Brajton kupio čudo od golmana za 20.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.07.23. | 14:42

Mladi čuvar mreže iz Belgije se seli na Ostrvo

Možda u Anderlehtu nema trofeja, ali zato ima talentovanog materijala za prodaju. Najnoviji proizvod koji je klubu doneo lepe pare je holandski golman Bart Verbrugen (20).

Brajton je danas potvrdio da je mladog čuvara mreže kupio od kluba iz Brisela za 20.000.000 evra. To je treća najskuplja prodaja u istoriji Anderlehta i najskuplji golman svih vremena u Belgiji.

Izabrane vesti

Verbrugen je ponikao u Bredi iz koje je kao 18-godišnjak stigao u Anderleht. I već kao tinejdžer dobio šansu u finišu debitantske sezone da stane na gol slavnog kluba pod komandnom palicom tadašnjeg trenera Vensana Kompanija. Drugu sezonu je presedeo na klupi da bi u trećoj izborio mesto startera i skrenuo pažnju jačih klubova na sebe. S obzirom da Anderleht već godinama beleži loše rezultate i nema ga u Ligi šampiona, prodaja mladih igrača je neophodna. Pre Verbrugena su u poslednje dve godine prodati Albert Sambi Lokonga u Arsenal (17.500.000), Serhio Gomez u Mančester Siti (13.000.000) i Žilijen Duranvil u Dortmund (8.500.000).

Verbrugena je prvo hteo Vensan Kompani u Barnliju ali je Brajton bio uporniji i izdašniji. Klub sa juga Engleske se prethodnih godina profilisao kao sjajna sredina za razvoj mladih talenata i nije propustio priliku da pazari u Belgiji.

Verbrugenu se smeši lepa perspektiva jer je u toku prošle sezone standardni golman Robert Sančez sklonjen sa gola u korist iskusnog Džejsona Stila koji bolje igra nogom. Ali ni on sa 32 godine nije konačno rešenje. Trener Roberto De Zerbi insisira na čuvaru mrežu koji je dobar u istrčavanjima i pas igri, a Verbrugenu su to neki od najvećih kvaliteta.

Očekuje se da Sančez napusti Brajton s obzirom da je odbio da sedi na klupi kada ga je De Zerbi izbacio iz startne postave. Stil i Verbrugem bi trebalo da se na početku bore za mesto „jedinice“, a da Holanđanin u perspektivi postane neprikosnoveni starter. Tu je i holandski čuvar mreže Kjel Sherpen koji se vratio sa pozajmice iz Vitesea ali i on će najverovatnije opet otići negde gde ga čeka veća minutaža. Verbrugen je budućnost Brajtona na golu, a verovatno i što se tiče zarade. Mogao bi da krene stopama Marka Kukurelje, Bena Vajta, Aleksisa Makalistera, Iva Bisume, Leandra Trosara i ostalih koji su za veliki novac prešli u veliko klubove. Ili će tek da pređu poput Moisesa Kaiseda, Fakunda Buonantoea ili Evana Fergusona.


tagovi

Bart VerbrugenLetnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara