Petković, Stanojlović, Bijelović, Ajdinović (©Starsport)
Petković, Stanojlović, Bijelović, Ajdinović (©Starsport)

Bonusi u prvom planu: Dominacija najmlađih na početku Mozzart Bet Superlige

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.07.22. | 17:39

U sve četiri dosadašnje utakmice šampionata srbije najmlađi igrači imali veoma važnu ulogu

Kao i uoči prethodnih sezona, jedna od aktuelnih tema pred početak ove superligaške trke bilo je pitanje bonusa. Mladi igrači od uvođenja obaveznog pravila njihovog učešća (koje je u međuvremenu modifikovano sa dva juniora u prvom poluvremenu, na jednog tokom čitavog meča) pod lupom su fudbalske javnosti, međutim već polovina prvog kola Mozzart Bet Superlige donela je dovoljno argumenata u korist najmlađih aktera.

Činjenica da je šampionat Srbije takmičenje u kojem većinski izvor prihoda predstavljaju transferi igrača sama po sebi nameće obavezu afirmacije mladih igrača s obzirom na to da su godinama unazad samo oni zanimljiva roba u inostranstvu, ipak u prve četiri uakmice bonusi su pokazali da epitet obavezni nose samo u pravilniku i da sa pravom spadaju u startere.

Izabrane vesti

Već na ovosezonskoj premijeri, u duelu Voždovca i Novog Pazara jedan od igrača koji je imao veoma značajnu ulogu u pobedi Zmajeva (1:0) bio je Edin Ajdinović. Centralni vezni fudbaler ponikao u školi Crvene zvezde u 43. minutu je izveo korner i sa golom spojio Stefana Hajdina čime je Voždovac stigao do minimalnog trijumfa.

Dan kasnije, odigrane su još tri utakmice i u svakoj od njih bonusi su imalii krucijalnu, ili makar veoma važnu ulogu. Uoči početka sezone u Partizanu je postojala dilema po pitanju bonusa, čak se usled prodaje Marka Milovanovića i povrede Nemanje Jovića kao opcija pojavila i kupovina igrača rođenog 2001. godine ili mlađeg, međutim Mihajlo Petković i Samed Baždar na najbolji način su iskoristili ukazanu šansu. Petković, talentovani ofanzivac roen 2004. godine pokazao je da je sa pravom dobio poverenje Ilije Stolice i pogotkom u 21. minutu načeo je Javor u Ivanjici. Nešto manje od sat vremena na terenu bilo je dovoljno da hitri ofanzivac iz Ćićevca postane fudbalska tema broj jedan u domaćim okvirima, međutim deo slave morao je da podeli sa saigračem i vršnjakom kojem je ustupio mesto izmenom u 57. minutu. Samed Baždar nastavio je gde je Petković stao i nakon pogotka Natha, kao treći se upisao u strelce u ubedljivom trijumfu crno-belih (4:0).

Poput kluba iz Humske, TSC je sezonu dočekao uz dileme po pitanju juniora kojem će biti ukazana šansa, a čvrst stav stručnog štaba bio je da u sezonu uđe sa bonusom među stativama. Odluku Žarka Lazetića nije poremetila ni povreda Nikole Bursaća te je priliku od prvog minuta na Banovom brdu dobio 18-godišnji Veljko Ilić. Mladi čuvar mreže iskoristio je debi na vrlo dobar način, zaustavio je uvodne nalete rivala odbranivši udarce Ivanovića i Spasojevića, a u centru pažnje bio je i posle udarca Tomovića pri rezultatu 3:1 za goste kada je odbranivši šut veziste Čukaričkog praktično srušio poslednje nade Brđana. Na izdanje mladog golmana nadovezao se Slobodan Stanojlović koji je ukazanu šansu sa klupe u 76. minutu idealno iskoristio. Hitro krilo gostiju u sudijskoj nadoknadi uspelo je da golom učini pobedu još ubedljivijom, a ostaće mu žal što je dva minuta kasnije ofsajd u kojem se našao Ratkov sprečio da utakmicu ukrasi i asistencijom.

Uprkos bledom izdanju Čukaričkog Mihajlo Spasojević je uspeo da se izdvoji i da prvencem u seniorskom fudbalu zaradi prelaznu ocenu, međutim kada je reč o bonusima neizbežno je pomenuti da se upravo jedan od najmlađih aktera Brđana Novak Mićović sa dve greške uticao na ishod utakmce. Talentovani golman očigledno nije imao veče, međutim ne treba biti prestrog prema njemu s obzirom na to da je već sa 20 godina pokazao veliki potencijal i da u prethodnoj polusezoni imao neke fenomenalne partije poput one u 30. kolu protiv Partizana kada je praktično otkinuo dva boda crno-belima(0:0).

Kada se govori o igrama bonusa na početku sezone neophodno je istaći i Luku Bijelovića, napadača Spartaka koji je na gostovanju u Lučanima u 40. minutu načeo mrežu Mladosti, međutim pogodak bonusa superligaša iz Subotice bio je dovoljan gostima samo za bod jer je Bojović u nastavku pogodio za izjednačenje i konačnih 1:1.

Nakon što se podvuče crta u dosadašnje četiri utakmice najmlađi akteri su od 12 golova imali direktnog udela u šest, a u tri od četiri utakmice njihova uloga bila je odlučujuća po konačan ishod. Bili obavezni ili ne, igrači sa epitetom bonusa u Srbiji su neizostavni, a poslednji u nizu dokaza su utakmice odigrane u petak i subotu.



tagovi

Samed BaždarMihajlo PetkovićMihajlo SpasojevićEdin AjdinovićSlobodan StanojlovićLuka Bijelović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara