Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bleda senka vicešampiona sveta: Hrvati protiv Škota jure poslednji voz za osminu finala

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.06.21. | 19:56

Hrvatska i Češka remizirali u drugom kolu (1:1)

Susret u kojem je rivalima pripalo po poluvreme obeležili su pogodak Šika iz jedanaesterca za polemiku i sjajan gol Perišića nakon individualne bravure te je Češkoj i Hrvatskoj pripao po bod u susretu 2. kola Grupe D (1:1).

Ukoliko je duel sa Engleskom ostavio makar deo dilema i mogao da se podvede kao skroman dan Hrvatske, utakmica protiv Češke potvrdila je da su izabranici Zlatka Dalića daleko od svojih najboljih izdanja i da trenutna slika Vatrenih predstavlja tek bledu senku vicešampiona Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Izabrane vesti

Česi, agilniji od prvog sudijskog zvižduka i rešeni da drugim trijumfom pre susreta sa Engleskom overe kartu za narednu rundu, iskoristili su prilično skroman i bezidejan pristup Hrvata. Inicijativa izabranika Jaroslava Šlihavija prve plodove dala je u 18. minutu kada je Patrik Šik dobio idealnu loptu sa desnog boka, ali je iz sjajne pozicije uputio veoma loš udarac i ispustio prvi veliku priliku da donese promenu rezultata.

Pet minuta kasnije, Hrvatska je odgovorila preko Perišića, međutim udarac pravo u Vaclika posle uigrane akcije iz kornera bio je dovoljan tek da podihne samopouzdanje Vatrenih. Prva pretnja rivala nije uticala na pristup Čeha, a u potrazi puta do Livakovićevog gola pomogla im je "evolucija fudbala". Uz pomoć VAR analize, arbitar Karlos del Sero Grande u 35. minutu je doneo odluku da vazdušni duel Lovrena i Šika okarakteriše kao prekršaj defanzivca i pokaže na belu tačku.

Neoboriva činjenica, poput krvavog nosa golgetera Češke, jeste da donedavno potez Lovrena ne bi predstavljao povod ni za tračak nade rivalu za najstrožu kaznu. Upravo odluka španskog sudije bila je povod za proteste Hrvata, a pošto su se uzburkane strasti stišale Šik je preuzeo odgovornost i treći put na prvenstvu se upisao u strelce.

Pogodak sa bele tačke Čehe je približio narednoj fazi, međutim upravo na krilima slavlja Šlihavijevi izabranici mogli su da budu surovo kažnjeni jer je Hrvatska imala stopostotnu šansu u narednom napadu, ali je mreža iza Vaclika ostala mirna.

Dalićeve taktičke zamisli koje su već posle poraza od Engleske (0:1) naišle na kritike javnosti u Hrvatskoj nisu dale željeni rezultat, pa je selektor Vatrenih bio primoran na promene već uoči drugog dela igre. Usled izmena, ali i pritiska rezultatskog imperativa Hrvatska je preuzela glavnu reč u nastavku i posle samo dva minuta, pogotkom Perišića stigla do izjednačenja.

Sjajan prodor ofanzivca prilikom kojeg je izbacio iz igre Coufala i uputio neodbranjiv udarac predstavljao je idealan početak drugog poluvremena za Hrvate, koji su motivisani da načine potpuni preokret nastavili da pletu mrežu oko gola protivnika.

Usledio je niz pokušaja među kojima su najozbiljniji bili Vlašića u 73. i Petkovića u 89, ali je rezultat ostao nepromenjen te je Češka napravila značajan korak ka narednoj fazi, dok će Hrvatska poslednji voz za osminu finala juriti protiv Škotske u trećem kolu.


HRVATSKA – ČEŠKA 1:1 (0:1)

/Perišić 47 - Šik 37pen/


Stadion: Hempden Park (Glazgov)

Sudija: Karlos del Sero Grande (Španija)

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković – Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol – Modrić, Kovačić – Perišić, Kramarić (od 62. Vlašić), Brekalo (od 46. Ivanušec) – Rebić (od 46. Petković)

ČEŠKA (4-2-3-1): Vaclik – Coufal, Kalas, Čelustka, Boril – Holeš (od 63. Kral), Souček – Masopust (od 63. Hložek), Darida, Jankto - Šik

Žuti kartoni: Lovren (Hrvatska), Masopust (Češka)


tagovi

HrvatskaČeškaEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara