koji će pomoći Volfzburgu da se razvija i napreduje na duge staze. Srećan sam što smo doveli Nika poznatog po konzistentnom i uspešnom radu i verujem da će klub nositi njegov pečat u narednim godinama", rekao je direktor upravljačkih operacija Jerg Šmatke.

Kovač se od jula 2018. do novembra 2019. godine pokazao da još uvek nije spreman da vodi klub veličine Bajerna. Sa Bavarcima jeste očekivano osvojio titulu i kup, ali je u Ligi šampiona eliminisan već u četvrtfinalu i to sa ubedljivih 6:2 u dvomeču protiv Liverpula. Ispadanje u četvrtfinala Minhen pre toga nije doživeo punih osam godina.

Sada ga čeka šansa da oživi trenersku karijeru bez prevelikog pritiska, ali u klubu sigurno očekuju da će vratiti Volfzburg u Evropu i vrh nemačkog fudbala.



tagovi

Niko KovačVolfsburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara