Dario Benedeto (©AFP)
Dario Benedeto (©AFP)

Boka naciljala vrh tabele na stadionu koji joj nije u lepom sećanju

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.06.22. | 23:08

Argentina 1: Barakas Sentral dočekuje Đenovljane u sklopu 4. kola šampionata u Floresti

U želji da ostvari drugu pobedu u nizu, kojom bi se vinula na vrh tabele, Boka Juniors noćas (02.30) gostuje na stadionu Islas Malvinas u Floresti gde će suočiti sa Barakas Sentralom. Los Kamionerosi, koji nisu uspeli da pobede nijednu od dosadašnje tri utakmice u povratničkoj sezoni među elitom, potrudiće se da pokrenu svoju kampanju na bolje, dok tim iz La Boke posle titule u Liga kupu cilja vođstvo i u Primeri.

Barakas Sentral nije tradicionalna ekipa iz argentinske elite. On je tek nedavno izborio plasman u prvu ligu, posle više od 90 godina tavorenja u nižim rangovima. U Kupu profesionalne lige Barakas je igrao veoma dobro i bio je nadomak plej-ofa, koji mu je izmakao za bod, pošto je završio na 5. mestu Grupe B, sa samo bodom zaostatka za Aldosivijem, koji je nastavio takmičenja u eliminacionim rundama. Ipak, druga faza argentinskog šampionata nije počela baš najbolje, gde u prva tri kola beleži dva remija i jedan poraz.

Izabrane vesti

Tim Alfreda Bertija zauzima 24. mesto na tabeli, peti najlošiji plasman u prvenstvu. Do sada su osvojena samo dva boda, bez pobede, ali je prvi poraz u takmičenju doživeo tek u prošlom kolu, igrajući kod kuće. Tom prilikom suočio se sa Unionom iz Santa Fea, i izgubio je rezultatom 2:1. Već posle 15 minuta Barakas je gubio sa dva gola razlike. Utakmica je generalno bila veoma izjednačena, ali su u prvih 20 minuta dominirali gosti. Domaći su se trudili da izjednače, napadajući do kraja susreta, ali u tome nisu uspeli. Počasni pogodak u 69. minutu postigao je Karlos Valencuela.

Barakas će drugu uzastopnu utakmicu odigrati kao domaći tim na stadionu Islas Malvinas u Floresti, inače domu kluba Ol Bojs, gde je već instaliran VAR sistem koji se ne koristi u Ascenso, iliti drugom rangu. Do sada je koristio Urakanov, Tomas Adolfo Duko ili Lanusov Nestor Dijas Peres (La Fortalesa), na kojima je bio domaćin od kada je promovisan u Prvu ligu jer ne može da koristi svoj stadion Klaudio Fabian Tapija zbog malog kapaciteta od 4.500 mesta.

02.30: (7,00) Barakas (3,80) Boka Juniors (1,55)

I slučajno, upravo teren na kome su Kamionerosi sada domaćini u Floresti, ne budi baš lepa sećanja za Đenovljanje. Prethodna dva puta nije išlo dobro po Boku koja je igrala na terenu Ol Bojsa. Prvo su Đenovljani izgubili na turniru Klausura 2012. kada su izabranici Hulija Sezara Falčionija pali sa 3:1 od domaćina, koji ga je savladao zahvaljujući het-triku Emanuela Peree. U tom sastavu Boke bila su imena poput Darija Cvitanića, Nikolasa Blandija, Počija Čavesa... A onda bi i sledeće godine ponovo bili poraženi, takođe u formatu Klausura, 23. februara 2013. godine bilo je 2:0 za Ol Bojse golovima Oskara Ahumade i Anhela Vildoza, iz penala. U tom timu Đenovljana, između ostalih, igrali su Klemente Rodrigez, Giljermo Burdiso, Leandro Somoza, Valter Erviti i Santjago Silva. Sada posle osam godina Boka će ponovo igrati u Floresti, ali ovoga puta protiv najbližih komšija, Barakas Sentrala.

Boka Juniors se u prethodnom kolu vratila na pobednički put u velikom stilu pošto je na svom terenu savladala Tigre sa 5:3. Napadački dvojac Ekekjel Zebaljos i Dario Benedeto pokazao je pun potencijal pred domaćom publikom pošto je postigao po dva gola. Pre toga, Đenovljani su okončali niz od 10 utakmica bez poraza, kada su 13. juna pali minimalnim porazom na gostovanju Sentral Kordobi. Na tom meču igrači Boke ukupno su uputili 18 udaraca ka golu protivnika i imali kontrolu nad igrom 70% vremena. Ipak, od svih tih šuteva, samo dva su išla u okvir gola. Pobedonosni pogodak za Ferovijarios je došao je iz penala u 56. minutu, preciznim izvođenjem Fransiska Gonzalesa.

Sa samo jednim porazom tim sa Bombonjere je postao šampion Liga kupa. Takođe, imao je neverovatnu kampanju u Kopa Libertadores, gde se plasirao u osminu finala kao prvi u Grupi E, ispred Korintijansa, Deportiva iz Kalija i bolivijskog Olvejz Redija. Izabranici Sebastijana Batalje su u dosadašnjem izdanju Primere pobedili u dve i izgubili jednu od prve tri utakmice i trenutno zauzimaju četvrto mesto na tabeli lige, jedan bod i tri pozicije manje od prvog mesta koje dele Platense, Estudijantes i Njuels Old Bojs.

Lista povreda Bokinih igrača postala je veća u poređenju s proteklim kolom, time što su na njoj sada između ostalih i Eduardo Salvio, Norberto Brijasko i Dijego Gonzales. Defanzivac Luis Advinkula propustio je utakmicu protiv Tigrea, ali se očekuje njegov povratak za noćašnji duel, dok je još jedan od odbrambenih igrača, Peruanac Karlos Zambrano pod znakom pitanja pošto je pretrpeo manju povredu dok je bio na međunarodnoj utakmici protiv Australije 13. juna.

U celokpunoj istoriji argentinske Primere, ova dva tima odigrala su tek četiri utakmice, i u sve četiri Boka je slavila. Poslednji put rezultat je bio 2:0 u korist Đenovljana, 30. aprila u Liga kupu.

ARGENTINA 1 - 4. KOLO

Subota

Arsenal - Taljeres 1:1 (1:0)

/Lomonako 45pen - Gonji 53ag/

Nedelja

Sarmijento - Patronato 3:1 (1:1)

/Kinteros 27, Lozano 52ag, Toledo 90 - Garsija 42/

Tigre - Banfild /u toku/

Lanus - Kolon /u toku/

Urakan - Atletiko Tukuman /u toku/

23.00: (4,30) Union (3,50) River Plejt (1,87)

Ponedeljak

02.30: (7,00) Barakas (3,80) Boka Juniors (1,55)

21.30: (2,40) Godoj Kruz (3,20) Defensa i Hustisija (3,10)

23.55: (1,85) Velez (3,45) Rosario Sentral (4,50)

23.55: (2,75) Himnasija La Plata (3,10) Rasing (2,70)

Utorak

02.30: (2,40) Independijente (3,10) Estudijantes (3,20)

02.30: (2,60) Njuels (3,00) Argentinos Juniors (2,95)

23.55: (2,80) Aldosivi (3,10) Platense (2,65)

Sreda

02.30: (2,45) Sentral Kordoba (3,10) San Lorenco (3,10)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Barakas SentralBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara