Bukari, Eraković, Borjan (©Reuters, Starsport, AFP)
Bukari, Eraković, Borjan (©Reuters, Starsport, AFP)

Bolje od Brazila, lošije od Nemačke: Mozzart Bet Superliga dala tri učesnika Mundijala, svi Zvezdini igrači

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.11.22. | 08:53

U odnosu na Rusiju - ista meta, isto odstojanje

Proživljava srpski fudbal renesansu, gledajući striktno rezultate i ne obazirući se na zakulisne radnje, koje su na ovim prostorima sastavni deo svega što se zbiva. Evropske jeseni, a neretko i proleća, ustalila su se na dve strane Topčiderskog brda, Srbija će imati i dva predstavnika u Ligi šampiona od leta 2023. godine - prvak će najverovatnije direktno u grupnu fazu, a vicešampion će u kvalifikacijama kroz stazu nešampiona tražiti put do elite - a uspešan period zaokružila je reprezentacija.

Odlazaka na Mundijal bilo je i kada nije svega pobrojanog, izuzetak (od pravila) jeste Svetsko prvenstvo u Brazilu, koje je Srbija propustila. Ali dugo u zemlji nije vladala euforija, nije bilo “hajpa” iliti uverenja da Orlovi zaista mogu da naprave nešto veliko, još od doba kada je Radomir Antić bio selektor. Zapravo, najveći benefit otkako je Dragan Stojković Piksi preuzeo reprezentacije jeste vraćanje vere u narod, kome je podaren stil fudbala na koji se nije svikao i otuda sinergija. 

Izabrane vesti

Srbija ponovo sa reprezentacijom diše kao jedno, nada se i iščekuje utakmice. Ima i na čemu da temelji optimizam - na napadačkoj potentnosti, načinom na koji je izborila Mundijal, povoljnom rasporedu, ali i činjenici da im nikad više igrača iz “liga petice”. Njih čak 19. I nisu prašinari ili vodonoše, već protagonisti. Najveći deo reprezentacije otpada na najkvalitetnije evropske lige, a gde je tu Mozzart Bet Superliga?

MOZZART BET SUPERLIGA DALA TROJICU ZA MUNDIJAL 

 (©Starsport) (©Starsport)

Prvi put u istoriji Partizan nema nijednog igrača na konačnom spisku putnika za Svetsko prvenstvo. Crvena zvezda - tri. I to je sve što Mozzart Bet Superliga daje Mundijalu. Dragan Stojković uvrstio je Strahinju Erakovića na spisak od 26 putnika, nagradio je defanzivca crveno-belih za kvalitetne partije u minulom periodu i napredak, pa se Crvenoj zvezdi neće ponoviti Južna Afrika kada u srpskom državnom timu nije imala predstavnika. 

Da se neće ponoviti Brazil i najmračniji period, kada Srbija nije otišla na Mundijal, a elitni šampionat naše zemlje niko nije “poslao” na Zeleni kontinent da brani čast, znalo se od samoga starta, jer je Zvezdin kapiten Milan Borjan zakucan među stativama Kanade. Do trenutka kada je Piksi izdeklamovao spisak Srbije, odnosno Oto Ado presekao i odlučio da povede Osmana Bukarija u Katar - istovremeno precrta Samjuela Ovusua iz Čukaričkog - Borjan je bio jedini sigurni putnik. 

Na istoj koti nalazi se srpski šampionat kao i pre četiri godine. Sada Strahinja Eraković, Milan Borjan i Osman Bukari, a u Rusiji - Vladimir Stojković (Partizan), Milan Rodić (Crvena zvezda) i Nemanja Radonjić (Crvena zvezda). Pomak je napravljen u odnosu na Južnu Afriku, kada je Radomir Antić iz domaćih klubova poveo jednog igrača manje. Vodio je Dragana Mrđu iz Vojvodine, najboljeg strelca srpskog prvenstva te sezone, i Radosava Petrovića, Partizanovog defanzivnog vezistu, kome je pružio šansu u poslednjih petnaestak minuta utakmice sa Nemačkom. 

NAJVIŠE IGRAČA IZ SRPSKE LIGE BILO KADA JE NA MUNDIJALU IGRALA REPREZENTACIJA ZEMLJE KOJA NE POSTOJI 

 (©Reuters) (©Reuters)

Mundijal u Nemačkoj ostaće upamćen kao jedan od najbolje organizovanih, ali i po tome da je na njemu nastupila reeprezentacija koja ne postoji. Srbi i Crnogorci su tog leta 2006. godine poslednji put igrali pod istom zastavom. Završilo se neslavno, moglo je biti i drukčije, kao i koji mesec ranije kada se donosila odluka o težim i škakljivijim pitanjima od fudbalskih. 

U maju te godine Crna Gora je odlučila da izađe iz zajednice sa Srbijom, a nekoliko dana pred početak Mundijala je posle održanog referenduma proglasila nezavisnost. Od 3. juna držva Srbija i Crna Gora nije postojala, međutim, pošto se kao takva kvalifikovala za Svetsko prvenstvo, FIFA je donela odluku da će dve suverene države nastupati kao jedna. Onako kako su i izborile plasman na Mundijal. 

Tri poraza, brdo kontroverzi, ali i najviše igrača iz domaćeg šampionata u postjugoslovenskom periodu. Ilija Petković pozvao je sedmoricu među kojima je bio i njegov sin Dušan, prvotimac OFK Beograda, koga je pred početak prvenstva vratio kući zbog velike prašine koja se podigla. Partizan su predstavljali Albert Nađ i Nenad Đorđević, a Crvenu zvezdu Dušan Basta, Milan Dudić, Nikola Žigić, Vladimir Stojković - jedini igrač koji je iz srpske lige dva puta dobijao poziv za Mundijal - i Haminu Draman, reprezentativac Gane. 

ENGLEZI IMAJU JEDNOG “ULJEZA”; KATARCI I SAUDIJCI VERNI DOMAĆOJ PRIČI 

 (©Reuters) (©Reuters)

Jedine dve reprezentacije sastavljene isključivo od igrača sa domaće scene su iz arapskog sveta - domaćin Katar i Saudijska Arabija. Najsličniji su im Englezi, koji imaju jednog “uljeza” Geret Sautgejt pozive je udelio premijerligašima i Džudu Belingemu iz Borusije Dortmund. 

Srbija nema najmanje igrača koji igraju za klubove unutar njenih granica. Nalazi se u istom košu sa Argentincima. Franko Armani, golman River Plejta, jedini je dobio poziv Lionela Skalonija, dok su legionari broj jedan - Senegalci. Svi do jednoga igraju u inostranstvu, većina njih u šampionatima “kolonijalnih sila”. 

IGRAČI IZ SRPSKOG ŠAMPIONATA NA MUNDIJALIMA:  

NEMAČKA 2006:

Dušan Basta (SCG, Crvena zvezda)

Nenad Đorđević (SCG, Partizan)

Milan Dudić (SCG, Crvena zvezda)

Albert Nađ (SCG, Partizan)

Nikola Žigić (SCG, Crvena zvezda)

Vladimir Stojković (SCG, Crvena zvezda)

Haminu Draman (Gana, Crvena zvezda) 

JUŽNA AFRIKA 2010:

Radosav Petrović (Srbija, Partizan)

Dragan Mrđa (Srbija, Vojvodina) 

BRAZIL 2014:

Srbija se nije kvalifikovala, nije bilo ni predstavnika iz Superlige u drugim reprezentacijama. 

RUSIJA 2018:

Vladimir Stojković (Srbija, Partizan)

Milan Rodić (Srbija, Crvena zvezda)

Nemanja Radonjić (Srbija, Crvena zvezda) 

KATAR 2022:

Strahinja Eraković (Srbija, Crvena zvezda)

Milan Borjan (Kanada, Crvena zvezda)

Osman Bukari (Srbija, Crvena zvezda) 

***LEGENDA: Igrač, reprezentacija, klub.


tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija GaneReprezentacija KanadeStrahinja ErakovićMilan BorjanOsman Bukari

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara