Šerif u Bragi (©Reuters)
Šerif u Bragi (©Reuters)

Bizaran raspad Šerifa: Od ekipe koja je savladala Real ostala dvojica, iz LŠ u treću ligu Turske i na Tajland

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.06.22. | 09:30

Najveće obeštećenje 2.000.000 evra, a bili su senzacija Lige šampiona

Prvo je pala Crvena zvezda, u Zagrebu su se smejali. Onda je pao i Dinamo. A u grupnoj fazi Lige šampiona i Šahtjor i Real Madrid, kasniji osvajač titule evropskog prvaka. Nije Šerif oduševljavao igrom, ali je prošle sezone šampion Moldavije bez svake sumnje bio najpozitivnije iznenađenje Lige šampiona stigavši i do proleća u Ligi Evrope gde ga je konačno zaustavila Braga i to u penal seriji.

Ovog leta – raspao se.

Izabrane vesti

Od tima koji je u Madridu savladao Real sa onih istorijskih 2:1 ostala su samo dvojica igrača. S tim da postoji mogućnost da ih bude još toliko. Ali i u toj varijanti opet bismo došli do surove činjenice da je zlatna generacija moldavskog tima jednostavno nestala. I da se sve bude gore klub nije nešto posebno ni zaradio. Mada se oduvek i činilo da "KGB" rukovodstvo kluba i nije u Tiraspolj stiglo da zarađuje novac preko fudbala. Imaju oni i druge, isplatljivije izvore.

Kako bilo, ako gledamo baš tim koji je igrao protiv Reala...

TRENER JURIJ VERNIDUB

(bez kluba)

Strašan je posao radio, nešto nalik Vladanu Milojeviću u Crvenoj zvezdi. Nije imao mnogo talenta u timu, ali je znao da zaključa teren. Otišao je iz kluba kada je izbio rat u Ukrajini i priključio se vojsci. Kažu da je stacioniran u artiljerijskoj jedinici na jugu zemlje, tamo gde se zaista puca.

KAPITEN FRANK KASTANJEDA

(otišao u Vartu Poznanj, pa u Buriram Junajted)

Nešto nije u redu sa klubom koji igra grupnu fazu Lige šampiona, a čiji kapiten zatim kao slobodan igrač ode prvo u Vartu iz Poznanja, a zatim u Buriram Junajted na Tajlandu. Štaviše, prilično smo uvereni da to može da se desi samo u Moldaviji. Neshvatljivo.

GOLMAN JORGOS ATANASIADIS

(vratio se u AEK)

Imao je 10 odbrana protiv Reala i izborio se za novu šansu u matičnom klubu, atinskom AEK-u. Da li će je i ugrabiti ostaje da se vidi, ali ovo još i ima smisla.

“Vatreni“ navijači (©Reuters)“Vatreni“ navijači (©Reuters)

JASURBEK JAHŠIBOJEV

(vratio se u Legiju)

Postigao je prvi gol protiv Reala u 25. minutu utakmice. U Tiraspolj je i stigao kao pozajmljeni fudbaler Legije, sada se vraća u Varšavu. Još jedna uspešna priča. Nema ih mnogo iz Šerifa.

SEBASTIJAN TIL

(vraća se u Niderkorn)

Strelac pobedničkog gola protiv Reala, zbog porekla sa zapada Evrope njega su inostrani mediji najviše gurali, nije bilo novine bez intervjua Sebastijana Tila. A danas je – fudbaler Progres Niderkorna. Ko ne zna, reč je o klubu iz Luksemburga iz kojeg je i otišao na pozajmicu u Šerif. On bi još i mogao da se vrati u Tiraspolj, ako se uprava kluba potrudi, mada se čini da ona ima pametnija posla. Piše se da bi mogao u Cvajtu, u Hanzu iz Roštoka.

ADAMA TRAORE

(otišao u Ferencvaroš)

Asistirao je Tilu za gol protiv Reala, cele sezone bio možda i najatraktivniji fudbaler Šerifa, a na kraju postao i najskuplja prodaja moldavskog kluba. Ali nemojte ni da pomislite da su u Tiraspolju ozbiljno zaradili na bilo kome. Mada na Traoreu jesu najviše. Otišao je u Ferencvaroš za 2.000.000 evra.

DIMITRIOS KOLOVOS

(otišao u Kodžaeli)

Impresionirao je protiv Crvene zvezde, pojeo je vezni red srpskog šampiona, a onda za 280.000 evra otišao u Kodžaeli s kojim će, ako ne bude promena, sledeće sezone igrati treću ligu Turske?! Jer ove je došao da ih posle nastupa u Ligi šampiona spasi ispadanja iz druge lige i očigledno nije uspeo. Nestvarno.

Slavlje u Madridu (©Reuters)Slavlje u Madridu (©Reuters)

GUSTAVO DULANTO

(i dalje igrač Šerifa)

Jedan od dvojice igrača koji su i dalje tu. Hvaljen da je, Gustavo!

DANILO ARBOLEDA

(otišao u Al Ain)

Kad kažemo prodat mislimo – otišao bez obeštećenja. Bar će on da zaradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

KRIS SILVA

(otišao u Fluminense)

Došao u Šerif iz Volte Redondo, trenutno u brazilskoj Seriji C, kasnije postao jedan od retkih igrača na kome je Šerif zaradio, jer ga je Fluminense kupio za 1.500.000 evra. Uz Adamu Traorea posao za ponos.

FERNANDO

(otišao u Krila Sovjetov)

Desni bek je u Šerif stigao iz Botafoga, na kraju nešto i zaradio klubu, jer su ga Krila Sovjetov platila 800.000 evra. Nije baš idealan tajming bio, kako je otišao u Samaru izbio je rat i neće se baš naigrati fudbala u Rusiji.

EDMUND ADO

(još u Šerifu)

Paradoksalno, jedan od samo dvojice igrača koji su počeli utakmicu sa Realom, a i dalje su u klubu je fudbaler koji je mogao da Šerifu donese najviše novca. Edmunda Ada su hteli i Midtjiland i Crvena zvezda, ali je onda besna uprava Šerifa rešila da tera inat i transfer koji je mogao da im donese i više od 2.000.000 evra je propao. Kako sada stvari stoje, Ado će i sledeće sezone da igra u Tiraspolju mada se nikad ne zna...

Što se tiče rezervista, Bruno ide u Omoniju iz Nikozije, za džabe naravo. Keston Žulijen je još u klubu i nema naznaka da će otići. Bobanu Nikolovu ugovor ističe 1. jula, čini se da će Makedonac sreću potražiti na drugom mestu. Ako gledmo igrače koji nisu ulazili u igru protiv Reala situacija je sledeća: golmani Dumitru Seleadnik i Sergej Pašenko ostaju u klubu, kao i štoper Stjepan Radeljić, te vezista Serafim Kožokari i krilo Momo Jansane. Maksim Kožokaru je kao slobodan igrač otišao u rivalski Petroklub.

U međuvremenu je klub kupio levog beka Patrika Kpoza, zadnjeg veznog Šarla Petra iz Malavija, pa još jednog Musu Kjabua iz Maliija. Dalje i centralnog vezistu iz Albanije Ređija Luškju, rezervnog napadača iz Gane Basita Abdul Kalida, pa njegovog zemljaka Razala Abaloru na golu, Gabija Kikija je doveo iz Belorusije, Pernambuka iz Lavova, stigli su i Stefanos Evangelu, Renan Guedeš, Sedrik Badolo.... Na kraju, doveo je i 18-godišnjeg napadača iz ruske četvrte lige Danila Ankudinova, a kao zamenu za Traorea i Abua Uataru, iz francuskog drugoligaša Valensijana.

Prvu utakmicu u sledećoj sezoni Šerif igra 6. jula protiv Zrinjskog. Ko zna kako će im ekipa izgledati do tada.


tagovi

ŠerifEdmund AdoFrank KastanjedaJuri Vernidub

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara