Bojan Pavlović, golman Borca iz Banjaluke (©Starsport)
Bojan Pavlović, golman Borca iz Banjaluke (©Starsport)

Borac i Tuzla overavaju Evropu, Radnik i Rudar se hvataju za slamku spasa

Vreme čitanja: 6min | sub. 30.04.22. | 12:18

Ove subote su na programu četiri meča 28. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine

Posle sinoćnje pobede Zrinjskog nad Širokim (1:0), Plemićima je uručen šampionski pehar, tako da će do kraja sezone biti vođene bitke za preostale pozicije. Već danas, na rasporedu su nove utakmice 28.kola, posle čega bi mnogo stvari moglo biti jasnije. Subotnji maraton kreće iz Bijeljine, a igraće se još u Prijedoru, Banjaluci, Tuzli...

15.00: (1,80) Radnik Bijeljina (3,50) Posušje (4,20)

Izabrane vesti

Iako je posle prve polusezone, Radnik možda bio i otpisan iz društva najboljih, u prolećnom delu sezone su se znatno podigli, te šest kola pre kraja imaju šanse da se domognu željenog opstanka u Premijer ligi. Istina, nalaze se na poslednjem mestu sa 21 bodom, ali im sigurna pozicija beži svega tri boda. Četa Velibora Đurića je podigla formu u poslednja četiri kola, osvojila pet bodova, i tako povećala svoje nade. Međutim, do kraja će kako stvari stoje sami odlučivati o svojoj sudbini, jer im u goste dolaze direktni konkurenti. Prvu meč loptu, imaju već danas pošto ni Posušje još nije bezbrižno. Imperativ je samo pobeda, jer u suprotnom snovi o opstanku bi mogli da se rasprše.

Sigurno nam neće biti nimalo lako. Ekipa Posušja ima kvalitet i širinu, a što se tiče organizacije kluba, to je za svaku pohvalu. Bilo bi puno bolje za sve nas da je više takvih klubova u ligi. Ovo nam je jako važna utakmica u borbi za opstanak i verujem da ćemo odigrati kvalitetno. Nadam se da ćemo dobar rad sa treninga i ono što vežbamo preneti i na utakmicu, te upisati tri boda koja bi nam puno značila u borbi za opstanak“, istakao je šef stručnog štaba Radnika Velibor Đurić.

Posušje će takođe do kraja voditi grčevitu borbu za opstanak. Međutim, za razliku od Radnika, oni su za sada u nešto boljoj poziciji te su na devetom mestu sa 25 bodova, tri više od opasne zone. Kao i Radnik, forma Posušja je identična. U poslednja četiri kola upisano je pet bodova, a sve to otkako je na klupu seo iskusni stručnjak Toni Karačić. Jedini se kiks može smatrati domaći remi sa Slobodom, gde je timu sa Mokrog Dolca bilo jako važno da dođe do pobede. Ipak, i ovako su u mnogo povoljnijoj poziciji nego Radnik, pa bi im danas i eventualni remi jako mnogo značio.

Imamo veliku podršku naših navijača. U Bijeljinu se idemo bacati na glavu ako treba, samo da ih razveselimo. Ovaj klub i grad to zaslužuju i daćemo sve od sebe da dođemo do opstanka. Mislim da možemo do povoljnog rezultata, koji bi nam šanse za opstanak znatno povećao“, rekao je u najavi utakmice Toni Karačić, šef struke Posušja.

16.30: (2,25) Rudar Prijedor (3,10) Sloboda Tuzla (3,20)

Rudar je pre dva kola preuzeo fenjer od Radnika, i činilo se tada da će prijedorčani teško da se spasu ispadanja. Klub je bio na staklenim nogama, igrači u štrajku, ali se odjednom sve promenilo. Klub je dobio novu Upravu, upisao se gostujući trijumf na Pecari, čime je vera u opstanak vraćena. Rudar ima svega dva boda zaostatka za 'sigurnim' Leotarom, pa će u slučaju eventualne pobede, bar do sutra pobeći iz opasne zone. Prijedor sada diše drugim plućima. Navijači su vratili nadu u opstanak, pa će domaći imati i veliku podršku, jer su svesni svi važnosti današnjeg susreta.

Iako je do posle prvog dela polusezone delovalo nemoguće, Sloboda je malo po malo sebe dovela u neizvesnu situaciju. Pre prošlog kola figurirali su kao glavni kandidat za ispadanje, ali pobedom nad Leotarom, uspeli su bar za kratko da izađu iz dubioze. Trenutno su na 29 bodova, sedam više od današnjeg rivala, ali bi svaki naredni poraz mogao da ih dovede u velike probleme. Njima bi definitivno danas mnogo odgovarao i jedan bod, pa je za očekivati da crveno-crni ne srljaju previše.

17.00: (2,00) Borac Banjaluka (3,35) Sarajevo (3,50)

U Borcu su ovaj meč okarakterisali kao meč sezone. Sasvim opravdano. Od početka prvenstva cilj banjalučana bio je izlazak u Evropu, a danas bi mogli to da ispune. Borac je na trećem mestu sa 46 bodova, sedam više od današnjeg rivala, tako da će ovo biti direktan okršaj za Evropu. Ukoliko Borac trijumfuje, otići će na plus 10, te će biti skoro pa nemoguće da ispuste tu prednost. Aktuelni šampion je u odličnoj formi, a jedini poraz ovog proleća upisali su od Tuzla Sitija u Kupu, iz kojeg su eliminisani. Sve osim toga, Borac je većinu utakmica rešio u svoju korist, pogotovo pred domaćim navijačima. Upravo će domaći teren biti najveća prednost banjalučana uoči današnjeg duela, pa se očekuje i velika podrška sa tribina Gradskog stadiona.

Igramo protiv ekipe koja je u završnici Kupa, a mi kao aktuelni prvaci BiH smo spremni za ovakvu utakmicu koja će sigurno biti interesantna. Ovaj meč neće biti interesantan samo za nas koji učestvujemo u ovoj utakmici, nego i za ostale klubove. Svi gledaju neku svoju računicu i svako želi da napreduje na tabeli za koju stepenicu više. Nas isključivo interesujemo samo mi, da budemo u fizičkom i psihičkom stanju. Da budemo spremni da prenesemo sve na teren. Nadam se dobroj utakmici i pobedi, te se nadam da će doći što više navijača. U gradu se priča puno više nego o prethodnim utakmicama. Ne sumnjam da će navijači doći da nas bodre, a ne sumnjam ni u igrače niti u stručni štab da ćemo biti spremni da odigramo jedan dobar meč“, rekao je šef stručnog štaba Borca Tomislav Ivković.

Dok je Borcu prvenstvo jedina šansa da se domogne Evrope, Sarajevo to ima i preko Kupa, gde se plasiralo u finale sa Veležom. Međutim, najavljivali su iz bordo tabora da žele biti u igri na oba fronta, kako se ne bi desilo da međunarodna scena ostane samo san. Ni forma bordo tima nije za pohvaliti, budući da su u poslednja tri susreta upisali dva poraza, tako da važnost današnjeg duela ima još veću težinu. Pogotovo je bolan bio poslednji poraz na domaćem terenu od Tuzla Sitija. Svesni su i u Sarajevu da je ovo poslednja šansa da se dođe do željenog trećeg mesta, jer u suprotnom jedina karta za Evropu, čekiraće se u finalu Kupa.

Ovo nam je poslednja šansa da probamo uhvatiti to treće mesto. Igramo protiv tima koji na domaćem terenu igra dosta dobro, ali nismo bez šanse. Znamo šta znači ovaj meč i navijačima i tako ćemo se postaviti. Do finala Kupa moramo napraviti neku pobedničku atmosferu, jer nam je samopouzdanje nakon poraza od Tuzla Sitija poljuljano“, poručio je Aleksandar Vasoski pred današnji duel.

U prethodnom duelu igranom u Banjaluci, Borac je ostvario minimalnu pobedu.

19.00: (1,87) Tuzla Siti (3,30) Željezničar (4,10)

Kada je pre tri kola smenjen Husref Musemić činilo se da bi to mogla biti pozitivna šok terapija za Tuzla Siti. Međutim, u dva kola osvojen je samo jedan bod, pa se i Evropa počela dovoditi u pitanje. Ipak, u prošlom kolu upisan je veliki trijumf na Koševu nad Sarajevo, čime su Tuzlaci došli nadomak istorijskog plasmana na evropsku scenu. Priliku da sve to overe imaju danas kada na Tušanj stiže rasterećeni Željezničar. Sada, Tuzla ima 10 bodova prednosti u odnosu na četvrto Sarajevo, pa bi današnji eventualni trijumf možda i potvrdio plasman u Evropu.

Sa druge strane, Željezničar je uz Široki Brijeg možda i jedina ekipa koja igra bez ikakvog imperativa. Opstanak je obezbeđen, Evropa nedostižna, pa će do kraja sezone izabranici Edisa Mulalića igrati za što bolji utisak. U poslednja dva kola uspeli su osvojiti bod u Prijedoru, da bi potom upisali poraz na Grbavici od Zrinjskog. Sigurno je da ni šef struke Plavih neće dozvoliti da Željo niže poraze bez obzira na rasterećenost, pa je za očekivati da i danas daju maksimum da dođu do bar jednog boda.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PREMIJER LIGA BIH – 28. KOLO

Petak

Zrinjski – Široki Brijeg 1:0 (0:0)

/Ćorluka 59/

Subota

15.00: (1,80) Radnik Bijeljina (3,50) Posušje (4,20)

16.30: (2,25) Rudar Prijedor (3,10) Sloboda Tuzla (3,20)

17.00: (2,00) Borac Banjaluka (3,35) Sarajevo (3,50)

19.00: (1,87) Tuzla Siti (3,30) Željezničar (4,10)

Nedelja

16.30: (2,60) Leotar (3,05) Velež Mostar (2,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1Borac BanjalukaTuzla SitiRadnik BijeljinaRudar Prijedor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara