Nenad Lalatović (©Starsport)
Nenad Lalatović (©Starsport)

Borac u Novom Gradu dočekuje Sarajevo, Lalatović gasi požar u klubu

Vreme čitanja: 5min | ned. 24.07.22. | 13:03

Željo ide na noge šampionu

Pošto je dobojska Sloga u uvodnom meču drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine deklasirala Leotar (4:0) i tako priredila novu senzaciju, danas će sa tri utakmice biti kompletirana ova runda takmičenja. Barem privremeno, jer su utakmice Velež – Igman i Tuzla Siti – Posušje odložene, pošto su tereni u Mostaru i Tuzli u procesu renoviranja.

BORAC – SARAJEVO (17:00)

Izabrane vesti

Definitivno meč koji će danas privući najviše pažnje, jeste onaj između Borca i Sarajeva. Duel koji će biti odigran na terenu u Novom Gradu jer je stadion u Banjaluci u fazi renoviranja. Postoji mnogo razloga zašto će baš ovaj duel biti u fokusu BiH javnosti. Oba kluba su od samog starta istakla kandidaturu za titulu. Oba kluba su promenila trenere. Oba kluba su znatno izmenjala igrački kadar. Borac nije krenuo dobro, dok će Sarajevu ovo biti novosezonska premijera.

Kada je tek stigao na klupi Borca, novi trener Nenad Lalatović istakao je da je došao po titulu. Dobio je odrešene ruke u krojenju tima, pa je i dobio skoro sva željena pojačanja. Izgledao je Borac tada moćno i sa razlogom kandidat za najviši plasman. Međutim, šokantno ispadanje iz Evrope od Toršavna sa Farskih Ostrva bilo je samo uvertira u novi neuspeh. Remi sa novajlijom u ligi, ekipom Sloge iz Doboja, posle kojeg je temperamentni stručnjak ponudio ostavku čelnicima kluba. Ipak, ona nije prihvaćena. Lalatović je dobio novu šansu da pokuša ugasiti požar i turbulencije u klubu, koje su izazvala dva prethodna rezultata. Bilo je burno na pres konferencijama, a između ostalog, šef struke Borca je najavio da njegov tim mora igrati mnogo bolje ali i agresivnije. Upravo taj moto biće pokušaj da se dođe do pobede protiv Sarajeva.

"Želim da moja ekipa napravi 24 prekršaja protiv Sarajeva. Da igra bezobraznije, agresivnije. Da ima veću glad za pobedom. To je pravi recept. Samo tako možemo da se vratimo na pravi kolosek. Krivo mi je što igramo na neutralnom terenu, što ne možemo ovaj derbi dočekati na Gradskom stadionu u Banjaluci, ali sam i ovako ubeđen da će biti mnogo naših navijača i da će nam pomoći da dođemo do pobede“, istakao je Lalatović uoči derbija sa Sarajevom.

Posle prošlosezonskog neuspeha, Sarajevo je u novu sezonu krenulo rešeno da stvari promeni iz korena. Tako je i bilo. Stigla je nova Uprava, novi trener, igrači. Feđa Dudić se dokazao kao proveren, jer je sa Veležom napravio čudo, a u taboru bordo tima se nadaju da bi on mogao da vrati osmehe na lica navijača. Već na pripremama se video njegov rukopis. Sarajevo je igralo mnogo brže, agresivnije, tečnije. Ciljana pojačanja koja su došla sigurno će biti od velikog značaja za ekipu. U prvom kolu bordo tim nije igrao utakmicu, pošto je Tuzla Siti imala evropske obaveze, stoga je meč odložen. Samim tim, ovo će za Dudića i njegovu ekipu biti premijerni duel u novoj sezoni, u kojem će moći prikazati kako izgleda 'novo' Sarajevo.

"Čuo sam da trener Borca najavljuje oštru igru i mnogo prekršaja. Ako mene pitate, ja bih voleo da mi ne napravimo nijedan faul, jer će to značiti da igramo lepo, a iz te lepe igre da dođemo do bodova. Radili smo dobro prethodni period. Verujem u ovu ekipu i mislim da imamo kvalitet da od samog starta pokažemo ko smo i šta smo. Borac je sigurno kao i mi, dobio novi identitet i treba im malo vremena da krenu, ali bez obzira na to, mi idemo po pobedu“, istakao je trener bordo tima Feđa Dudić.

ŠIROKI BRIJEG – SLOBODA (19:00)

Prošla sezona nije bila baš najbolja za Široki Brijeg. Ispustili su Evropu, pa je samim tim mnogo morao da se menja igrački kadar. Ivica Barbarić je stoga posegao za pojačanjima, koja su pristigla uglavnom iz hrvatske lige, a sudeći po startu sezone, biće od koristi. Široki je u prvom kolu, kao gost savladao Igman iz Konjica, novajliju u ligi, pa danas ima priliku da ta tri boda dodatno naplati, čime bi ostao na čelu tabele, i ostalima pokazao da ne planira još jednu sezonu protraćiti u sredini tabele.

Sloboda je jedan od klubova kojem baš ne cvetaju ruže. Zbog loše finansijske situacije, većina igrača iz prošle sezone je otišla, a došlo je nekoliko igrača, većinom nepoznatih Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Ekipa je podmlađena, a svakako najzvučnije ime je Nikola Komazec. Iskusni provereni napadač, koji je svoju klasu već pokazao u BiH, u dresu Sarajeva, ali i ligama van granica BiH. Ipak, Tuzlaci nisu uspeli da ga registruju pa će to biti veliki hendikep, jer je u pripremnim utakmicama bio prvo ime tima i pokazao da je Sloboda, bez njega i sa njim u ekipi, dva različita tima.

ZRINJSKI – ŽELJEZNIČAR (21:00)

Šampion Bosne i Hercegovine je u prvom kolu bio slobodan, pošto je njihov meč sa Slobodom odložen, pa će im ovo biti ovosezonska premijera u društvu najboljih. Zrinjski se kroz Evropu već prikazao BiH javnosti. Eliminisani su u kvalifikacijama za Ligu šampiona od moldavskog Šerifa, da bi nakon toga u gostima savladali Tiranu, u meču drugog pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Pružio je Zrinjski jako dobru partiju, te nagovestio da će i ove sezone biti jedan od glavnih pretendenata za premijerligašku titulu. Zaželeo se i Sergej Jakirović domaćeg takmičenja, u kojem je prošle sezone oborio sve moguće rekorde, a domaći meč pred velikim brojem navijača, svakako su najbolja nagrada za to. Istina, moraće voditi računa o revanšu protiv Tirane i ne rizikovati neku povredu igrača, ali isto tako će želeti pobedom otvoriti sezonu.

Željezničar je u prvom kolu na Grbavici remizirao sa Leotarom. Iako su domaći imali salve kritika na suđenje, reklo bi se najrealniji rezultat, pa će tim Edisa Mulalića morati da popravi igru kako bi ostvario povoljan rezultat u Mostaru. I dalje, tim iz Sarajeva čeka na prvu gostujuću pobedu još od kraja pretprošle sezone, kada su slavili upravo Pod Bijelim brijegom. Od tada, Željo na gostovanju nije osetio slast pobede, a realno gledajući, teško da će i večeras, gledajući i formu a i kvalitet.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 2. KOLO

Subota

Sloga Doboj - Leotar 4:0 (2:0)

/Kulenović 36, 49, Janković 45, Hasanbegović 78/

Nedelja

17.00: (2,20) Borac B. (3,05) Sarajevo (3,35)

19.00: (1,95) Široki Brijeg (3,20) Sloboda (3,90)

21.00: (1,40) Zrinjski (4,20) Željezničar (7,75)

***kvote su podložne promenama

Odloženo:

Tuzla Siti – Posušje

Velež – Igman Konjic



tagovi

Nenad LalatovićBiH 1Borac BanjalukaFK ŽeljezničarFK SarajevoZrinjskiŠiroki BrijegSloboda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara