(©Reuters)
(©Reuters)

Bomba iz Engleske: Premijerligaši glasaju o ukidanju VAR-a!

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 20:26

Za promenu pravila potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 14 od ukupnih 20 glasova

Video-tehnologija se poslednjih godina ustalila u fudbalu, ali od sledeće sezone u najpopularnijoj ligi sveta moglo bi da dođe do velike promene. Na predlog Vulverhemptona, premijerligaši će na sastanku 6. juna glasati o budućnosti VAR-a u njihovoj ligi. Da bi došlo do promene bilo kog pravila potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 14 od ukupnih 20 glasova.

U svom dopisu klubovima Vulvsi su pobrojali mane video-tehnologije, koju Englezi na svojim najvećim stadionima koriste od 2019. godine, a za čiju primenu je u sezoni na izmaku vezano dosta kontroverzi.

Izabrane vesti

"Posle pažljivog razmatranja i uz najveće poštovanje prema Premijer ligi, Sudijskoj organizaciji i našim rivalima, podnosimo ovu inicijativu. Nema krivca, svi tražimo najbolji mogući ishod za fudbal i svi akteri su naporno radili da uvođenje dodatne tehnologije bude uspešno. Ipak, nakon pet sezona korišćenja VAR-a u Premijer ligi vreme je za konstruktivne i kritičke debate o njegovoj budućnosti", navode u klubu iz Zapadnog Midlandsa.

Bez uvijanja iz Vulverhemptona govore o svom stavu.

"Naš stav je da je cena koju plaćamo za malo povećanje preciznosti u suprtotnosti sa duhom ove igre i kao rezultat toga trebalo bi da uklonimo VAR od sezone 2024/25".

Vulsvi, takođe, smatraju da sudijske greške nastale i pored korišćenja video-tehnologije podrivaju vrednost brenda Premijer lige i izazivaju negativne posledice koje narušavaju odnos navijača i fudbala.

Sastavili su i listu negativnosti koje VAR donosi fudbalu, a ona je poduža:

- uticaj na proslavu golova i spontanu strast koja fudbal čini posebnim

- frustracija i konfuzija na stadionima zbog dugih VAR provera i loše komunikacije

- protesti navijača, negativna atmosfera i zviždanje himni Premijer lige

- prekoračenje prvobitne svrhe VAR-a da ispravi jasne i očigledne greške, pošto se sada preterano analiziraju subjektivne odluke i ugrožavaju fluidnost i integritet igre

- smanjena odgovornost zvaničnih lica na terenu zbog sigurnosne mreže VAR-a, što dovodi do umanjenja autoriteta na terenu

- kontinuirane greške uprkos VAR-u, pri čemu navijači ne mogu da prihvate ljudsku grešku nakon više pregleda i ponavljanja snimka, što narušava poverenje u sudije i njihove standarde

- remećenje brzog tempa igre na mečevima Premijer lige zbog dugih VAR provera, što uslovljava i predugo trajanje utakmica

- konstantna polemika o odlukama VAR-a često stavlja senku na same mečeve i kalja reputaciju Premijer lige

- srozavanje poverenja i ugleda, što podstiče potpuno besmislene optužbe o korupciji.

Kome sve pobrojano nije dovoljno, tu su i neki od konkretnih primera iz Premijer lige koji su tokom ove sezone podigli veliku prašinu.

Među prvima je gol Liverpulovog Luisa Dijaza protiv Totenhema koji nije priznat zbog ofsajda iako je bio regularan.

Dalje, pogodak Entonija Gordona za pobedu Njukasla nad Arsenalom i odluka koja je razbesnela Mikela Artetu. "Grmeo" je Španac posle utakmice i javno se žalio na VAR.

Notingem Forest je u aprilu pisao žalbu Sudijskoj komisiji, čak razmatrao i tužbu, nakon što je izgubio od Evertona u meču u kom Šumari smatraju da im nisu dosuđena tri penala. Kao glavni krivac označen je sudija Stjuart Atvel koji je bio u VAR sobi.

Englezi su poslednji od popularnih "Liga petice" počeli da koriste video-tehnologiju, a statistika kaže da je od njenog uvođenja broj tačnih sudijskih odluka porastao sa 82 na 96 odsto. Biće sigurno onih koji se neće složiti sa Vulverhemptonovom inicijativom i pristati na ukidanje VAR-a. Tačno je da se sa gledanjem snimka smanjuje prostor za donođenje progrešne odluke arbitra, ali isto tako ispravnost nije stoprocentna. I dalje smo svedoci nekih krupnih grešaka koje utiču na konačan ishod utakmice. Kada je već tako, možda je onda bolje ostaviti fudbalu strast koju je imao pre masovnog uvođenja tehnologije i zbog koje je postao najpopularniji sport na svetu.

Svakako, pored konačne odluke premijerligaša o ovoj temi, biće zanimljivo i čuti koji klub je kako glasao, odnosno ko i dalje gaji tradicionalne vrednosti po kojima su Englezi prepoznatljivi.

Zaokružite 6. jun u svojim kalendarima, mogao bi taj datum da bude od velikog značaja za budućnost fudbala. Takoreći - povratak u prošlost, odnosno na stara pravila.


tagovi

Premijer ligaVAR tehnologija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara