Radost fudbalera Borca (Foto:boracfk.com)
Radost fudbalera Borca (Foto:boracfk.com)

Borac „lavljeg srca“ razbio Rumune, pa pao u produžecima! (video)

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.07.21. | 22:44

Banjalučani stigli prednost Rumuna, ali pogodak Čipčijua u drugom produžetku odveo Kluž u naredno kolo – 2:1

Velika šteta, i veliko bravo za banjalučki Borac! Hitao je klub iz glavnog grada Republike Srpske ka jednom od najvećih rezultata u novijoj istoriji, uspeo u nemogućoj misiji i stigao dva gola prednosti rumuskog Kluža iz prvog meča. Mirisalo je na istoriju, senzaciju i feštu u Banja Luci, ali posle 120 minuta bespoštedne borbe, pravog spartanskog nadmetanja, Borac je morao da pruži ruku objektivno boljem.

Borac je postao „žrtva“ novog UEFA pravila i ukidanja gola u gostima, pošto je posle 90 minuta slavio sa 2:0. Epski rezultat uzimajući u obzir klasu Kluža redovnog učesnika Liga Evrope, tima sa iskustvom igranja u Ligi šampiona... Međutim, morali su veliki uspeh Banjalučani da oplemene u produžetku, ali u dodatnom periodu Kluž je bio bolji i svežiji. Na kraju je presudio sjajan pogodak i parabola Čipčijua u 117. minutu. Za konačnih 2:1 posle 120 minuta fudbala predd preunim tribinama Gradskog stadiona. Samo tri minuta delilo je domaćina od penala i šanse da se domognu narednog kola i dvomeča sa Linkolnom sa Gibraltara.

Izabrane vesti

Ali i ovako Banjalučani zaslužuju čestitke. I samo čestike. U koži totalnog austajdera uspeli su da nadokande minus iz Rumunije, pokažu sjajnu kolektivnu igru kojoj su ton davali golman Vušurović, iskusni Vranješ, bivši vezista Partizana Goran Zakarić... Nedostajalo je samo malo više sreće, pa da to bude jedna od najlepših evropskih bajki ove sezone. Još jednom – šteta. Ništa nije nagoveštavalo dramu i veliko veče u glavnom gradu Republike Srpske. Nije Kluž bio dominantan kao pre sedam dana u Transilvaniji, ali svaki potez Deaka, Omranija , golmana Arlauskasa odisao je iskustvom. Šampion Bosne i Hercegovine je bio agresivan i strpljiv, ostavši bez najvećeg timskog kreatora Zilkića trener Marko Maksimović je morao da prekompunuje timske snage. Najveći teret pao je na leđa iskusnog Stojana Vranješa i grčkog internacionalca u napadu Moraitisa.

Imao je Borac svoje trenutke u prvom poluvremenu, na krilima dobro raspložene publike, domaćin je bio ravnopravan rival. Ali nedostajalo je više smislenih akcija u poslednjoj trećini terena. Sve se svelo na pokušaj Moraitisa, i povremeno se činilo da igrači Kluža, isklesani u brojnim evropskim bitkama, na iskustvo troše vreme i čekaju da rutinski završe posao. Bilo je prilično vruće pred domaćim golom u tri situacije tokom prvog poluvremena. Mladi golman Nikola Ćetković je bio vrlo raspložen, razoružavao je Omranija i Pauna, imao je i dozu sreće. Bili su blizu Rumuni vodećeg gola i overe plasmana u narednu rundu. Kluž je uspeo da zatrese mrežu domaćina, ali je Omrani bio u nedozvoljenoj poziciji.

Kada je na poluvremenu iz igre morao standardni štoper Milan Vušurović, smanjile su se i onako male šanse najboljeg tima Bosne i Hercegovine. Odlično je poslednjom linijom komandovao nekadašnji štoper Partizana Marko Jovanović, ali je Kluž u uvodnoj fazi drugog poluvremena imao aposolutnu kontrolu igre. Spašavao je golman Ćetković, poništen je još jedan pogodak, Rumuni su bili neozbiljni i dekoncentrisani u poslednjoj trećini terena. Ali su imali kontrolu igre.

Sve do 64. minuta kada je stari vuk Stojan Vranješ pokazao da je u punoj snazi. Posle odličnog centaršuta sa leve strane Đorđa Ćosića, Vranješ se ušunjao iza leđa štoperu Kluža i glavom sa 15 metara pogodio sam Arlaukasovog gola. Proključao je stadion u Banja Luci, osetili su svi da se pred igračima i stručnim štabom Borca crta istorijska šansa.

Rumune, opijene Vranješovim udarcem, na konopce je pribio Moraitis. Ponovo je to bio školski centaršut, ovog puta sa desne strane, a Grk je odlično odmerenim udarcem ciljao i naciljao dalji ugao. Za delirijum na tribinama.

Iskusni rumunski stručnjak Marijus Šumudika pokušao je da promeni krvnu sliku bledog tima Kluža. Uveo je u igru Debeljuha i Petrila, ali nije išlo. Imao je i Borac sreće, pošto je u 87. minutu čist zicer promašio Bouhene.

Imao je mladi Nikola Ćetković još jednu bravuru kada je kiflu Deaka skrenuo u korner. Rumuni su bili mnogo svežiji u produžecima. Opsedali su gol Borca, i na kraju uspeli da poentiraju u 117. minutu.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - PRVO KOLO (REVANŠ UTAKMICE)

Utorak

Hibernijans - Flora 0:3 (0:2) /prvi meč: 0:2/

/Zenjov 26, Sapinen 33, Reinkort 87/

Linkoln - Fola 5:0 (2:0) /prvi meč: 2:2/

/De Bar 19 i 73, Voker 39 pen i 68, Ronan 58/

Riga - Malme 1:1 (0:1) /prvi meč: 0:1/

/Paurević 57 - Čolak 27/

Šerif - Teuta 1:0 (1:0) /prvi meč: 4:0/

/Traore 6/

Borac BL - Kluž 2:1 (0:0) /prvi meč: 1:3/

/Vranješ 60, Moraitis 64 - Kipčiju 118/

Mura - Škendija 5:0 (2:0) /prvi meč: 1:0/

/Bobicanec 25, 45+1, Klepač 55, 87, Kous 64,

Priština - Ferencvaroš 1:3 (0:0) /prvi meč: 0:3/

/Hoti 67 - Uzuni 80, 86/

Budućnost - Helsinki 0:4 /prvi meč: 1:3/

/Riski 6, 49, Valenčič 35, Žair 40/

Linfild - Žalgiris 1:2 (0:2) /prvi meč: 1:3/

/Šilds 65 pen - Mikolunas 18, Onazi 44/

21.00: (3,35) Šamrok (3,20) Slovan B. (2,25) /prvi meč: 0:2/

21.30: (3,90) Šahtjor Soligorsk (3,40) Ludogorec (2,00) /prvi meč: 0:1/

22.00: (8,00) Valur (5,30) Dinamo Zagreb (1,30) /prvi meč: 2:3/

Sreda


tagovi

Borac Banja LukaStojan Vranješ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara