Slavlje fudbalera Alžira (Reuters)
Slavlje fudbalera Alžira (Reuters)

Bod kao pobeda: Burkina Faso ogolila slabosti Alžira, Lisice ipak obezbedile meč loptu za mundijal (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.11.21. | 19:07

I Nigeriji bod protiv Zelenortskih ostrva bio dovoljan za plasman u treću fazu

Nije fudbalska reprezentacija Alžira nastupila na prošlom Svetskom prvenstvu u Rusiji, a u odlučujućoj utakmici grupne faze kvalifikacija za mundijal u Kataru, uporna Burkina Faso ogolila je sve njene slabosti. Bod je bio dovoljan Pustinjskim lisicama za overu prvog mesta u grupi i plasman u treću fazu, odnosno meč loptu za plasman na Svetsko prvenstvo, međutim autsajder se u dva navrata vraćao uteravši domaćinu strah u kosti. Alžir se provukao, ali dobio lekciju iz koje mora da shvati da će sa večerašnjim pristupom u defanzivi teško preskočiti finalnu prepreku i overiti vizu za Katar - 2:2.

Istovremeno, Nigeriji je bod protiv Zelenortskih ostrva bio vredan kao pobeda, te su se zajedno sa Alžirom pridružile DR Kongo, Egiptu, Gani, Maliju, Maroku i Senegalu i postale učesnici treće, odlučujuće runde afričkih kvalifikacija u kojoj će deset selekcija u pet dvomeča odlučivati kojih će pet timova sa Crnog kontinenta igrati na planetarnoj smotri.

Izabrane vesti

Šetao se Alžir kroz A grupu, posle pet rundi imao gol razliku 23:2 i upravo je Burkina Faso bila jedina selekcija koja ga je sprečila da ima maksimalan učinak. Odoleli su Pastuvi pre dva meseca na neutralnom terenu u Marakešu, a večeras naterali da Alžirce da strepe do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Ispostavilo se da je ključni fudbaler overu prve pozicije bio Jusef Belaili, fudbaler Katara i dvostruki asistent. A ako je on heroj, tragičar je mogao da bude Benlamri, štoper koji nosi krivicu za oba gola Burkine Faso. Sa vodećim golom Rijada Mareza iz 20. minuta, Alžirci su verovatno pomislili da je posao gotov, ali je pred kraj poluvremena odbrana domaćina pukla, baš na mestu gde je bio Benlamri. Kombinacija Sangare - Sanogo vratila je goste u poziciju da im je bio potreban samo jedan gol.

Krčkala se neizvesnost tako do sredine drugog dela, kada je Belaili pronašao rezervistu Sofijana Fegulija, a vezista Galatasaraja bacio Burkinu Faso na kolena. Ispostavilo se samo na kratko, pošto joj je Benlamri ponovo pomogao da se uspravi. Ovoga puta je skrivio penal koji je u gol pretvorio Dajo, ali u narednih desetak minuta koliko je ostalo do kraja, gosti nisu uspeli da naprave metež pred golom Alžira. Lisice su vezale i 20 utakmicu bez poraza, ali im je Burkina Faso večeras pokazala da su i te kako ranjive, a u trećoj fazi ih tek čekaju ozbiljne selekcije.

Nigerija je, rezultatski gledano strepela od Zelenortskih ostrva i slavi Viktora Osimena i njegov pogodak već iz prvog minuta utkamice. Međutim, na terenu je bila drugačija priča, jer su Super Orlovi u drugom poluvremenu odsekli sve prilaze golu, pa gostujući sastav nije uputio niti jedan udarac - 1:1.

Napao je Gernot Ror Zelenortska ostrva sa dva špica Odionom Igalom i Osimenom, a centarfor Napolija preneo je strašnu formu iz Serije A i na reprezentativni dres. Doduše uz amatersku intervenciju domaće odbrane koja mu je u nameri da izbaci loptu omogućila zicer situaciju. A takve poklone čovek zbog kojeg je Napoli lider italijanske elite ne propušta.

Međutim, samo pet minuta kasnije pukla je i odbrana Nigerije i to posle kornera. Stopira je pobegao Trost Ekongu, ili bolje reći, prikrao mu se sa leđa i spretno reagovao. Do kraja poluvremena Nigerjci su želeli pogodak, uputili još desetak udaraca ka golu, a kako nisu uspeli da povedu, opredelili su se za potpuno drugačiji pristup nakon pauze.

Spustili su loptu, umrtvili tempo i trudili se da drže rivala što dalje od svog gola. A to im je na kraju donelo baš ono što su želeli, bod, prvo mesto u grupi i treću fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

AFRIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Grupa A

Ponedeljak

Niger – Džibuti 7:2 (2:1)

/Ađe 14, 36, 75, Vonkoje 62, Sosa 64, Isa 85, 87 – Ahmed 33, Jabe 84/

Utorak

Alžir - Burkina Faso 2:2 (1:1)

/Marez 22, Feguli 68 - Sanogo 37, Dajo 84/


Grupa B

Utorak

20.00: (4,40) Mauritanija (3,35) Ekvatorijalna Gvineja (1,90)

20.00: (1,35) Tunis (4,60) Zambija (10,5)

Grupa C

Utorak

Nigerija - Zelenortska ostrva 1;1 (1:1)

/Osimen 1 - Stopira 5/

Liberija - Centralna Afrika 3:1 (2:0)

/Mekoli 2, Vilson 8, 74 - Ngoma 61/

Grupa D

Utorak

Mozambik - Malavi 1:0 (0:0)

/Mzava 51AG/

20.00: (2,35) Kamerun (2,95) Obala Slonovače (3,50)

Grupa E

Nedelja

Mali – Uganda 1:0 (1:0)

/Kulibali 19/

Ponedeljak

Kenija – Ruanda 2:1 (2:0)

/Olunga 2, Odada 15pen – Nijonzima 66/

Grupa F

Utorak

Egipat - Gabon 2:1 (1:0)

/Magdi 4, Obijang 75AG - Alevina 54/

Libija - Angola 1:1 (0:0)

/Msud 49 - Zini 81/

Grupa G

Nedelja

Gana – Južna Afrika 1:0 (1:0)

/Aju 33pen/

Zimbabve – Etiopija 1:1 (1:0)

/Mahači 39 – Ahmed 86/

Grupa H

Nedelja

Senegal – Kongo 2:0 (2:0)

/Sar 14, 24/

Ponedeljak

Namibija – Togo 0:1 (0:0)

/Plača 88/

Grupa I

Ponedeljak

Gvineja Bisao – Sudan 0:0

Utorak

20.00: (1,35) Maroko (4,60) Gvineja (10,5)

Grupa J

Nedelja

DR Kongo – Benin 2:0 (1:0)

/Mbokani 10, Malanbo Ngita 74/

Madagaskar – Tanzanija 1:1 (0:1)

/Abdalah 74 – Msuva 25/


***Kvote su podložne promenama


tagovi

Zelenortska Ostrvareprezentacija NigerijeNigerijareprezentacija Burkine Fasoreprezentacija AlžiraAlžirAfrikakvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara